A köztársasági elnök is aláírta az állami építési beruházások rendjéről szóló, módosított törvényt

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2023.11.12. 12:00

Közzétéve: 2023.10.28. 12:45

Elég viszontagságos utat járt be eddig az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény, de már csak a köztársasági elnök döntésén múlik a kihirdetése. Az Országgyűlés egyszer már 2023 júliusában elfogadta a törvényt, azonban a köztársasági elnök alkotmányossági vétója hatására a Magyar Közlönyben nem jelenhetett meg. Mivel az Alkotmánybíróság 19/2023. (VIII. 7.) AB határozata is megállapította az alaptörvény-ellenességet, a Törvényalkotási Bizottságnak kellett összeállítani egy módosító javaslat. Az Országgyűlés 2023. október 25-én elfogadta az Ábtv. módosított szövegét, és ezt a törvényt a köztársasági elnök 2023. október 29-én aláírta.

 

Az Országgyűlés 2023. október 25-én elfogadta az Ábtv-t


A Törvényalkotási Bizottság – az Alkotmánybíróság határozatában foglaltak alapján – az alaptörvény-ellenességet okozó rendelkezések törölte, illetve módosította (a Bizottság eljárásáról itt olvashat). Az Országgyűlés 2023. október 25-i ülésén tárgyalta a Törvényalkotási Bizottság által módosított törvényjavaslatot.

A törvényjavaslat minősített többséget igénylő részéről született döntés részletei:


A törvényjavaslat minősített többséget igénylő részéről született döntés részletei:

 

A köztársasági elnöknek aláírásra megküldött törvény szövege ide kattintva olvasható el, míg az Ábtv-hez készített előterjesztői indokolás innen tölthető le.

 

Az Ábtv. már 2023 novemberében hatályos lehet


A 2023. januárjában társadalmi egyeztetésre bocsátott normaszöveg még 2023. április 15-i hatálybalépéssel kalkulált, majd az Országgyűlés által tárgyalt normaszöveg eredetileg 2023. július 1-jei hatálybalépést rögzített. Az Országgyűlés a zárószavazást elhalasztotta, és a parlament által elfogadott, és az Országgyűlés elnöke által 2023. július 8-án aláírt T/3677/15. irományszámú törvény 2023. augusztus 1. napján lépett volna hatályba.

Az Országgyűlés által elfogadott törvényszövegben már nem konkrét dátum szerepel: az Ábtv. a kihirdetését követő 8. napon léphet hatályba (60. §). Mivel a köztársasági elnök 2023. október 29-én aláírta a pontosított törvényszöveget, ezért napokon - vagy órákon - belül megjelenthet a törvény a Magyar Közlönyben, és 2023 novemberében hatályba is léphet az Ábtv.

Az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény(javaslat)ról szóló ÖSSZEFOGLALÓ CIKKÜNKET IDE KATTINTVA érheti el.

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt