Építésügyi Szolgáltató Pont

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2019.12.18. 17:44

Közzétéve: 2019.12.18. 17:42


Az Építésügyi Szolgáltatási Pontok nem építésügyi hatóságok, de segítséget nyújtanak az építtetőknek a kérelmek előterjesztésében. Az Építésügyi Szolgáltatási Pontokat működtető önkormányzatokat a Hatásköri rendelet (343/2006. (XII. 23.) Korm. rend.) 1. számú melléklete III. része sorolja fel.

A 126 önkormányzatnál működő Építésügyi Szolgáltatási Pontok az alábbi építésügyi szolgáltatási feladatokat látják el 2019. december 31. napjáig:
a) információszolgáltatás az állampolgárok részére az építésügyi hatósági ügyintézésük és az Étv. 33/A. §-a szerinti lakóépület építésének elősegítése érdekében,
b) az építésügyi feladatok intézéséhez az állampolgári kérelmek átvételének és továbbításának, hiánypótlás befogadásának, nyilatkozatok felvételének és továbbításának, digitalizálásának és feltöltésének biztosítása az építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszerbe (ÉTDR),
c) kérelmek elektronikus adathordozón való fogadása és az ÉTDR-be történő feltöltésének biztosítása,
d) az építésügyi hatósági eljárás illetékének és az építésügyi igazgatási szolgáltatási díjak befizetésének lehetővé tétele, továbbá
e) települési önkormányzati egyéb műszaki, üzemeltetési feladatok [295/2019. (XII. 10.) Korm. rend. 3. § a) pont; 343/2006. (XII. 23.) Korm. rend. 1. § (9) bek.].

Érdemi jelentősége ennek a hatósági szolgáltatásnak nem volt, az Építésügyi Szolgáltató Pontokhoz nagyon ritka esetben fordultak az építtetők, találkoztunk olyan önkormányzattal, amely egyetlen alkalommal sem végzett ilyen feladatot. Valószínűleg ez is eredményezte azt, hogy a Kormány 2020. január 1. napjával megszüntette ezt a szolgáltatást (a kapcsolódó tájékoztatást lásd itt).

Az e-epites.hu oldalon az Építésügyi Szolgáltató Pontokról szóló tájékoztató, és a szolgáltatást végző önkormányzatok térképes megjelenítése ide kattintva érhető el.
 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt