Közzétették az új számítási módszert az épületek energetikai jellemzőinek meghatározására

Szerző:  Kurucz Regina

Utolsó frissítés: 2023.09.25. 12:14

Közzétéve: 2023.08.30. 22:19

A 2023. november 1-én hatályba lépő, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló új rendelet előírja, hogy az új számítási módszert az energiapolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján kell közzétenni. Mi is csak késéssel, és "külsős" segítséggel vettük észre, hogy az új számítás nem az Energiaügyi Minisztérium honlapján, hanem a kormany.hu oldalon található meg.

 

A kormany.hu oldalon elérhető az új számítási módszer


Az épületenergetikai rendeleteket illetően lényegi változások történtek. A 2023 májusában már kihirdetett, de csak 2023 novemberétől hatályos módosítások jelentősen érintik a számítási módszert, a követelményeket és a tanúsítást egyaránt. A témával kapcsolatos tudnivalókat az alábbi összefoglaló cikkben gyűjtjük össze: Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

Fontos strukturális változás, hogy a számítási módszertan kikerül a rendelet fő szövegéből, és az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet szerint az energiapolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján fogják közzétenni ezeket [9/2023. (V. 25.) ÉKM rend. 7. §]. A módszertan megjelenése 2023 júliusára volt várható, és mi is az Energiaügyi Minisztérium honlapján kerestük. Napokkal korábban jelent meg (23.08.23.) egy cikkünk, amelyben azt írtuk – tévesen –, hogy még mindig nem érhető el a számítási módszertan.

Az Energiaügyi Minisztérium egyik vezető munkatársa olvasta a cikkünket, és Ő hívta fel a figyelmünket arra, hogy az új számítási módszert az előre jelzett időpontig közzétették, csak nem az Energiaügyi Minisztérium honlapján, hanem a kormany.hu oldalon. Ezúton is köszönjük a tájékoztatást!

A Magyarország kormany.hu oldalon található a Dokumentumtár, ahonnan az új számítási módszer letölthető:


A dokumentumok innen is elérhetők (a 23.07.27. napján közzétett fájlok): Meteo, Előterjesztés TNM 2., Előterjesztés TNM 1.

A kormany.hu oldalról jelenleg letölthető fájlok (pdf-ben): Meteo9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet 1. függelék9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet 2. függelék

Az új számítási módszer megjelenéséről is volt értesítés a Hivatalos Értesítőben, a 2023. július 30-i 38. számban (4329. oldal, a képre kattintva a közlemény le is tölthető)

 

 

 

Szükség van még a számítási szoftverek elkészítésére is


Mindenképpen jó hír, hogy az új számítási módszer szöveges formában már elérhető, de a tervezett, folyamatban lévő és megvalósult beruházások megfelelősége érdemben csak a számítási szoftverek új verzióinak elkészülte után értékelhető kellő alapossággal. A közzétett számítás jó alapot ad az energetikai tanúsítóknak az előzetes tájékozódásra, és az energetikai számításokat végző szoftverek fejlesztőinek a szoftverek fejlesztésére.

A számítási módszer 2023 júliusi közzétételétől függetlenül továbbra is úgy gondoljuk, hogy az energetikai számításokra vonatkozó 2023. november 1-i hatálybalépést indokolt lenne elhalasztani annak érdekében, hogy az építési beruházások szereplőinek elegendő ideje legyen az új számítási módszer és az azon alapuló szoftverek megismerésére. Erről a véleményünkről részletesebben itt írtunk.
 

Folyamatosan közöljük a tanulmányokat, tájékoztatókat


Az Építésijog.hu folyamatosan tájékoztatást ad az energetikai tanúsításra és energetikai követelményekre vonatkozó jogszabályváltozásokról. A témával kapcsolatos tudnivalókat az alábbi vezércikkben gyűjtjük össze: Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat
 

Az Építésijog.hu és az Artifex Kiadó Kft. 2023. szeptember 27-i konferenciájának egyik fő témája a 2023 novemberétől hatályos épületenergetikai változások - az előadások október 5-ig megtekinthetők - (MÉK 2 pont, MÜK 9 kreditpont)

 


 

Az alábbi képekre kattintva megnézheti az előadók témát bevezető videóit: 

 

 

 

 

 

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt