Miniszteri biztost neveztek ki az állami beruházási kerettörvény elkészítésére

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2023.04.20. 21:11

Közzétéve: 2022.09.21. 17:29

Lázár János már több nyilatkozatában is jelezte, hogy készül az új, állami beruházásokról szóló kerettörvény, amely a közpénzből megvalósuló beruházásokat fogja újraszabályozni. Az építési és beruházási miniszter a feladat jelentőségére tekintettel 2022 szeptemberében miniszteri biztost nevezett ki, Dányi Gábor személyében.


Hivatalos Értesítő: 2022. évi 53. szám
Közjogi szervezetszabályozó eszköz: 3/2022. (IX. 14.) ÉBM utasítás
 

Készül az új, állami beruházásokról szóló kerettörvény


A hvg.hu oldalán megjelent tájékoztató szerint Lázár János egy 2022 júliusi rádióinterjúban elmondta, hogy 2023 január elsejétől a hazai fejlesztéseknél „új fejezetet fog nyitni”, illetve a társadalom javát szolgáló, hatékonyabb, átláthatóbb és jobb rendszer alapja lesz az új, állami beruházásokról szóló törvény (a cikkből elérhető Rádió 7 interjú hanganyagának részlete is).

A mandiner.hu tájékoztatása szerint Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium parlamenti államtitkára – szintén 2022 júliusában – az Országgyűlésben arról nyilatkozott, hogy az őszi ülésszakban tervezik beterjeszteni az állami beruházások rendjéről szóló kerettörvényt.

Lánszki Regő építészeti államtitkárral készített, az epiteszforum.hu oldalon megjelent (2022.07.2.7) interjúból további részletek is kiderülnek a beruházási kerettörvényről. Lánszki Regő egyebek mellett az alábbiakat mondta el: „Itt kiemelt hangsúlyt kap a beruházások előkészítésének kérdése, miszerint egy sokkal átfogóbb és pontosabb előkészítői munka kell, hogy megelőzzön minden építkezést, mint az sok esetben eddig történt. Pontos igényfelmérés, precíz helyszínkiválasztás, a beruházással érintettek, az ott élők teljes körű bevonása kell, hogy megtörténjen. Nem valósulhat meg olyan beruházás, mely az érintettek körében nem elfogadott. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások körét ezen kerettörvényen belül határozzuk meg. Nem jó, ha azért születnek kiemelő rendeletek, mert a jogszabályi háttér nem megfelelő, vagy mert nem sikerül a beruházás kapcsán arról azt megelőzően megegyezni. Ezt kellő szigorral és szűkítéssel fogjuk meghatározni.”
 

Miniszteri biztos is dolgozik a kerettörvény tervezetén


A készülő jogszabály jelentőségét jelzi, hogy Lázár János az állami beruházási kerettörvény tervezetének kialakításával összefüggő feladatok ellátására miniszteri biztost nevezett ki. Dányi Gábor miniszteri biztos közreműködik a tárgyban előkészített előterjesztés tárcaközi és társadalmi egyeztetése koordinációjával összefüggő feladatok ellátásában is.

Dányi Gábornak át kell tekintenie az állami beruházóknál vezetett nyilvántartásokat és informatikai rendszereket, és intézkednie kell azok egységesítése érdekében. A beruházások hiteles nyilvántartási és kontrollingrendszerének kialakítása és működtetése is a feladatkör részre.
 


 

kép forrása: hvg.hu

A miniszteri biztos munkáját az építési és beruházási miniszter irányítja, és tevékenysége ellátásában 3 fős titkárság segíti. A kinevezés határozott időre, 2022. szeptember 1. napjától 2024. június 30. napjáig tartó időtartamra szól.

Az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény elfogadásához kapcsolódó eseményekről, és a törvényjavaslat fontosabb elemeit taglaló szakcikkekről az Építésijog.hu folyamatosan frissülő összefoglalójából IDE kattintva tájékozódhat.

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt