Drasztikusan emelkedő kamatok és rezsiköltségek - Most még fontosabb az otthon biztonsága!

Szerző:  Dr. Püski András

Utolsó frissítés: 2022.07.16. 12:38

Közzétéve: 2022.07.16. 12:22

Az utóbbi csaknem fél évben egyre gyakrabban jelennek meg a hírek és persze a tényadatok is, a drasztikusan felfele ívelő energiaárakról, illetve az emelkedő hitelkamatokról. Ebbe a folyamatba illeszkednek a rezsicsökkentés átalakításáról szóló kormányzati döntések is. Ezek mind-mind olyan tényezők, melyek a háztartások és a vállalkozások életét, hosszú távú stabilitását erősen befolyásolják.

 

Emelkedő fenntartási költségek


A Magyar Nemzeti Bank 2022. márciusa óta, 4,4 %-ról 9,75%-ra emelte az alapkamat mértékét. Akinek az otthona lakáshitelből valósult meg, könnyen kerülhet olyan helyzetbe, hogy a növekvő kamatteher miatt a törlesztő részlet is drasztikusan megnő. Az energia-veszélyhelyzettel összefüggő egyes szükségszerű intézkedések megtételéről szóló, 2022. július 15-én megjelent kormányhatározat lényegében a rezsicsökkentés módosítását készíti elő, ami sok háztartás esetében a fenntartási költségek emelkedését fogja eredményezni.

Ilyen helyzetben, ahol a kiadások nőnek, egy nem várt extra költség, káresemény teljesen felboríthatja a háztartás költségvetését. A növekvő infláció és a szakember hiány mind-mind azt eredményezik, hogy egy eddig alacsony kiadásnak gondolt kár elhárítása is óriási összegre rúghat.

Nézessük át szakértővel a lakás, otthonbiztosítási szerződésünket! Ne felejtsük, ez egy tervezhető és kalkulálható kiadás, szemben egy káreseménnyel.



 

Milyen károk keletkeznek egy családi házban?


Nézzünk egy példát. Egy családi ház otthonbiztosítására éves szinten 60.000 forintot fizettek. Bekövetkezett egy csőtörés kár, azonban mivel a csőtörés a fürdőszobában, a csempézett fal mögött történt, a káresemény azonnal nem volt észlelhető. Az első vízfolt a fürdőszobával határos falon jelent meg. Elkezdődött a megbontás:
- Csempe leverése,
- Zuhanykabin kibontása,
- Csőtörés helyének megkeresése,
- Csőtörés elhárítása, a sérült szakasz pótlása,
- Zuhanykabin visszaépítése,
- Falazási és burkolási munkák,
- Festési munkák,
- Törmelék elszállítása.

A kár elhárítására már ajánlatokat is nehéz volt bekérni, a javítást egyetlen cég vállalta. A javítás közel egy millió forintot emésztett fel! A javítást az otthonbiztosítás terhére a biztosító társaság kifizette.

 

Milyen főbb szempontokat kell megvizsgálni a lakásbiztosításnál?


Egy, a példában szereplő nem tervezett kiadás, a többszörösére nőtt törlesztőrészlet és rezsiköltség mellett nagyon nagy anyagi kiszolgáltatottságot eredményez. Kiemelten fontos ilyenkor a megfelelő biztosítási háttér!

Vizsgáltassuk felül a biztosítási szerződéseinket:
- Megfelelő a biztosítási összeg? – Az utóbbi időben óriási áremelkedés ment végbe.
- Biztosan azért fizetünk, amire szükségünk van?
- Vissza tudjuk fizetni a bank részére a tartozást, ha az ingatlan egy totálkár során (tűz) megsemmisül?

Inkább számolni kell egy fix, alacsony összegű tervezhető kiadással, mintsem váratlanul, megoldhatatlan helyzettel szembesülni.

A biztosítás a bizonytalanságban még fontosabb!

 


Kérje a lakásbiztosítása felülvizsgálatát, gondoskodjon az otthona biztonságáról: https://www.eurosales.hu/epitkezes


 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt