Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. október 15-én (okt. 28-ig visszanézhető)

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2024.09.05. 07:48

Közzétéve: 2024.09.05. 07:37

2024. október 1-jén lépnek hatályba a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény (Méptv.) leglényegesebb rendelkezései. A Méptv. teljesen átalakítja a tervezés, az építésügyi engedélyezés és a kivitelezés szabályrendszerét, és az új törvényhez kapcsolódóan több tucat eddig ismert rendeletet cserélnek le (pl. OTÉK, Eljárási kódex) vagy módosítanak (Kivitelezési kódex). Miben változtatja meg mindez az Ön feladatait, az új Méptv. alapján mit kell máshogyan csinálnia, mint korábban? Ha erre keresi a választ, akkor feltétlenül érdemes részt vennie – akár személyesen, akár az online közvetítés megtekintésével – október 15-i konferenciánkon!

 

DÉLELŐTT: Településrendezési követelmények 2024. október 1-jétől


Áttekintjük a Méptv. egyes hatálybalépési fázisaihoz kapcsolódóan már bekövetkezett jogszabályváltozásokat, illetve a 2024. évi építési jogi módosításokat.

A Méptv. átalakítja a települési önkormányzatok településfejlesztési és településrendezési feladatait is. A települési önkormányzatoknak a helyi építési szabályzatot (HÉSZ) és a településképi rendeletet (TKR) egy jogszabályba kell foglalniuk, és az 5000 lakos alatti települések esetén a HÉSZ a korábbinál lényegesen kevesebb kötelező tartalmi elemet fog tartalmazni. A HÉSZ szabályozási jogkörébe utalt szabályozási lehetőségek szűkülni fognak, és több területen egységes országos szabályozást fogadnak el (pl.: parkolási szabályok, reklámok és reklámhordozók elhelyezése). A jogalkotói elvárások alapján a településtervek digitális egyeztetésének alkalmazásával csökkenni fog a HÉSZ elfogadásának időtartama. Bemutatjuk az új országos és helyi tervrendszert, valamint az új tervtanácsi, főépítészi és tájépítészi rendszert.

A zöldterületek megóvása és növelése érdekében jelentősen szigorodnak az új beépítésre szánt területek kijelölésének szabályai. Ugyanezt a célt szolgálja, hogy egyes építmények környezetének kialakításához tájépítész bevonása lesz szükséges, és bevezetik a zöldfelületi tanúsítványt. A fásszárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendeletet a települési zöldinfrastruktúráról és zöldfelületekről szóló új kormányrendelet váltja fel.

A településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról szóló új kormányrendelet váltja fel a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletet, vagyis az OTÉK-ot. A délelőtti program utolsó előadásából áttekintést kaphatunk az új OTÉK (TÉKA) által bevezetett változásokról, a koncepcionális módosításokról.

 

DÉLUTÁN: Engedélyezési, tervezési és kivitelezési követelmények 2024. október 1-jétől


A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (Tktv.) 2024. október 1-től hatályát veszti, és a településkép-védelmet érintő keretszabályokat szintén a Méptv. tartalmazza. A reklámeszközök elhelyezésének részletes szabályait már kizárólag országos előírások határozhatják meg.

A jogalkotó a jelenleg ismert egyszerű bejelentés jogintézményét megszünteti. A Méptv. alapján 2024 októberétől kétféle eljárástípusban történik a létesítési feltételek tisztázása: építési engedélyezési eljárásban és egyszerű bejelentés tudomásulvétele iránti eljárásban. Megszűnik az országos építési követelményektől való eltérés engedélyezési eljárása, valamint az összevont engedélyezési eljárás. 2024 októberétől a különálló építésfelügyeleti hatóság megszűnik, és az építésügyi hatósági feladatokat a fővárosi és vármegyei kormányhivatalban működő építésügyi hatóság látja el.

Jelentősen átalakulnak a használatbavételi eljárás szabályai, mind az építtetők, mind a tervezők kapnak többletjogosultságokat. Például irodák, raktárak esetében lehetőség lesz az épület használatát meghatározott készültségi fokkal is engedélyezni, így a belső részeket akár a későbbi használó, bérlő is kialakíthatja. Bizonyos esetekben kötelező lesz az építész tervező nyilatkozata a használatbavételhez. A jogalkotó ezen új előíráshoz egy speciális jogorvoslati rendszert is bevezet. Foglalkozunk a Méptv. szerzői jogi rendelkezéseivel is. Kitérünk arra is, hogy mi a jelentősége és szerepe a kamarák által kidolgozott, ajánlott szerzői jogi díjszabásnak, illetve, hogy mi a különbség a megváltoztatás és az átdolgozás között.

Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet (Kivitelezési kódex) helyett 2024. október 1-jétől a Méptv. VII. fejezete tartalmazza az építési folyamat résztvevőit és azok felelősségét. Az utolsó délutáni előadás bemutatja egyebek mellett, hogy hogyan változik a tervekkel kapcsolatos felelősség megosztása, a tervezők és kivitelezők értékelése és az egyenértékűség.

 
 

Elsődlegesen nem elméleti tudást kínálunk!


Az adott témákban gyakorló szakemberek által tartott előadásaink arra helyezik a hangsúlyt, hogy a módosult, vagy új jogszabályok alapján hogyan fog változni a tervezési, kivitelezési munka, illetve a beruházóknak, megrendelőknek miben kell más szemléletet alkalmazniuk.



Ha Ön nem tud erre 2024. október 15-én egy fél - vagy egész - napot szánni, akkor sincs gond, a videófelvételeket a konferencia után még egy hétig – azaz OKTÓBER 28-ig – megnézheti, akár több alkalommal is.

 

Vagyis AKÁR AZ OTTHONÁBAN, AKÁR a MUNKAHELYÉN IS KÖVETHETI a szakmai nap eseményeit, az előadásokat pedig október 28-ig ÚJRA MEG IS NÉZHETI.


MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA: 
Az akkreditáció elbírálása folyamatban (továbbképzési nyilvántartási szám: 5915)

MAGYAR ÜGYVÉDI KAMARA:
A rendezvény MÜK akkreditálására folyamatban van
 

TEGYE FEL KÉRDÉSEIT – VÁLASZOLUNK!



Ha az Ön intézményénél, cégénél speciális eljárást igényel a rendezvényen való részvételhez szükséges megrendelési folyamat, vagy egyéb technikai jellegű kérdése van, kérjük vegye fel a kapcsolatot az Artifex Kiadóval:


e-mail:
info[kukac]artifexkiado.hu


telefon:


 

TOVÁBBI RÉSZLETEK, JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK >>

 

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt