Közzétették az új OTÉK tervezetét: 2025. januárjától jön a TÉKA (Frissítve: 2024.09.28.)

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2024.09.28. 20:24

Közzétéve: 2024.09.28. 20:16

Elsődlegesen az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) határozza meg azokat az előírásokat, amelyek alapján az építmények tervezése, engedélyezése zajlik. Az OTÉK az elmúlt 27 évben számtalan alkalommal módosult, azonban valószínűleg nem fogja megélni a 30 éves kort, mivel 2025. január 1-jétől leváltja a TÉKA, a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról szóló új kormányrendelet. A társadalmi egyeztetésre bocsátott szöveg az OTÉK szerkezetét követi, de több előírás tekintetében lényeges változásokra kell felkészülnie a tervezőknek, építtetőknek.


 

A TÉKA 2025. január 1-jétől léphet hatályba


Hosszas szakmai egyeztetést követően 2024. szeptember 23-án jelent meg az új OTÉK szövegtervezete a kormany.hu oldalon. A településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról szóló kormányrendelet rövidítése: TÉKA.

A TÉKA 2024. szeptember 23-i szövege IDE kattintva pdf formátumban is letölthető. A társadalmi egyeztetés keretében szeptember 30-ig lehet észrevételeket küldeni, ezért is elképzelhető, hogy a ténylegesen kihirdetésre kerül szöveg még módosulhat.

Az eredeti tervek szerint a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény (Méptv.) főbb rendelkezéseivel együtt, 2024. október 1. napján lépett volna hatályba a TÉKA is, azonban a közzétett tervezet szerint a hatálybalépés időpontja: 2025. január 1. napja lesz (134. §).

A TÉKA ugyan hatályon kívül helyezi az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletet (OTÉK), azonban – a jelenlegi jogszabályi gyakorlathoz hasonlóan – még 2027. június 30-ig az OTÉK 2012. augusztus 6-án, illetve a 2021. július 15-én hatályos II. és III. Fejezetével, valamint ezek mellékleteivel együttesen kell alkalmazni a TÉKA rendelkezéseit.

 

Szakmai vélemények a TÉKA rendelkezéseiről


A tervezet közzétételét több mint egy éves szakmai előkészítés előzte meg. A Magyar Építész Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara és a területi kamarák, a Kormányhivatalok mint eljáró hatóságok, valamint főépítészek, szakmai, civil és érdekképviseleti szervezetek is véleményt nyilvánítottak a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról.

Az alábbiakban megismerhetnek egyes, nyilvánosan közzétett véleményt (azt persze nem tudjuk, hogy az adott vélemény milyen szövegen alapult, és mennyiben változott esetleg ehhez képest a közzétett tervezet):

- A Magyar Építész Kamara véleménye (Közzétéve: 2023.09.18., a mek.hu oldalon található tájékoztatóból megismerhetők egyes tagozatok és területi kamarák különvéleménye is)
- A Magyar Urbanisztikai Társaság (Közzétéve: 2024. 09. 27.)

A tervezet nyilvános közzétételét követően pár napon belül a parkolóhelyek előírása kérdésében már meg is indult egy nyilvános szakmai vita:

- 2024.09.27. – Vitézy Dávid Facebook: Felesleges parkolók tömegét írja elő Lázár új rendelete – a részletes vélemény a bejegyzésből és pdf-ben innen is letölthető

- 2024.09.27. – Lánszki Regő Facebook bejegyzésben válaszol Vitézy Dávid posztjára:
 

 

- 2024.09.27. - telex.hu: Lázár kötelezővé tenné a parkolókat az új kocsmák és hajléktalanszállók mellé

- 2024.09.27. - index.hu: Fontos levelet kapott Lázár János, de más azonnal megválaszolta

- 2024.09.27. - mti.hu: Az Építési és Közlekedési Minisztérium közleménye


 

Új fogalommeghatározások


A hatályos OTÉK az 1. számú mellékletben sorolja fel az általa alkalmazott fogalmakat, amelyek nem csak építési jogi jogszabályok vesznek át. 1997 óta számos fogalom megváltozott, illetve újabb fogalmak is születtek, de még mindig sok olyan kifejezést használt a szakma, amelyeket jogszabályban kellett volna rögzíteni. Több olyan gyakori településrendezési fogalom is létezik, amelyeket – az országos előírás hiányában – a helyi építési szabályzatok magyaráznak meg.

A TÉKA 5. §-ában találhatjuk majd meg a fogalommeghatározásokat, összesen 183 darabot. Ha figyelembe vesszük, hogy az OTÉK 137 fogalmat tartalmaz, akkor már képet kaphatunk arról, hogy milyen jelentős bővülésen esett át csak a kormányrendeleti szintű fogalomtár. Érdekesség, hogy az Étv. 49 darab, míg a Méptv. 138 fogalmat határoz meg.

 

Magyarázó ábrák a TÉKA-ban


Mind az Országos Építésügyi Szabályzat (2/1986. (II. 27.) ÉVM rendelet, OÉSZ), mind az OTÉK számtalan magyarázó ábrát tartalmazott. A gyakorlatban nagy segítséget jelent, ha a jogszabályi szöveggel nehezen meghatározó előírásokat képen illusztrálva ismerhetik meg a jogalkalmazók. Az Építésijog.hu „Az építménymagasság és az épületmagasság számításának előírásai” című segédletében is a magyarázó ábráknak van a legnagyobb sikerük.

A hatályos OTÉK is tartalmaz ugyan néhány ábrát a gépjárműtároló kialakításának szabályai között, azonban lényegesen többre lenne szükség.

A TÉKA 2. számú melléklete az „Alkalmazandó ábrák gyűjteménye” címet viseli, és a beépítési magasságra, a beépítési módokra, a nyúlványos telekre, építmény közterületen történő elhelyezésére, a gépkocsi álláshelyekre és az ajtók beépítése során biztosítandó használati szabad területre vonatkozóan találhatunk ábrákat.

Forrás: Lejtős terepen, lapostetős épület beépítési magassága (TÉKA tervezet 2. számú melléklet 4. ábra)

 

Tervtanács egyedi eltérést adhat egyes TÉKA és HÉSZ előírások alól is


A jelenleg hatályos Eljárási kódex alapján az OTÉK IV. Fejezetében foglalt építmények létesítési előírásaitól eltérő műszaki megoldás tervezése esetén az országos építési követelményektől való eltérés engedélyezésére az építésügyi hatóságtól kérhető engedély [312/2012. (XI. 8.) Korm. rend. 36. § (1) bek.].

A 2024. október 1-jétől hatályos építésügyi hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről szóló kormányrendelet (az új Eljárási kódex) már nem tartalmazza az OTÉK-tól való eltérés engedélyezési eljárását, azonban a TÉKA más hatáskörbe utalja az eltérés engedélyezését, és egészen más kérdéskörökben teszi lehetővé a hatályos jogszabályoktól való eltérést.

Az építési engedélyhez, egyszerű bejelentéshez vagy örökségvédelmi engedélyhez kötött építési tevékenység esetén, a TÉKA-ban és a településrendezési tervben megállapított beépítési határértékektől, valamint a gépjármű és kerékpár várakozóhelyek számától lehet bizonyos feltételekkel eltérési lehetőséget kérni.

Az egyedi eltérés indokoltságáról az Országos Építészeti Tervtanács, vagy területi építészeti tervtanács dönt. Ha az adott beruházás se az Országos Építészeti Tervtanács, se a területi építészeti tervtanács véleményezési feladatkörébe sem tartozik, akkor az állami főépítész dönt az egyedi eltérés iránti kérelemről.

 

Az Építésijog.hu a jövőben folyamatosan teszi közzé a TÉKA előírásairól szóló szakmai anyagait


A fentiek csak példálózó felsorolást jelentenek a TÉKA által bevezetendő változásokról. Hamarosan jelentkezünk újabb tájékoztató cikkekkel, illetve beszámolunk a nyilvánosan közzétett véleményekről, esetleges újabb jogszabálytervezetekről is.
 


 

Tájékozódjon az ingyenes Változásértesítővel


Az Építésijog.hu oldal ingyenes Változásértesítő szolgáltatásával folyamatosan tájékozódhat a TÉKA rendelkezéseiről és a 2024. október 1-jétől hatályos jogszabályváltozásokról. Az egyes új rendelkezésekre szakcikkek segítségével tud felkészülni. A Változásértesítőre az alábbi linkre kattintva tud feliratkozni:

 

 

 

Az ÉPÍTÉSIJOG.HU és az ARTIFEX KIADÓ Kft. 2024. október 15-ére egész napos konferenciát, webináriumot és szakmai konzultációt szervez


2024. október 1-jén lépnek hatályba a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény (Méptv.) leglényegesebb rendelkezései. A Méptv. teljesen átalakítja a tervezés, az építésügyi engedélyezés és a kivitelezés szabályrendszerét, és az új törvényhez kapcsolódóan több tucat eddig ismert rendeletet cserélnek le (pl. OTÉK, Eljárási kódex) vagy módosítanak (Kivitelezési kódex).

Miben változtatja meg mindez az Ön feladatait, az új Méptv. alapján mit kell máshogyan csinálnia, mint korábban? Ha erre keresi a választ, akkor feltétlenül érdemes részt vennie – akár személyesen, akár az online közvetítés megtekintésével – október 15-i konferenciánkon!

Ahogy az Építésijog.hu rendezvényeinek rendszeres résztvevői már megszokhatták, előadásaink az új szabályok gyakorlati alkalmazásához kívánnak konkrét segítséget nyújtani. Nem elméleti fejtegetésekkel, nem puszta jogszabályszámokkal és a jogszabályi előírások tételes felsorolásával várjuk Önöket – az előadások kifejezetten azt mutatják be, hogy a gyakorlatban mi változik, hogy a változások az Ön szakmai tevékenységében hogyan fognak megjelenni (új feladatok, új szempontok formájában).
 

TOVÁBBI RÉSZLETEK, JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK >>

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt