Szakmagyakorlási, építésügyi engedélyezési, OTÉK- és egyéb változások 2022 első negyedévében - Konferencia: 2022.04.12.

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2022.06.15. 14:54

Közzétéve: 2022.03.17. 10:24

Konferencia és webinárium 2022. április 12-én

Szinte minden fontosabb építésügyi jogszabályban életbe lépett valamilyen változás 2022 első hónapjaiban. A legátfogóbb változások a Szakmagyakorlási kódexben (266/2013. (VII. 11.) Korm. rendeletben) lépnek életbe 2022 áprilisától, mely a tervezők, építési műszaki ellenőrök, felelős műszaki vezetők, szakértők tevékenységének alapjogszabálya! Az érintetteknek ezekről az új előírásokról mindenképpen tájékozódniuk kell.

Az Építési törvényben és az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényben (Ákr.) rögzített alapvető eljárási szabályok módosítása minden beruházást érint, hiszen akár az is megtörténhet, hogy kiderül: a kiadott építési engedély alapján mégsem lehet építeni.

telekalakítási eljárás és a fennmaradási engedélyezési eljárás lebonyolításához is már ismerni kell, hogy az ügyeket milyen új eljárási kereteken belül lehet hatékonyan és eredményesen befejezni. A számos OTÉK-módosítás – melyek már 2022. január 11-től hatályosak – a teljes beruházásra kihatással lehetnek, még akkor is, ha a változások többsége első ránézésre aprónak tűnhet; érdemes ezeket is áttekinteni. Magyarországon elsőként a konferencia résztvevői hallhatnak előadást a 2022-ben induló WELL Perfomance Rating épületminősítésről. A konferencia során hasznos információkat osztunk meg az Üvegkapuról és a rendeltetésmódosítás jogszabályi feltételeiről is.

Április 12-i konferenciánk főként a változások által leginkább érintett tervezők, felelős műszaki vezetők és műszaki ellenőrök számára kíván gyakorlati segítséget adni a munkavégzéshez. Az egyes témakörökben gyakorló szakemberek tartanak előadást arról, hogy a 2022-ben hatályba lépett jogszabályok alapján miben változik a beruházás előkészítésének, engedélyezésének és tervezésének folyamata


Az új rendelkezések döntő részben azonnal alkalmazandóak, illetve egyes esetekben az átmenti rendelkezések áttekintésének is különös jelentősége van.

 

 

Elsődlegesen nem elméleti tudást kínálunk! 
Az adott témában gyakorló szakemberek által tartott előadásaink arra helyezik a hangsúlyt, hogy a 2022-ben módosult jogszabályok alapján hogyan fog változni a tervezési, illetve a kivitelezési munka.



A résztvevőknek lehetőséget kínálunk arra, hogy egy fél nap alatt átlássák a legfontosabb változásokat, és így már az új előírásoknak megfelelően tudják a tevékenységüket végezni, beruházásaikat tervezni. Ha Ön nem tud erre 2022. április 12-én egy fél napot szánni, akkor sincs gond, a videófelvételeket a konferencia után még egy hétig – azaz április 19-ig – megnézheti, akár több alkalommal is.
 

AKÁR AZ OTTHONÁBAN, A MUNKAHELYÉN IS KÖVETHETI a szakmai nap eseményeit, az előadásokat április 19-ig ÚJRA MEG IS NÉZHETI.


ÉPÍTÉSZKAMARAI AKKREDITÁCIÓ: személyes részvétel 1,5 pont, online részvétel 1 pont (MÉK 2022/60)

 


TEGYE FEL KÉRDÉSEIT – VÁLASZOLUNK!

A konferenciát az Építésijog.hu portál (szerkesztője: dr. Jámbor Attila ügyvéd) szakmai szervezésével tartjuk meg. Az előadók a feltett kérdésekre is válaszolnak, azaz a nap végén szakmai konzultáció is segíti a tisztánlátást. 
 

Többek között ezekből a kérdéskörökből már készülnek az előadók:

  • Milyen gyakorlati következményei lehetnek a fennmaradási engedélyezési és a telekalakítási eljárás módosításainak? 
  • Milyen esetekben lehet kockázatos a már engedélyezett építkezés megkezdése az új semmisségi eljárások ismeretében? 
  • Az „építmény térfogatának” új meghatározása mennyiben befolyásolhatja, hogy építési engedélyre vagy egyszerű bejelentésre van szükség? 
  • Mi alapján határozható meg, hogy egy adott építkezésre melyik időállapotú OTÉK-előírást kell alkalmazni?
  • Hogyan vizsgálhatók az új épületek és felújítások emberi egészségre gyakorolt hatásai?
  • Hogyan változnak a szakmagyakorlási jogosultság megszerzésére vonatkozó részletszabályok? 
  • Kérheti-e a tervező a napló lezárását a hatóságtól, ha a kivitelező eltért a terveitől? 
  • A hatóság tehet-e valamilyen intézkedést, ha a megrendelő nem fizette ki a tervezői díjat?
  • Mi szükséges ahhoz, hogy egy gazdasági épületből lakás lehessen? Milyen jogszabályi előírásokat kell figyelembe venni, és milyen hatósági eljárásokat kell lefolytatni a rendeltetés módosítása esetében?

 

 

 

 

TOVÁBBI RÉSZLETEK, JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK >>

 

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt