További két évig kedvezményes áfa mellett találhatnak gazdára az új lakások

Szerző:  Gergely Péter,  Biztosdontes.hu

Utolsó frissítés: 2024.06.02. 14:04

Közzétéve: 2024.06.02. 14:02

Az MTI 2024. május 4-i közleménye szerint Varga Mihály bejelentette, hogy az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfát további két évig lehet majd alkalmazni. A kedvezmény a pénzügyminiszter szerint nem csak a háztartásoknak, de az építőiparnak is könnyebbséget jelent.

 

Milyen lakásokra érvényes a kedvezmény


2021. január 1-jétől él az a kedvezmény, amely szerint az új építésű lakások vásárlását kedvezményes, 5 százalékos áfa terheli. A könnyítés nem újkeletű, korábban is volt már kedvezményes, az új építésű ingatlanok eladásakor és építésekor fizetendő áfa, egészen 2019-ig.

A kedvezményt az építőipar támogatása és az új lakást szerzők terheinek csökkentése érdekében vezették be újra, és eredetileg két évre tervezték.

A módosítás értelmében 2026. december 31-ig 5 százalékos áfa mellett értékesíthetők az alábbi ingatlanok:
- Azon többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás, amelynek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve
- Azon egylakásos lakóingatlan, amelynek hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert.

A kedvezményes adómérték érvényes az értékesítésre akkor is, ha a teljesítés időpontja 2027. január 1. és 2030. december 31. közé esik, feltéve, hogy 
- Az építési engedélyhez kötött építés esetén a lakás 2026. december 31-én érvényes építési engedéllyel rendelkezik, 
- Az egyszerű bejelentéshez kötött építkezés esetén azt legkésőbb 2024. szeptember 30-án bejelentették, vagy
- Az egyszerű bejelentést legkésőbb 2026. december 31-ig tudomásul vették.

Eszerint az olyan új építésű társasházi vagy egylakásos ingatlanok, amelyek 2026. december 31-én építési engedéllyel rendelkeztek, akár 2030. december 31-ig 5 százalékos áfa mellett értékesíthetők. A teljesítés időpontja az, amikor a vásárló a vételárat vagy az előleget megfizeti.


Mi számít új építésű ingatlannak?


Átalános szabályként új építésű az az ingatlan, amelynek a vásárló az első természetes személy tulajdonosa, aki a lakást majd használni fogja.

A jogszabály szerint új építésűnek minősülnek azok a lakóingatlanok, amelyek első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg, vagy megtörtént, de a használatbavételi engedély kiadásától számítva az ingatlan értékesítéséig még nem telt el két év, illetve ha megtörtént ugyan a használatbavétel, de az ingatlan rendeltetését vagy a rendeltetési egységeinek számát időközben megváltoztatták. Az erről szóló hatósági bizonyítvány kiállítása és az ingatlan értékesítése között kevesebb, mint két év telhet el.


Falusi CSOK mellett ez az áfa is visszaigényelhető


A kedvezményes áfa a vásárló számára többmillió forintos megtakarítást jelent. Egy nettó 50 millió forint mellett értékesített ingatlanért például 10 millió forinttal kell kevesebbet fizetni a kedvezményes 5 százalékos áfa-kulcs alkalmazásával.

A falusi CSOK támogatást mellé áfavisszatérítés és illetékkedvezmény is igényelhető. Az új lakások vásárlásának és építésének 5 százalékos áfáját az igénylők visszaigényelhetik.

Korábban a CSOK támogatás mellé is igényelhető volt az áfavisszatérítés, ugyanakkor a városokban igényelhető CSOK-ot 2024. január 1-jétől felváltó CSOK Plusz hitelprogramnak ez a kedvezmény már nem része.

Az 5000 fő alatti lakosú, illetve a falusi CSOK-ra vonatkozó jogszabályban szereplő preferált kistelepüléseken ugyanakkor továbbra is elérhető az áfavisszatérítés. A falusi CSOK-kal vásárolt új építésű egylakásos lakóházak vásárlása, vagy generálkivitelező által kivitelezett építése esetén visszaigényelhető a vásárlás, illetve az építés 5 százalékos áfája.

A saját erős építkezés áfa terhe továbbra is 27 százalék, ez 5 millió forintos felső értékhatárig igényelhető vissza. Az áfavisszatérítési támogatást vagy az 5 százalékos, vagy a 27 százalékos áfakulcsra lehet kérni, a kettőre együtt nem.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a kedvezményes áfakulcs alkalmazásával évente 200 milliárd forintot takarít meg a lakosság. Ezzel együtt az építőipar számára is segítséget jelent. Ez azért fontos, mert az építőipar közel 400 ezer embert foglalkoztat, és a hazai gazdaság teljesítményének 6 százalékát teszi ki.

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt