Benyújtották az Országgyűlésnek az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényt (Frissítés: 23.04.20.)

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2023.04.20. 21:07

Közzétéve: 2023.01.19. 17:27

Az Építési és Közlekedési Minisztérium honlapján 2023. januárjában tették közzé az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény tervezetét. A társadalmi egyeztetés követően a törvényjavalat T/3677. szám alatt, 2023. április 19-én került az Országgyűlés elé. Az alábbi cikkben folyamatosan figyelemmel kísérjük a törvényjavaslat sorsát, és az egyes fontosabb témákban - már a tervezett 2023. júliusi hatálybalépés előtt - tájékoztatókat készítünk.

 

​​A társadalmi egyeztetésre bocsátott szöveg (2023.01.12.)


Lázár János már több nyilatkozatában is jelezte, hogy készül az új, állami beruházásokról szóló kerettörvény, amely a közpénzből megvalósuló beruházásokat fogja újraszabályozni. Az építési és beruházási miniszter (jelenleg már építési és közlekedési miniszter) a feladat jelentőségére tekintettel 2022 szeptemberében miniszteri biztost is kinevezett, Dányi Gábor személyében.

A kormany.hu oldalon, IDE kattinva érhető el az az oldal, amelyen az Építési és Közlekedési Minisztérium által társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezeteket lehet tanulmányozni. 


​​Az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény kapcsán a kormany.hu oldalon az alábbi dokumentumokat találhatjuk meg:
Rövid tartalmi összefoglaló (2023.01.12.)
Normaszöveg (2023.01.12.)
- Indokolás (2023.01.12.)
Hatásvizsgálati lap (2023.01.12.)

A rövid tartalmi összefoglalóból kiderül, hogy a törvénytervezet célja az, hogy új alapokra helyezze és egységesítse az állami építési beruházások rendszerét, növelje az állami építési beruházások megvalósításának hatékonyságát az energiahatékonyság elsődlegessége mellett, megfelelő jogi, szakmai és költségvetési garanciákat nyújtson a beruházások szereplői számára ezen jogviszonyok kiszámíthatósága érdekében, megerősítse és egységesítse az állami építési beruházások megvalósításában közreműködő állami szervezetrendszert. A hatásvizsgálati lap szerint a tervezet biztosítja a kivitelezési költségek kontroll alatt tartását, erősíti az állami építési beruházásokhoz való hozzáférést a transzparencia és nyilvánosság jegyében.

A társadalmi egyeztetés során az észrevételeket a tarsadalmiegyeztetes@ekm.gov.hu e-mail címre lehett megküldeni 2023. január 20-ig.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott normaszöveg alapján az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény 2023. április 15-én lépett volna hatályba. Ez a dátum természetesen még változhat, hiszen még az Országgyűlés sem tárgyalta a törvényjavaslatot.

 

Benyújtották a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek (2023.04.19.)


A Kormány nevében Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes nyújtotta be az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. A T/3677. számú törvényjavaslat előadója Lázár János, építési és közlekedési miniszter.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott normaszöveg alapján az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény 2023. április 15-én lépett volna hatályba, azonban a tövényjavaslat már 2023. július 1-jei hatálybalépéssel kalkulál. Természetesem még ez a dátum is változhat, hiszen az Országgyűlés még nem tárgyalta a törvényjavaslatot.

Az Építésijog.hu oldal ingyenes Változásértesítő szolgáltatásával folyamatosan tájékozódhat a törvénytervezet eseményeiről, az egyes új rendelkezésekre szakcikkek segítségével tud felkészülni. A Változásértesítőre az alábbi linkre kattintva tud feliratkozni:
 

 

Az állami építési beruházások rendjéről szóló törvénytervezethez kapcsolódó tájékoztatóink:

- Eltűnnek a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók a közbeszerzési eljárásokból? 

- Az állami építési beruházások rendjéről szóló törvénytervezet: változások a biztosítási szabályokban
 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt