A CSOK érvényesítéséhez szükséges hatósági iratok

Szerző:  Baksa Lajos

Utolsó frissítés: 2015.07.13. 20:38

Közzétéve: 2015.07.13. 20:38

A Kormány 2015. július 1. napjával jelentősen átalakította a lakásépítési támogatás rendszerét. A legfontosabb változás a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) bevezetése, melynek igényléséhez szükségeses bizonyos építésügyi hatósági dokumentumok.


Magyar Közlöny: 2015. évi 95. szám
Érintett jogszabály: 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet
Módosította: 168/2015. (VI.30.) Korm. rendelet
Hatályos: 2015. július 1.

1.
Mikor kell hatósági bizonyítványt benyújtani a CSOK igényléshez?


Abban az esetben, ha a CSOK igénylése olyan egylakásos lakóépület építésére, vagy bővítésére vonatkozik, mely energetikai besorolása „C” minősítési osztálynál kedvezőtlenebb, úgy a folyósító hitelintézet felé, az ingatlan fekvése szerinti illetékes építésfelügyeleti hatóságtól (tehát nem építésügyi hatósági) 30 napnál nem régebbi, hatósági bizonyítványt kell benyújtani.

A hatósági bizonyítványt arról kell kiállítani, illetve kérelmezni az építésfelügyeleti hatóságnál, hogy az érintett épület tekintetében 2013. január 1-jét követően a lakóépület életveszélyes állapota miatt kötelezés volt-e és a kötelezettség teljesítése megtörtént-e. Erre az igazolásra vélhetően azért van szükség, hogy biztosítható legyen, hogy nem egy leromlott állagú épület kötelezően előírt veszélytelenítésére veszik igénybe a lakásépítésre, bővítésre vonatkozó támogatást. A „C”energetikai minősítési osztály alatti besorolású épületeknél pedig előfordulhat, olyan rossz műszaki állapot, melynél veszélyhelyzet elhárításának kötelezettsége felmerülhet.

Érdekesség, hogy az előírást először megállapító kormányrendeletben az építésügyi hatóság feladataként szerepelt a hatósági bizonyítvány kiadása, de jelen módosító kormányrendelet ezt az építésfelügyeleti hatóság feladatára módosította. Az ok az lehet, hogy az építésrendészeti feladatok ellátása (így a veszélyes épületekkel kapcsolatos eljárás lefolytatása) az építésfelügyelet hatásköre, így a hatósági bizonyítvány kiadása is az építésfelügyeleti hatóságnál kézenfekvő [256/2011. (XII. 6.) Korm. rend. 2. § (1b) bek.; 168/2015. (VI. 30.) Korm. rend. 2. § (1) és (3) bek.].

2.
Milyen építésügyi engedélyek lehetnek szükségesek a CSOK igényléshez?


Mivel a CSOK jogosultsági szabályai bizonyos feltételek mellett teszik lehetővé, hogy az igénylő több ingatlannal, lakástulajdonnal rendelkezzen, így abban az esetben, ha a több ingatlantulajdonból az egyik elbontásra kerül és így megszűnik, akkor azt igazolni szükséges. A módosító kormányrendelet ezért a bontás tényének igazolására az építésügyi vagy építésfelügyeleti hatóság bontási kötelezést elrendelő döntését, avagy az építésügyi hatóság bontási engedélyét, illetőleg az építésfelügyeleti hatóság bontást tudomásul vevő igazolását írja elő benyújtandó dokumentumként. Ez persze nem zárja ki, hogy a folyósító hitelintézetek (a hitelezési gyakorlatnak megfelelően) ne kérjenek, egyéb építésügyi dokumentumot, úgy mint használatbavételi engedély, vagy hatósági bizonyítvány [256/2011. (XII. 6.) Korm. rend. 3. § (1) bek. bb) pont b) alpont; 168/2015. (VI. 30.) Korm. rend. 2.§ (2) bek.].

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt