EZT OLVASTA MÁR?
×
2023.03.06. 10:18

Megismerhető az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény tervezete

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2023.02.08. 15:51

Közzétéve: 2023.01.19. 17:27

Az Építési és Közlekedési Minisztérium honlapján közzétették az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény tervezetét. A társadalmi egyeztetés során az észrevételeket 2023. január 20-ig lehet megküldeni.

Lázár János már több nyilatkozatában is jelezte, hogy készül az új, állami beruházásokról szóló kerettörvény, amely a közpénzből megvalósuló beruházásokat fogja újraszabályozni. Az építési és beruházási miniszter (jelenleg már építési és közlekedési miniszter) a feladat jelentőségére tekintettel 2022 szeptemberében miniszteri biztost is kinevezett, Dányi Gábor személyében.

A kormany.hu oldalon, IDE kattinva érhető el az az oldal, amelyen az Építési és Közlekedési Minisztérium által társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezeteket lehet tanulmányozni. 
 


​​Az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény kapcsán az alábbi dokumentumok kerültek feltöltésre:
Rövid tartalmi összefoglaló (2023.01.12.)
Normaszöveg (2023.01.12.)
- Indokolás (2023.01.12.)
Hatásvizsgálati lap (2023.01.12.)

A rövid tartalmi összefoglalóból kiderül, hogy a törvénytervezet célja az, hogy új alapokra helyezze és egységesítse az állami építési beruházások rendszerét, növelje az állami építési beruházások megvalósításának hatékonyságát az energiahatékonyság elsődlegessége mellett, megfelelő jogi, szakmai és költségvetési garanciákat nyújtson a beruházások szereplői számára ezen jogviszonyok kiszámíthatósága érdekében, megerősítse és egységesítse az állami építési beruházások megvalósításában közreműködő állami szervezetrendszert. A hatásvizsgálati lap szerint a tervezet biztosítja a kivitelezési költségek kontroll alatt tartását, erősíti az állami építési beruházásokhoz való hozzáférést a transzparencia és nyilvánosság jegyében.

A társadalmi egyeztetés során az észrevételeket a tarsadalmiegyeztetes@ekm.gov.hu e-mail címre küldhetik meg 2023. január 20-ig.

A normaszöveg alapján az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény 2023. április 15-én lép majd hatályba. Ez a dátum természetesen még változhat, hiszen még az Országgyűlés sem tárgyalta a törvényjavaslatot.

Az Építésijog.hu oldal ingyenes Változásértesítő szolgáltatásával folyamatosan tájékozódhat a törvénytervezet eseményeiről, az egyes új rendelkezésekre szakcikkek segítségével tud felkészülni. A Változásértesítőre az alábbi linkre kattintva tud feliratkozni:
 

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt