Csúcsot döntött a megszűnő cégek száma az építőiparban

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2013.08.28. 11:55

Közzétéve: 2013.08.14. 06:49

A tavalyi második félév után ismét negatív rekordot döntött az idei első félévben a megszűnő építőipari cégek száma – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb jelentéséből. A romlás üteme ugyanakkor lassult, az ágazat megrendelés-állománya és az alapítások száma pedig azt jelzi, hogy az építőipar túl van a nehezén.


2013 első félévében 2863 cég szűnt meg az építőiparban, így mostantól ez a hat hónap veszi át az ágazat legrosszabb féléve minősítést 2012 második félévétől, amikor 2794 céget töröltek. Az építőipar megrendelés-állománya ugyanakkor az állami beruházásoknak köszönhetően az utóbbi időben emelkedni látszik, ezért nem kizárt, hogy az adatok a következő két félévben javulást mutatnak majd.

Az Opten - CFI az adott időszakban megszűnt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez, így tömörítve egyetlen értékbe a fluktuáció mérőszámát. A mutató alapján ugyan az előző félévben 15 százalék körülire csökkent az építőipari fluktuáció, 2013 első félévében azonban visszaemelkedett az egy évvel korábbi 17 százalékot meghaladó szintre.

„A válság és a jogszabályi változások következtében lezajlott tisztulási folyamatnak és a megrendelések újjáéledésének köszönhetően egy stabilabb beszállítói lánc alakulhat ki, ami kedvez az elmúlt éveket túlélő kisvállalatoknak” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. Szerinte a kisebb vállalkozásokban sok tartalék már nem lehet, likviditási helyzetük zömmel katasztrofális, ezért kulcsfontosságú kérdés, hogy a nagy állami munkákból származó megrendelések hogyan szivárognak le a kisebb vállalkozásokig.

Javulást vetít előre a már megindult megszűnéssel végződő eljárások száma is. 2012 első félévében összesen 5295 felszámolás, végelszámolás és kényszertörlés indult az ágazatban, fél évvel később a három eljárástípusból összesen 3673-at indítottak a cégbíróságok, míg 2013 első félévében már csak 2560-at tettek közzé. „Ez önmagában látványos javulást jelentene, de a messzemenő következtetésekkel még várni kell, mivel idén az első félévben a cégbíróságok munkáját jelentősen hátráltatta az alapító okiratok februári kötelező módosítása. Ez azt jelentheti, hogy a második félévben az ügyhátralékot ledolgozva ismét emelkedhet a megszűnéssel végződő eljárások száma” – véli az Opten igazgatója.

Ugyancsak módosíthatja a cégmegszűnési tendenciát, ha életbe lép az a szabályozás, amely a korlátolt felelősségű társaságok esetében emeli a minimális alaptőkét. „A működő cégeknek valószínűleg csak néhány év türelmi idővel kell eleget tenniük az új követelményeknek, ennek ellenére ez az intézkedés jelentős cégbezárási hullámot indíthat el, különösen egy olyan szétforgácsolódott és alultőkésített ágazatban, mint az építőipar” – mondja az Opten igazgatója.

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt