A társadalom művészete - Pro Architectura díj 2016

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2016.09.05. 10:57

Közzétéve: 2016.09.05. 10:57

A Miniszterelnökség pályázatot hirdet a 2016. évi Pro Architectura díj elnyerésére. Az építészetben maradandót alkotók öt kategóriában, egyénileg és csoportosan is pályázhatnak, a díjhoz 1 000 000 forint pénzjutalom jár. A jelentkezés határideje 2016. szeptember 14. éjfél.

Az építészet a társadalom művészete, így eredményeinek elismerése kiemelten fontos. Ezt a célt szolgálja a Miniszterelnökség által 2016-ban ismét meghirdetett Pro Architectura díj. Ebben az évben öt tárgykörben évente legfeljebb tíz díj osztható ki, minden díjazott 1 000 000 forint pénzjutalomban részesül. A díjra bárki pályázhat; nem csupán nagy ívű építészeti munkásság esetén nyerhető el, hanem már néhány éves gyakorlattal rendelkező építész is megkaphatja - akár egy kiemelkedő színvonalú épület megtervezéséért. A díjat ugyanaz a személy öt éven belül csak egyszer kaphatja meg.

Az 1992 óta létező díj a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a nemzeti építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredményekért adható. Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár, a Pro Architectura díj szakmai bírálóbizottságának elnöke szavai szerint „… valamely jeles építészeti városépítészeti, tájépítészeti, belsőépítészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenységért, az építészeti közéletben és oktatásban, az építészeti tervezés és tervpályázatok területén elért kiváló eredményekért, továbbá (a kiemelkedő építészeti alkotás megvalósításában közreműködő) építtetők, kivitelezők körében kerül kiosztásra”.

2016-ban Alkotás, Terv, Építés, Megbízó és Közélet témakörökben lehet pályázni a Pro Architectura díjra. Minden pályázat esetében lényeges szempont, hogy követendő jó példaként szolgáljanak Magyarország épített környezetének alakításában.

Az Alkotás témakörben olyan, magas minőségével értéket teremtő épülettel, táj- és kertépítészeti, belsőépítészeti alkotással, építészeti installációval lehet pályázni, mely a beadási határidőhöz képest legalább egy éve átadásra került, és azóta folyamatosan használatban van. Terv kategóriában azok a tervezők - vagy tervezői csapatok – pályázhatnak építészeti, településtervezési, városépítészeti munkáikkal, melyek szemléletükkel magas hozzáadott értéket képviselnek. Építés tárgykörben az egyes építészeti alkotások megvalósításában résztvevő kivitelező szakember, mester, cég, cégcsoport díjazható, aki a kivitelezés magas minőségével, innovatív, környezettudatos és költséghatékony megoldásokkal teremt követendő jó példát. Megbízó tárgykörben elismerésben részesülhetnek azok a megbízók, akik környezetük jó gazdájaként teremtettek értéket. A Közélet témában díjat nyerhetnek azok a kiemelkedő egyéniségek, akik olyan, színvonalas célokat határoznak meg az építészet és a vizuális kultúra terén, amelyek meghatározzák a jövő generációk környezetükhöz való viszonyát. Ebben a kategóriában pályázhatnak építészkritikusok, kurátorok, oktatók és mindazok, akik bármilyen módon hozzájárulnak Magyarország épített környezetének formálásához.

A díj átadására 2016 októberében, az Építészet Világnapján kerül sor. A pályázat benyújtásának (elektronikus feltöltésének) határideje 2016. szeptember 14. éjfél. A formai követelményekről és a további tudnivalókról a Pro Architectura díj weboldalán (www.proarchitectura.hu) lehet tájékozódni, a pályázatok ide tölthetőek fel szeptember 2. éjféltől.

A pályázat szakmai támogatója a Lechner Tudásközpont.
 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt