Most kerül csak igazán sokba az alulbiztosítottság

Szerző:  Dr. Püski András

Utolsó frissítés: 2022.11.15. 10:20

Közzétéve: 2022.11.15. 10:20

Az alulbiztosítottság a vagyonbiztosítások legnagyobb kockázata. Mind a vállalkozói, mind a lakásbiztosítási szerződések esetében gyakran fordul elő, hogy a vagyontárgy tényleges értéke meghaladja a szerződésben rögzített biztosítási összeget.

 

Nőtt az alulbiztosítottság kockázata


A téma régen volt olyan hangsúlyos, mint most, melyhez több tényező együttes hatása is kellett.
- Az infláció meghaladja a 20 % -ot.
- Az Európai Unió legmagasabb építőipari költségnövekedése.
- Az alapanyag árak soha nem látott mértékű emelkedése.
- Az ingatlan árak meredek emelkedése.

Szembe állítva a felsorolt tényezőkkel a hatályos biztosítási szerződéseket, gyakran tapasztalható, hogy a biztosítási összegek nem követték le ezt a változást. Ingatlanok, irodák, telephelyek, raktárak még mindig a 5-10 évvel ezelőtti piaci körülményeknek megfelelően, alacsony összegen vannak biztosítva.

 

Miért probléma ez?


Az alulbiztosítás következménye az ún. pro rata (aránylagos) kártérítés, amikor a biztosított (károsult) a keletkezett kárnak csak egy részét kapja meg a biztosítótól.

 

Például tegyük fel, hogy a biztosított épület tényleges értéke 100.000.000 Ft, ám a megkötött vagyonbiztosításban a biztosítási összege csak 50.000.000 Ft. Ez esetben teljes kár esetén a biztosító legfeljebb ezt az összeget fogja kifizetni a károsult részére, és részkár esetén is mindig a kárösszeg 50 %-át.


Azaz a biztosító a kárt olyan arányban téríti meg, amilyen mértékben a vagyontárgy tényleges értékét biztosították, hiszen a biztosító társaság csak a megadott (alacsony) biztosítási összeg után szedett díjat.

 

Recessziós félelmek, a növekedés megtorpanása, növekvő költségek


Ezek mind olyan tényezők, melyek a vállalkozások kiszolgáltatottságát csökkentik. Kevésbé lesz kalkulálható az üzleti környezet. Amennyiben egy ilyen helyzetben következik be a kár, súlyosan alulbiztosított állapot mellett, a kiszolgáltatott vállalkozás, magánszemély, kilátástalan helyzetbe kerül. Az aktuális és optimális biztosítási védelemre pont akkor van szüksége, amikor vállalkozóként, magánszemélyként, nem tud saját forrásból egy hatalmas kárösszeget kigazdálkodni.
 

Mi a megoldás?


Gyors és hatékony megoldás az alábbiakban foglalható össze:
1. Meglévő biztosítási szerződések felülvizsgálata.
2. Biztosítási összegek aktualizálása.
3. Valós újraépítési értékek figyelembevétele.
4. Kockázatok újraértékelése.

Az alábbi linkre kattintva Ön is ellenőrízheti biztosítási portfóliójának állapotát: https://www.eurosales.hu/kapcsolat/1/online-ugyfelszolgalat

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt