A magyar építészetről szóló törvény (koncepció és törvényjavaslat) - Frissítve: 23.12.22.

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2024.02.10. 18:31

Közzétéve: 2023.03.06. 10:18

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a kormany.hu oldalon 2023. március 1. napján közzétette a magyar építészetről szóló törvény koncepcióját. A 79 oldalas koncepciót, hamarosan követnie kellett volna az Országgyűlés által tárgyalható törvényjavaslatnak, hiszen a koncepció szerint az új kerettörvény 2023. július 1. napján lépett volna hatályba. A törvényjavaslat társadalmi egyeztetése pár nap alatt lezajlott, és 2023. október 18-án már be is terjesztették a parlamentnek T/5662. szám alatt. Az Építésijog.hu ebben a cikkében folyamatosan figyelemmel kísérjük a magyar építészetről szóló törvény megalkotásának lépéseit, így a hatályba lépésekor az érintettek már pontos ismeretekkel fognak majd rendelkezni az új előírásokról.

 

A magyar építészetről szóló törvény koncepciója


A koncepció szerint az új szabályozási keretrendszer több törvény összeolvasztásával az életminőség- és az értékvédelem alapvető igényén túl méltóképp képviseli majd minden magyar állampolgár, a települések, helyi közösségek és az építész szakma érdekeit, óvja a zöldfelületeket és meglévő épített örökségünket, elősegíti a gazdaság energiatudatos átalakítását, ösztönzi a minőségi és fenntartható építészetet, a tájépítészetet és a környezetalakítást. Fontos hangsúlyozni, hogy a közzétett szöveg még nem konkrét törvényjavaslat.

A koncepció szövegéből az szerepel, hogy az új kerettörvény három törvényt olvasztana össze, azonban a részletekből kiderül, hogy már jelenleg is négy törvény összevonása van tervben. A magyar építészetről szóló törvény az alábbiakat foglalná magában, korszerűsített tartalommal:
- a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi LVIII. törvényt,
- az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt (Étv.),
- a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényt (Településképi törvény),
- a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény (Kötv.) műemlékvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseit.

A jogalkotó szándéka, hogy a szakmai testületek által régóta várt építészeti törvény megalkotása egyszerre hozzon létre átláthatóbb, korszerűbb, egyszerűbb és egységesebb szabályozást, illetve tükrözze a terület kiemelt fontosságát.

A kormany.hu oldalon, IDE kattinva érhető el az az oldal, amelyen az Építési és Közlekedési Minisztérium által társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezeteket lehet tanulmányozni. Itt elérhető a magyar építészetről szóló törvény koncepciója (2023.02.23.) is, de IDE kattintva is letölthető.

Lázár János a Facebook oldalán jelentette be a magyar építészetről szóló törvény koncepció közzétételét. Az építési és közlekedési miniszter a képre kattintva is elérhető bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy „talán meglepő, hogy már a törvénytervezet koncepcióját is társadalmi egyeztetésre bocsátjuk, de - miután a szakma véleményét már kikértük - szeretnénk, ha minél nagyobb társadalmi egyetértés támogatná az új szabályrendszert”.


A társadalmi egyeztetés során az észrevételeket a tarsadalmiegyeztetes@ekm.gov.hu e-mail címre küldhetik meg 2023. március 9-éig.
 

Hol ismerhetők meg a szakmai vélemények?


Az Építési és Közlekedési Minisztérium már 2023 januárjában elkészítette és véleményezésre megküldte a mérnöki kamaráknak – az országos köztestületnek és a területi kamaráknak – a magyar építészetről szóló törvényjavaslat egy korábbi koncepcióját. A véleményezésre megküldött szöveget nyilvánosan nem tették közzé, de annyit lehet tudni, hogy akkor az még csak 68 oldalas volt.

Az alábbiakban összegyűjtöttük az egyes szakmai vélemények, értékelések elérhetőségét:

- mmk.hu – 2023.02.08. – Az MMK véleménye a magyar építészetről szóló törvény tervezetéről (pdf formátumban IDE kattintva érhető el)

- mek.hu – 2023.02.13. - Gondolatok a magyar építészetről szóló törvény koncepciójáról – a MÉK tagozatainak és a területi kamarák véleményét az állásfoglalás mellékleteként ismerhető meg, az alábbi tagozati véleményeket pdf formátumban is kiemeljük:
MÉK Terület- és Településrendezési Tagozat véleménye (2023.02.06.)
MÉK Műemlékvédelmi Tagozat véleménye (2023.02.05.)
Belsőépítészeti Tagozat véleménye (2023.02.04.)
Budapesti Építész Kamara véleménye (1. dokumentum2. dokumentum) – érdekesség, hogy a 2. dokumentumból megismerhető a koncepció 2023.01.12-i szövegváltozata is

- epiteszforum.hu – 2023.03.02. - Törvénybe iktatnák a polgári jó ízlést – mutatjuk az építési kerettörvény tervezetének részleteit

 

A koncepció szerinti tervezett hatálybalépés 2023. július 1. napja volt

 

A koncepció szerint a magyar építészetről szóló törvény 2023. július 1. napján lépett volna hatályba. Az Országgyűlés elé azonban még nem került a konkrét törvényjavaslat szövege, ezért a hatálybalépés dátuma valószínűleg 2024 januárja-februárja lehet.

Lázár János miniszter úr a Főépítészi Konferencián, 2023.09.14-én Veszprémben ismertette az új, elfogadás előtt álló építészeti törvényt.

Az előadásról szóló cikkünkből eljuthatnak Lázár János Facebook oldalára, ahol az előadásából részleteket is láthatnak, illetve a teljes előadást is megnézhetik.

 

 

Közzétették a törvényjavaslatot (2023.10.05.)

 

A kormany.hu oldalon 2023. október 5-én jelent meg a törvényjavaslat társadalmi egyeztetésre bocsátott szövege.


 

 

A törvényjavaslathoz kapcsolódó, letölthető iratok:

- rövid tartalmi összefoglaló

- hatásvizsgálati lap

- normaszöveg (a törvényjavaslat szövege, ez még természetesen változhat)

- indoklás (ez még nem a hivatalos indokolás, az még nem ismert, az Indoklások Tárában megjelenő szöveg lényegesen hosszabb lesz)

Aki szeretne észrevéteket tenni a törvényjavaslatra, annak sietnie kellett. A társadalmi egyeztetés során az észrevételeket a tarsadalmiegyeztetes@ekm.gov.hu e-mail címre lehetett megküldeni 2023. október 12-ig.
 

Benyújtották a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek (2023.10.18.)


Úgy tűnik, hogy a társadalmi egyeztetés során nem sok észrevételt kapott az Építési és Közlekedési Minisztérium, mivel három munkanap elegendő volt, hogy az észrevételeket feldolgozzák. Mivel a társadalmi egyeztetés megindításához képest sem telt el túl sok idő, valószínűsíthetően a jogalkotó úgy kalkulált, hogy akinek észrevétele volt, az már a koncepcióhoz kapcsolódóan már megtette. A koncepció szövege azonban lényegesen eltér a tényleges törvényjavaslattól, ezért a téma jelentőségére is tekintettel a társadalmi egyeztetésre szánt idő rendkívül kevés volt.
 

Az Országgyűlés 2023. december 12-én fogadta el a törvényjavaslatot


A magyar építészetről szóló törvényjavaslathoz kapcsolódó fontosabb események és iratok listáját az alábbiakban találhatják meg:

2023.10.18. A törvényjavaslat benyújtása (ide kattintva megtekinthető az eredetileg beterjesztett szöveg)
2023.10.18. Gazdasági Bizottság lefolytatta a részletes vitát
2023.11.06. Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága lefolytatta a részletes vitát
2023.11.09. Képviselői módosító javaslatok benyújtási határideje – Összesen 4 darab módosító javaslat érkezett, ezeket ide kattintva olvashatják el
2023.11.13. Bizottsági részletesvita-szakasz megnyílása
- A részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat: T/5662/8
- A részletes vitáról szóló bizottsági jelentés: T/5662/7T/5662/9
2023.11.14. A részletes vita lezárása:
- Előterjesztői nyilatkozat:  T/5662/10 
2023.12.07. Törvényalkotási Bizottság eljárását megkezdte és befejezte
- Összegző módosító javaslat:  T/5662/11 
- Összegző jelentés:  T/5662/12 
- Egységes javaslat:  T/5662/15 

Az Országgyűlés 2023. december 12-én fogadta el a törvényjavaslatot. 
 

A Magyar Közlöny 187. számában jelent meg a törvény
 

Az építési és közlekedési miniszter által előterjesztett másik, kiemelten fontos, az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény elég viszontagságos utat járt be, ezért kíváncsian vártuk, hogy a magyar építészetről szóló törvény milyen gyorsan jelenik majd meg a Magyar Közlönyben.

A magyar építészetről szóló törvényjavaslathoz kapcsolódó fontosabb események és iratok listáját az alábbi cikkben találhatják meg.

Az Országgyűlés elnöke 2023. december 15-én, míg a köztársasági elnök december 20-án aláírta a törvényt, így már csak a Magyar Közlönyben való megjelenésre kellett várni. Túl sok idő ezzel sem telt el, mivel 2023. december 22-én, a Magyar Közlöny 187. számban már ki is hirdették a 2023. évi C. törvényt. 
 

Tájékozódjon az ingyenes Változásértesítővel


Az Építésijog.hu oldal ingyenes Változásértesítő szolgáltatásával folyamatosan tájékozódhat a törvénytervezet eseményeiről, az egyes új rendelkezésekre szakcikkek segítségével tud felkészülni. A Változásértesítőre az alábbi linkre kattintva tud feliratkozni:

 

 

 

Az Építésijog.hu kapcsolódó szakcikkei

 

A magyar építészetről szóló törvény az építési jog területének legfontosabb jogszabálya lesz. Éppen ezért az Építésijog.hu kiemelt figyelmet fog szentelni a törvényjavaslatnak is. Az alábbiakban találhatják meg a témában megjelent cikkeinket, hogy átfogó képet tudjanak kapni az aktuális tudnivalókról, és a szerzőink szakmai álláspontjáról.

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

Közzétették a magyar építészetről szóló törvény tervezetét

Benyújtották a magyar építészetről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek 

- A köztársasági elnök is aláírta a magyar építészetről szóló törvényt

Mikor lép, lépett hatályba a magyar építészetről szóló törvény? - 1. rész2. rész3. rész4. rész, 5. rész

 

A Méptv. rendelkezéseiről lesz szó az Építésijog.hu és az Artifex Kiadó Kft. által szervezett, hagyományos év eleji szakmai rendezvényen:  
 

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt