2022. június 13-án lépett hatályba az OTSZ átfogó módosítása

Szerző:  Veresné Rauscher Judit

Utolsó frissítés: 2022.07.04. 11:13

Közzétéve: 2022.06.15. 17:34

A 2022. június 13-án hatályba lépő, az OTSZ további módosításait tartalmazó 8/2022. (IV. 14.) BM rendelet fő célkitűzése, hogy a tűzvédelmi követelményrendszer is támogassa az építőipari műszaki fejlődés eredményeit, teret adva a korszerű és rugalmas tűzvédelmi tervezésnek, egyben megőrizve az életvédelmi, vagyonvédelmi célok elsőségét. A módosító jogszabály majdnem 40 oldal terjedelmű – 77. § és 8 darab melléklet, ezért az OTSZ átfogó módosításáról beszélhetünk.


Magyar Közlöny: 2022. évi 66. szám
Érintett jogszabály: 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet
Módosító: 8/2022. (IV. 14.) BM rendelet
Hatályos: 2022. június 13.

Harminchét szakmai szervezetet is bevonásra került az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) módosításának előkészítési folyamatába, kikérve javaslataikat, amelyeket a BM OKF értékelt, és beépített a normaszöveg tervezetébe. A 8/2022. (IV. 14.) BM rendelet külön hangsúlyt helyez a tételes műszaki megoldások jogszabályból való teljeskörű kivezetésére.

A tűzvédelmi kézikönyv az OTSZ fejezeteihez tartozó biztonsági szintet elérő TvMI előírásait tartalmazza jogszabályi helyekhez rendelve. A tűzvédelmi kézikönyv ezáltal biztosítja a tervezők részére a javasolt műszaki megoldások gyors és hatékony alkalmazását.

A jogszabály indokolásából kiderül, hogy az OTSZ módosításának célja, hogy az építőipari teljesítmény növelése, illetve az építkezések költségelemeinek csökkentése érdekében az OTSZ követelményrendszere igazodjon a hatálybalépése óta bekövetkezett műszaki fejlődés eredményeihez, a jogalkalmazási tapasztalatok feldolgozásának eredményeként integrálja a környező és hasonló építési hagyományokkal, épületállománnyal rendelkező országok tűzvédelmi szabályozásának jó gyakorlatait. Az OTSZ továbbra is teret ad a korszerű és rugalmas tűzvédelmi tervezésnek, egyben megőrizve az életvédelmi célok elsőségét. A módosítás tartalmazza a közép-európai országok tűzvédelmi szabályozásának vizsgálatát és hazánkban is alkalmazható jó megoldások egyszerűsítések átvételét, a tételes műszaki megoldások jogszabályból való további kivezetését, valamint a gyakorlati tapasztalatok alapján a tűzvédelmi követelmények további enyhítését. A kivezetett műszaki megoldások átdolgozásra kerültek az új szabályozási modellnek megfelelően, az OTSZ módosításával összefüggésben mind a tizennégy műszaki irányelv (TvMI) felülvizsgálatra, és – szükség szerinti – átdolgozásra került.

A 8/2022. (IV. 14.) BM rendelet különös hangsúlyt helyez az utóbbi évek logisztikai fejlesztéseivel kapcsolatosan alkalmazott létesítmények, elsősorban az ipari tárolás műszaki megoldásainak rugalmas engedélyezési lehetőségeinek biztosítására, illetve a műemléki környezethez igazodó berendezésekkel kapcsolatos eltérésekre.

A módosítás érdekessége, hogy az építtető, beruházó a 2022. június 13-án folyamatban lévő ügyekben választhat a 8/2022. (IV. 14.) BM rendelettel megállapított rendelkezések és a korábbi előírások alkalmazása között [54/2014. (XII. 5.) BM rend.. 287. §].

Az Építésijog.hu oldalon elérhető az OTSZ közérthető, szerkesztett formában. A Flamella Kft. az új OTSZ szövegét olyan formában teszi közzé, amely lényegesen elősegíti, hogy a tervezők egységesen és közérthetően tekinthessék át a megváltozott rendelkezéseket. Az anyag a száraz jogi tartalomhoz a tervezők számára fontos kiegészítéseket és egyéb hasznos funkciókat biztosít.

A 8/2022. (IV. 14.) BM rendelettel bevezetett módosításokkal frissített Tervezői OTSZ ide kattintva érhető el.
 

Amennyiben a témával kapcsolatosan kérdése merülne fel, keresse bizalommal a tűzvédelmi feladatokat ellátó Flamella Kft-t.

 


 

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt