A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara állásfoglalása az egyszerű bejelentés intézményének felülvizsgálatáról

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2019.12.07. 08:15

Közzétéve: 2019.10.25. 20:12

A 244/2019. (X. 22.) Korm. rendelet hatályba lépését követő napon a Magyar Mérnöki Kamara állásfoglalást adott ki, amelyből kiderült, hogy az egyszerű bejelentés intézményének felülvizsgálatával összefüggésben egyes kormányrendeletek módosításáról szóló jogszabályt a kamarával nem egyeztették. A Magyar Mérnöki Kamara – téves számmal – felhívja a figyelmet egy pár hónappal korábban kiadott kormányhatározatra is. 2019. október 28. napján a Magyar Építész Kamara is kiadott egy állásfoglalást.


A Magyar Mérnöki Kamara állásfoglalásában kifogásolja, hogy a tervező mérnökök tevékenységi körét közvetlenül érintő szabályozás egyeztetésére nem került sor, így a kamarának nem nyílt lehetősége véleményének kinyilvánítására. A Magyar Mérnöki Kamara véleménye egyébként egybecseng az Építésijog.hu szerzőinek véleményével:  a követelmények ilyen mértékben történő lazításának „elsősorban az építtető látja kárát, de nemzeti összvagyon szempontjából is káros rosszabb minőségű új épületek létrehozása” következhet be.

Az állásfoglalás hivatkozik egy kormányhatározatra is, amelynek ugyan a számát tévesen jelöli meg (1171/2019 (IV.1.) Korm. határozat), de az utalás alapján tudhatjuk, hogy a Kamara az építésgazdaság általános fejlesztését, az építőanyagok hazai gyártását és a hazai építőipari alapanyag-kitermelés támogatását célzó stratégiáról és a hazai építőipari vállalkozások hatékonyságnövelésére irányuló forrás biztosításáról szóló 1031/2018. (II. 8.) Korm. határozat módosításáról szóló 1398/2019. (VII. 4.) Korm. határozatra gondolt.

A 1398/2019. (VII. 4.) Korm. határozat 1.3. c) pontja szerint a Kormány egyebek mellett felhívta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy – az innovációért és technológiáért felelős miniszterrel és a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterrel együttműködve – a szakmai kamarák bevonásával vizsgálja meg az építőipari kivitelezőkre és tervezőkre vonatkozó kötelező felelősségbiztosítási keretrendszer kiterjesztésének lehetőségét. A Magyar Mérnöki Kamara azt észrevételezte, hogy a kormányhatározatban foglaltakkal szemben az építőipari kivitelezőkre és tervezőkre vonatkozó kötelező felelősségbiztosítási előírások módosítását megelőzően nem történt meg a szakmai kamarák bevonása, illetve a felelősségbiztosításra kötelezettek körét – a kiterjesztés helyett – jelentősen szűkítették.

A Magyar Mérnöki Kamara 2019. október 25-i állásfoglalása IDE kattintva érhető el.

2019. október 28. napján a Magyar Építész Kamara is kiadott egy állásfoglalást, amely IDE kattintva olvasható el.

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt