Pontosították a kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás szabályait

Szerző:  Dr. Jámbor Attila

Utolsó frissítés: 2017.02.01. 10:54

Közzétéve: 2017.01.11. 11:09

Az Étv. felhatalmazása alapján az egyszerű bejelentéssel létesülő lakóépületek esetében az építészeti-műszaki tervezői tevékenységet és a fővállalkozó kivitelezőket érintő kötelező felelősségbiztosítást vezettek be 2017. január 1. napjától. A felelősségbiztosítás részleteit tartalmazó kormányrendeletet néhány pontban még a hatálybalépése előtt módosították. A MÉK közzétette azon biztosítók felsorolását, melyeknél már köthető tervezői felelősségbiztosítás.


Magyar Közlöny: 2016. évi 218. szám
Érintett jogszabály: 353/2016. (XI. 18.) Korm. rendelet
Módosító jogszabály: 482/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. december 29.

Az Étv. felhatalmazása alapján a kötelező felelősségbiztosítást, több jogszabály módosításával a 353/2016. (XI. 18.) Korm. rendelet vezette be.

A 482/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet még a hatályba lépése előtt változtatott az előírásokon az alábbiakban:
- a kötelező felelősségbiztosítás kötelező megkötésének feltételei (hatályba léptető rendelkezések);
- a fővállalkozó kivitelező és alvállalkozói által az építőipari kivitelezési tevékenységgel érintett lakóépület hibás építési tevékenységével okozott dologi károk fedezeti mértéke;
- a változások miatti szövegpontosítások, hivatkozások.

A 2017. január 1. napjától hatályos rendelkezéseket – már a december 29-i módosításokkal kiegészítve – az alábbi tájékoztatókban ismerhetik meg:

LÁSD MÉG:
 
- Kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás: kinek kell megkötnie?

- Kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás: károk és fedezet

- Az építésfelügyelet ellenőrzi a kötelező felelősségbiztosítást

A Magyar Építész Kamara kérésére a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) 2016. december végén megküldte azon biztosítók felsorolását, melyek rendelkeznek 2017 január 1-től a jogszabálynak megfelelő tervezői felelősségbiztosítás termékkel. A biztosítók felsorolását és elérhetőségüket a mek.hu oldalon ide kattintva érhetik el.


Így tervezhetünk, építhetünk 2017 januárjától

Hat előadás videón az év elejétől életbe lépett legfontosabb építési jogi változásokról építőipari tervezők, kivitelezők, beruházók, önkormányzati szakemberek részére

2017 elejétől folytatódik a „rendszerváltás” az építésügyben, egy új szemlélet bevezetésének újabb lépéseit mutatják azok a megváltozott jogszabályok, melyeket ezekben a napokban már figyelembe kell venniük a szakembereknek a mindennapi munkájukban. Január 12-én nagy sikerű, telt házas konferenciát tartottunk erről az Ybl Miklós Építéstudományi Kar nagyelőadójában. A jelentkezési lehetőséget idejekorán le kellett zárnunk, akkora volt az érdeklődés; mások pedig az év eleji szabadságok miatt nem értesültek időben a rendezvényről, ezért nem tudtak részt venni rajta, sokaknak a Budapestre utazás okozott volna nehézséget.

A konferencián elhangzott kulcsfontosságú információkról azonban NEM MARADT LE SENKI, hiszen a rendezvényről videófelvétel készült, melyekhez most Ön is hozzájuthat, az előadások teljes diasoraival együtt! Ezek díja megegyezik a konferenciarészvétel árával.

További információk, videók megrendelése >>
 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt