Önkormányzati bírság felső határa: kétmillió forint

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2014.01.19. 17:13

Közzétéve: 2014.01.19. 17:13


A Ket. 2014. január 1-jétől hatályos rendelkezései az önkormányzati rendelet alapján kiszabott bírságokra is új előírásokat vezettek be. A jogszabály meghatározza a megállapítható bírság felső határát, továbbá egyértelművé teszi, hogy milyen esetekben és hogyan lehet a bírság közérdekű munkával történő megváltásáról rendelkezni.


Magyar Közlöny: 2013. évi 212. szám
Érintett jogszabály: 2004. évi CXL. törvény
Módosító jogszabály: 2013. évi CCXVIII. törvény
Hatályos: 2014. január 1.

1.
Önkormányzati rendelet alapján kiszabható bírság felső határa: kétmillió forint


A Ket. 2014. január 1-jét követően tartalmazza az önkormányzati hatósági ügyben kiszabható bírság felső határát.

A helyi önkormányzat képviselő-testületének rendelete alapján megállapítható közigazgatási bírság felső határa - a jogsértő személyétől függően -
a) természetes személyek esetén kétszázezer forint,
b) jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forint lehet.

A közigazgatási bírság felső határát az önkormányzati rendeletben a jogsértés jellegével arányban kell megállapítani (arányosság elve) [2004. évi CXL. tv. 94/A. § (1a) bek.; 2013. évi CCXVIII. tv. 10. § (9) bek.]. Természetesen a képviselő-testület nem határozhatja meg minden jogsértés esetére a maximális összeget, azonban a Ket-ben fontos rögzíteni, hogy mi az a bírságtétel, amelynél magasabbat nem lehet a helyi jogszabályban kikötni.

2.
Bármilyen közigazgatási bírság megváltható közérdekű munkával


A Ket. korábbi szabálya a tiltott, közösségellenes magatartás természetes személy elkövetőjével szemben tette lehetővé a közigazgatási bírság közérdekű munkára történő átváltását. A 2014. január 1-jétől hatályos rendelkezések már bármilyen olyan közigazgatási bírság esetében lehetővé teszik a közigazgatási bírság közérdekű munkával történő megváltásáról szóló rendelkezést, melyet a helyi önkormányzat képviselő-testülete által hozott rendelet alapján, természetes személlyel szemben szabtak ki.

A meg nem fizetett közigazgatási bírság helyébe változatlanul ötezer forintonként hat óra közérdekű munkát kell meghatározni. A meg nem fizetett közigazgatási bírságnak ötezerrel nem osztható részét nem kell figyelembe venni [2004. évi CXL. tv. 131. § (1a) bek.; 2013. évi CCXVIII. tv. 10. § (22) bek. i) pont].

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt