Behajthatatlan követelés áfájának visszaigénylése

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2020.09.28. 12:33

Közzétéve: 2020.09.28. 12:33


2020. január 1. óta lehetséges a visszatérítés, de ennek számos feltétele van. Valószínűleg a vállalkozások túlnyomú többsége került már olyan helyzetbe, hogy valamelyik vevője nem tudott fizetni, ezért követelése behajthatatlanná vált. A WTS Klient az áfatörvény 2020. január 1. óta hatályos, a behajthatatlan követelés áfa-visszatérítésével kapcsolatos új szabályait vizsgálta meg.
 


A cikkben szereplő vállalkozás gyártáshoz alapanyagokat szerez be, majd a gyártást követően a készterméket nagykereskedőként értékesíti több kiskereskedelmi hálózatnak. Vállalkozásunk áfaköteles beszerzéseikor a neki felszámított áfa összegét adóbevallásában levonásba helyezheti (ezt a köznyelvben csak levonható áfaként emlegetik), míg az értékesítései után azok áfatartalmát fizetendő adóként kell megállapítania és bevallania. A fizetendő és levonható adó pozitív különbözetét kell vállalkozásunknak ténylegesen, bevallási gyakoriságának függvényében (általában havonta vagy negyedévente) befizetnie az államkasszába, illetve, ha a levonható adó meghaladja a fizetendő adót, akkor visszaigényelheti azt.

A WTS Klient IDE kattintva elérhető cikkében sorra veszik, milyen kérdések merülhetnek fel ezzel a gyakorlattal kapcsolatban.

English:
Reclaiming VAT on irrecoverable debts

Deutsch:
Rückforderung der Umsatzsteuer für uneinbringliche Forderungen
 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt