Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2024.04.27. 11:31

Közzétéve: 2024.01.25. 10:30

2024 az építési jogban egy még soha nem látott változáshullám éve lesz: az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény (Ábtv.) és a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény (Méptv.) mellett a legalapvetőbb kormányrendeleti szintű jogszabályok helyébe is új jogszabályok fognak lépni. 2024. január 1-jétől az építésügyi engedélyezési eljárások és a közigazgatási peres eljárások előírásaiban is fontos változások történtek. A Méptv. mellett szinte semmilyen figyelmet nem kapott a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény (Tftv.) lecserélése. A 2024. január 1. napjától hatályos területfejlesztésről szóló 2023. évi CII. törvény a megújuló területpolitika szakmai, intézményi és pénzügyi alapjait határozza meg, és különösen fontos a települési önkormányzatok szakemberei számára. Az építésügyben dolgozóknak 2024-ben különösen nagy hangsúlyt kell helyezniük a tanulásra. A szakmai rendezvényünkkel igyekszünk segíteni a változások megismerésében, értelmezésében, és bízunk benne, hogy jelentősen le tudjuk rövidíteni a tanulási időszakot, hogy Önök az érdemi munkájukkal tudjanak foglalkozni.

 

DÉLELŐTT: Az építési beruházások lebonyolítása 2024-ben – Fókuszban az állami építési beruházások rendjéről szóló új törvény (Ábtv.)


Az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény (Ábtv.) hatályba lépése csak az egyik eleme volt annak a folyamatnak, amely alapjaiban megváltoztatta a költségvetési vagy uniós forrásokból zajló beruházások szabályrendszerét. Rendezvényünkön kiemelt figyelmet fordítunk a közbeszerzési eljárások módosult szabályaira is, hogy mind az ajánlatkérők, mind az ajánlattevők megismerhessék a 2024-ben alkalmazandó előírásokat.

 

DÉLUTÁN: Tervezés és településfejlesztés a 2024. évi jogszabályok alapján – Fókuszban a magyar építészetről szóló új törvény (Méptv.), valamint a területfejlesztésről szóló új törvény (Tftv.)


Lánszki Regő államtitkár a magyar építészetről szóló törvény elfogadását ezzel a mondattal kommentálta: „Építészeti reformkorba léptünk!” A 2023. évi C. törvény (Méptv.) jelentőségét nagyon jól érzékelteti ez a kijelentés. Még néhány hónap, és elfelejthetjük az összes, jelenleg ismert építésügyi jogszabályunkat: az Étv., az OTÉK, az Eljárási kódex (312/2012. Korm. rendelet) és minden egyéb jogszabályt újak váltanak majd fel. Erről személyesen Lánszki Regő államtitkár úr is előadást fog tartani a rendezvényen. Ugyanakkor a Méptv. mellett szinte semmilyen figyelmet nem kapott a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény (Tftv.) lecserélése. A 2024. január 1. napjától hatályos, területfejlesztésről szóló 2023. évi CII. törvény a megújuló területpolitika szakmai, intézményi és pénzügyi alapjait határozza meg, és különösen fontos a települési önkormányzatok szakemberei számára. 

 

Elsődlegesen nem elméleti tudást kínálunk!


Az adott témában az Építési és Közlekedési Minisztérium munkatársai és a gyakorló szakemberek által tartott előadásaink arra helyezik a hangsúlyt, hogy a módosult, vagy a hamarosan hatályba lépő jogszabályok alapján hogyan fog változni a tervezési, kivitelezési munka, illetve a beruházóknak, megrendelőknek, ajánlattevőknek miben kell más szemléletet alkalmazniuk.



Ha Ön nem tud erre 2024. február 15-én egy fél - vagy egész - napot szánni, akkor sincs gond, a videófelvételeket a konferencia után még egy hétig – azaz FEBRUÁR 26-ig – megnézheti, akár több alkalommal is.

 

Vagyis AKÁR AZ OTTHONÁBAN, AKÁR a MUNKAHELYÉN IS KÖVETHETI a szakmai nap eseményeit, az előadásokat február 26-ig ÚJRA MEG IS NÉZHETI.


MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA (MÉK bírálati sorszám: 2024/68):
Délelőtti konferencia: személyes részvételre 1 pont, online részvételre 1 pont
Délutáni konferencia: személyes részvételre 1 pont, online részvételre 0,5 pont

MAGYAR ÜGYVÉDI KAMARA:
A rendezvény MÜK akkreditálására nem került sor, így ügyvéd résztvevőink továbbképzési pontokat most nem tudnak szerezni.

TEGYE FEL KÉRDÉSEIT – VÁLASZOLUNK!


A délelőtti konferencia szakmai összeállításában a Procport Kft. is részt vesz, ezért az állami építési beruházásokkal, közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos előzetes kérdéseket az alábbi címre küldhetik meg: office[kukac]procport.com.

A délutáni konferencia témájával, vagyis a magyar építészetről szóló törvénnyel és a Méptv-hez kapcsolódó egyéb új jogszabályokkal kapcsolatos kérdéseket ide küldhetik: jambor.attila[kukac]epitesijog.hu

 

Ha az Ön intézményénél, cégénél speciális eljárást igényel a rendezvényen való részvételhez szükséges
megrendelési folyamat, vagy egyéb technikai jellegű kérdése van,
kérjük vegye fel a kapcsolatot az Artifex Kiadóval:
e-mail:

info[kukac]artifexkiado.hu


telefon:


 

TOVÁBBI RÉSZLETEK, JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK >>

 

 

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt