Útmutató TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVEK KÉSZÍTÉSÉHEZ

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2017.12.17. 19:46

Közzétéve: 2017.01.20. 20:23

Építészeti szemléletformáló célt szolgál a településképi rendeletet megalapozó, a települési környezet megjelenését meghatározó jellemzőket és elvárásokat összefoglaló településképi arculati kézikönyv, melyet a települési önkormányzat normatív határozata mellékleteként fogadja el. A kézikönyvet az önkormányzat a nyilvánosság bevonásával a település teljes közigazgatási területére kell, hogy elkészítse. A Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Területrendezési és Településügyi Főosztálya közzétette a településképi arculati kézikönyv készítéséhez segítséget nyújtó útmutatót.


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntője tartalmazza, hogy "a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény egyik legfontosabb, gyakorlati megvalósulást segítő eszköze a Településképi Arculati Kézikönyv, melynek megalkotásához nyújt hatékony segítséget minden település számára ez az útmutató, bemutatva az Arculati Kézikönyv elkészítéséhez szükséges lépéseket, feladatokat."

A bevezető szerint a kézikönyv nem kizárólag szakembereknek készül, elsősorban a települési döntéshozók és a lakosság tájékoztatását segítő, szemléletformáló kiadvány. A jogszabályok útvesztője helyett röviden, lényegretörően, és mindenki számára érthető módon mutatja be egy közösség környezetalakítással kapcsolatos elvárásait.

A kormany.hu oldalon található tájékoztató itt elérhető.

Innen letölthető: Útmutató TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVEK KÉSZÍTÉSÉHEZ

A településképi rendelet elkészítését bemutató, a kormany.hu oldalon elhelyezett szakmai továbbképzés prezentációja innen letölthető.

A Lechner Tudásközpont honlapján itt található a Településképi Arculati Kézikönyv egyeztető felület.


TELEPÜLÉSKÉP ÉS TERVEZÉS 2018. JANUÁR 1-TŐL
Építési jogi konferencia és szakmai konzultáció tervezők és önkormányzati hatósági ügyintézők részére

A helyi településképi rendeleteket december 31-ig kell(ett) megalkotniuk az önkormányzatoknak (azaz új előírások alapján alkalmazhatók a településképi bejelentés és a településképi kötelezés jogintézményei is), a reklámok kihelyezésére vonatkozó szabályoknak pedig már október 1-ig meg kellett születniük. 2018. január 1-től tehát több tekintetben lényegesen megváltozott körülmények között dolgoznak az építész tervezők. Erre szeretnénk felkészíteni a szakembereket januári „évindító” építési jogi konferenciánkkal január 11-én délután.

Részletes program, jelentkezési lehetőség >> 
 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt