Helyi védett természeti területek - A jövő nemzedékek szószólójának elvi állásfoglalása (2022. június)

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2022.07.16. 13:29

Közzétéve: 2022.07.16. 13:22

Az utóbbi években az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához növekvő számban érkeztek beadványok olyan tervekről és fejlesztésekről, amelyek települési szinten védetté nyilvánított helyi értékeket – védett természeti (kulturális) örökséget – érintettek. Az önkormányzati rendeletek révén oltalmazott, helyi védelem alatt álló természeti területek kérdéskörét a biztoshelyettes és elődei az utóbbi 10 évben folyamatosan figyelemmel kísérték.  jövő nemzedékek szószólójának elvi állásfoglalása. Figyelemmel az emelkedő számú beadványokra a jövő nemzedékek szószólója elvi állásfoglalásban tekintette át és összegezte a helyi védelem alatt álló területekkel, értékekkel kapcsolatos előírásokat és Magyarország Alaptörvényéből eredő alapjogi kereteket.

Az AJB-1965/2022. ügyszámú elvi állásfoglalás érinti az önkormányzati döntésekben – így a védetté nyilvánítási eljárások és az oltalom esetleges feloldása – kötelezően figyelembeveendő és mérlegelendő szempontokat, a nemzet közös örökségének védelmére, fenntartására és a jövő nemzedékek számára történő megőrzésére irányuló egyetemes kötelezettségeket és az általános követelményeket.

Az elvi állásfoglalás a jövő nemzedékek érdekeit érvényesítő, az Alaptörvénnyel szinkronban álló joggyakorláshoz kíván támogatást nyújtani, elsődlegesen az érintett önkormányzatok számára. Az állásfoglalásban megfogalmazottak azonban emellett bárkinek hasznosak lehetnek, aki a helyi értékvédelemben, az Alaptörvény P) cikkben megfogalmazott, a nemzet közös örökségének megóvását biztosító hármas kötelezettség teljesítésében kíván közreműködni.
 

Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója
kép forrása: https://www.ajbh.hu/web/guest/dr.-bandi-gyula


Az AJB-1965/2022. ügyszámú elvi állásfoglalás IDE kattintva érhető el.

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt