Az Országgyűlés 2016. április 26-án elfogadta az Építési törvény módosítását

Szerző:  Dr. Jámbor Attila

Utolsó frissítés: 2016.04.27. 11:14

Közzétéve: 2016.04.27. 09:18

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) módosításáról szóló T/9369. számú törvényjavaslatról már több tájékoztató jelent meg az Építésijog.hu portálon. Hamarosan az építésügy szereplőinek alaposan át kell tanulmányoznia az új előírásokat, mivel az Országgyűlés 2016. április 26-án elfogadta a törvényjavaslatot.


Törvényjavaslat száma: T/9369
Érintett jogszabály: 1997. évi LXXVIII. törvény

1.
Az Étv. módosítás már csak a kihirdetésre vár

A Miniszterelnökséget vezető miniszter által 2016. február 26-án az Országgyűléshez benyújtott T/9369. számú törvényjavaslat az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben (Étv.) eredményez jelentős módosításokat.

Az Országgyűlés 2016. április 26. napján elfogadta – az időközben benyújtott módosító javaslatokat is tartalmazó – T/9369. számú törvényjavaslatot. A honatyák döntését követően még az Országgyűlés elnökének aláírása, majd a Köztársasági elnök aláírása előzi meg a Magyar Közlönyben történő kihirdetést.

Az Étv. módosítás kihirdetésére napokon belül sor kerül, és ezt követően a honlapon található tájékoztató anyagok szövegét is aktualizálni fogjuk.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a bürokráciacsökkentés, mint alapelv továbbra is kiemelt szempont az építésügyi jogszabályok megreformálása során. Ennek egyik vetülete az engedélyezési eljárási folyamat lerövidítésére, valamint az új, legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépületek építésének, tervezésének megkönnyítése. Az Étv. módosítása nem változtat a 2016. január 1. napjától bevezetett jogintézményen, de sor kerül az előírások egyértelműsítésére, pontosítására, javítására.

Fontos kiemelni, hogy az Étv. módosítás hatályba lépésével egyidejűleg az egyszerű bejelentést szabályozó, annak végrehajtására kiadott külön 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendeletben is komolyabb módosítások várhatóak. Valószínűleg több, az építésügyben releváns egyéb kormányrendelet is változni fog, és ezek tartalmazzák majd az Étv. módosítás által kijelölt főbb irányvonalak részletes szabályait. Így például az Étv. által kötelezővé tett tervezői művezetés jogszabályban meghatározott ellenértéke, valamint a tevékenység végzésének részletszabályai sem ismertek még, ezeket is külön kormányrendelet határozza meg.

2.
A törvényjavaslatról jelenleg az alábbi tájékoztatók olvasható az Építésijog.hu oldalon


a) A helyi építési szabályzatok fontosabb elemeit újra figyelembe kell majd venni – Az Étv. 13. § (2) bekezdésnek, vagyis a „csonka HÉSZ” jelenségét eredményező szakasz kiegészítését vizsgálja.

b) Törvényjavaslat a kötelező tervezői művezetésről és felelősségbiztosításról – A tervezői, kivitelezői feladatokat érintő módosításokat tekinti át.

c) A „csonka” HÉSZ szerint végzett építési munka nem minősíthető szakszerűtlennek - Az egyszerű bejelentésre vonatkozó további rendelkezések, illetve pontosított előírásokat taglalja.

d) Csak szabályos épület kaphat fennmaradási engedélyt – A fennmaradási engedélyezési eljárás, és az építési napló vezetési kötelezettség elmulasztásának új előírásait mutatja be.

Az Étv. módosítással kapcsolatosan a Magyar Építész Kamara által kiadott közleménye itt olvasható.

A koos.hu oldalon az Étv. módosításról szóló blog bejegyzés itt elérhető, illetve a törvény elfogadását követő leírás ide kattintva olvasható.


 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt