Tizenegy év után szüntették meg az ÉTDR általános tájékoztatási felületét

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2024.08.25. 21:44

Közzétéve: 2024.08.25. 14:47

2024. augusztus 16-ától hatályos az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet, valamint a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása. A sajtóban több helyen is megjelent, hogy a jogszabály hatályba lépésével megszűnt az ÉTDR 2013 óta létező általános tájékoztatási felülete, de ezt összemosták egyéb olyan változással, amelyek az egyéb ügyféli jogokat érintettek, és az ÉTDR általános tájékoztatási felületén megjelent információkhoz semmilyen köze nem volt. Az biztos, hogy az ÉTDR általános tájékoztatási felületének megszüntetésével a beruházások érintettjei egy fontos, és pótolhatatlan kapaszkodót veszítettek el.


Magyar Közlöny: 2024. évi 80. szám
Érintett jogszabályok: 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet; 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet
Módosító jogszabály: 241/2024. (VIII. 8.) Korm. rendelet
Hatályos: 2024. augusztus 16.

 

Az ÉTDR általános tájékoztatási felület jelentősége


Az építtetők gyakran nem tekintik partnernek az érintett szomszédokat, és nem is osztják meg velük az épület terveit, így a szomszédok már csak akkor szembesülhetnek az épülettel, amikor az „kinő a földből”.

Az ÉTDR általános tájékoztatási felületét 2013-ban hozták létre, és egy minimális információt nyújtott az érintettek számára, itt ugyanis legalább a beruházás léptéke, és az utcakép változása felmérhető volt.

Az https://www.e-epites.hu/etdr oldalon „Általános tájékoztatási felület, ügyek nyilvános adatai” feliratú almenüre kellett kattintani:


Mind az építési engedéllyel, mind az egyszerű bejelentéssel végzendő beruházások felkerültek az ÉTDR általános tájékoztatási felületére. Első lépésként 2013-ban az építési engedélyhez kapcsolódó információk lettek nyilvánosak.

Az ÉTDR általános tájékoztatási felülete mindenki által hozzáférhető módon - személyes adatot nem tartalmazó - általános tájékoztatást adott az építésügyi hatóság hatáskörébe tartozó megindult és lezárult engedélyezési eljárás következő főbb ismérveiről az alábbi tartalommal:
a) az eljárás megindulását követő munkanapon
aa) a kérelmezett eljárás típusa és az eljárás megindulásának időpontja,
ab) az építési tevékenységgel érintett telek címe, ennek hiányában helyrajzi száma, mezőgazdasági birtoktest esetén az ahhoz tartozó valamennyi telek helyrajzi száma,
ac) az építési tevékenység tárgya,
ad) az Eljárási kódex 8. mellékletben meghatározott tartalmú helyszínrajz, utcai homlokzati terv vagy látványterv,
b) a döntés kiadmányozását követő munkanapon a döntés rövid tartalma és meghozatalának időpontja,
c) a döntés véglegessé válását követően, az építtető értesítésével egyidejűleg a döntés véglegessé válásának napja (hatályát vesztette: 312/2012. (XI. 8.) Korm. rend. 10. § (6) bek.).

2021. január 1-jétől – vagyis öt évvel az egyszerű bejelentés bevezetését követően – már az egyszerű bejelentésekről is felkerültek az alapvető információk az ÉTDR általános tájékoztatási felületére. A tervezett lakóház helyszínrajzát és homlokzati tervét (vagy látványtervét) lehetett megtekinteni (hatályát vesztette: 155/2016. (VI. 13.) Korm. rend. 1. § (1c) bek. c) pont). Kapcsolódó 2021. évi cikkünk itt elérhető: A szomszédok már tájékozódhatnak az egyszerű bejelentésű épületekről is

A szomszédok mellett a nagyobb közvéleményt is érinthetik, érdekelhetik az egyes beruházások. Például a Magyar Rádió épületeiről szóló cikkünkben az Építésijog.hu is csak ennek a felületnek az igénybevételével tájékoztathatta Önöket az építési engedélyezési eljárás részleteiről. Az ÉTDR általános tájékoztatási felületén azonban már senki nem nézheti meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Palotanegyedbe tervezett új campusának helyszínrajzát, több mint egy tucat homlokzati rajzát, illetve a látványterveket. Az alábbi archív képen az látható, hogy milyen terveket töltöttek fel korábban a beruházásról (az alábbi képernyőképen nem is látszik az összes feltöltött terv fájlneve):
 

 

A helyi közösségek is egyedül az ÉTDR általános tájékoztatási felületéről szerezhettek információt arról, hogy mi épül a településükön, de az új jogszabállyal ez a lehetőség is megszűnt.

Véleményünk szerint mindenkit érint, és jogosan foglalkoztat az, hogy milyen léptékű, tömegű épületet terveznek a lakókörnyezetébe.

Ahhoz, hogy egyáltalán el tudják dönteni az érintettek, hogy érintettek-e – vagyis, hogy bármilyen hatással lesz-e rájuk a beruházás –, valamilyen minimális információval rendelkezniük kell a beruházásról. Ez a minimális információ volt a helyszínrajzot és látványtervet tartalmazó ÉTDR általános tájékoztatási felület. Ha nincs semmilyen információ, akkor a közvetlen szomszédok és a tágabb környezetben élők az érintettséget, az érdeksérelmet sem tudják alátámasztani, és így ügyféli státuszt sem kaphatnak. Ha valaki viszont nem ügyfél egy eljárásban, akkor az iratokba sem tud betekinteni – az épület belső tereit meghatározó terveken kívüli tervekbe sem –, és már csak a kivitelezés során tud szembesülni az épület tömegével, elhelyezésével, amikor már hatósági úton nem lehet az építkezés részleteit befolyásolni.


 

Teljesen törölték az ÉTDR általános tájékoztatási felületén található adatokat


Az ÉKM társadalmi egyeztetési felületén 2024. április 18-án jelent meg a jogszabálytervezet, amely érdekes módon csak a 2024. augusztus 8-i Magyar Közlönyben jelent meg jogszabályként. Az átlagosnál hosszabb előkészítést akár az egyértelmű kormányzati szándék kialakításának időigénye is indokolhatta.

A 241/2024. (VIII. 8.) Korm. rendelet az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet, valamint a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítását tartalmazza.

A jogszabály hatályba lépésével – vagyis 2024. augusztus 16. napjától – megszűnt az ÉTDR általános tájékoztatási felülete.

Érdekesség, hogy az ÉTDR általános felületének korábbi adatait is törölték, vagyis a 2013 óta a felületre felkerült tájékoztatásokat is elérhetetlenné tették.


Jelenleg ezt látjuk, ha az e-epites.hu oldalon az ÉTDR alkalmazásra kattintunk:

 

 

Miért szüntették meg az ÉTDR általános tájékoztatási felületét?

 

A cikkünk első részében bemutattuk, hogy ennek a felületnek miért volt jelentősége az érintettek, ügyfelek, helyi közösségek tájékozódásában.

A nyilvános indokolásból sajnos nem derül ki, hogy a Kormány miért döntött az ÉTDR általános tájékoztatási felületének megszüntetéséről. Az Indokolások tárában elérhető indokolás ennyit tartalmaz: „A kormányrendelet szerinti módosítás célja az építésügyi hatósági eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszer (ÉTDR) tájékoztatási felületének megszüntetése”. Az idézett szöveg a jogszabály teljes indokolása, az egyéb módosítások tekintetében még ennyi kapaszkodót sem tartalmaz a jogalkalmazók számára.

Lázár János építési és közlekedési miniszter által megtartott, Közlekedési infó című sajtótájékoztatóján a tájékoztatási felület megszüntetésére irányuló újságírói kérdésre azt a választ adta, hogy már polgármesterként merült fel benne a változtatás igénye, 14 éve várt arra, hogy egyszer építési miniszterként ezt a döntést meghozhassa. A miniszter elmondta, hogy nem tették titkossá az építésügyi engedélyek kiadását, csak úgy reformálták meg, hogy azok férhessenek hozzá ezekhez, akiknek a beruházásokhoz közük van. Lázár János véleménye szerint senkinek semmi köze ahhoz, hogy hány négyzetméteres fürdőszobája van valakinek, vagy éppen megkora a belmagasság (a kérdés és a válasz a Youtube felületén ITT elérhető felvételen 1:19:27 kezdődik).


Forrás: Lázár János Facebook oldala

Látható, hogy a miniszter válaszában inkább a belső tervek megismerhetőségének korlátozását indokolta meg, ugyanis se a helyszínrajzból, se a látványtervből nem derülnek ki az egyes helyiségek méretei, rendeltetései.

Érdemes tudni, hogy az épület belső területeit meghatározó tervekbe való betekintés korlátozására már az Építési törvény 2024. május 18-án hatályba lépett módosításával sor került. Az Étv. hatályos előírása szerint az épület belső kialakítására vonatkozó tervekbe kizárólag az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosa és haszonélvezője tekinthet bele [1997. évi LXXVIII. tv. 53/J. §]. Azt, hogy ez a szabályozás milyen kérdéseket vet fel, és milyen nehézségeket okozhat például a szakértői munkában az Építésijog.hu alábbi cikkéből derül ki: Ki ismerheti meg az épület belső területeit meghatározó terveket?)

A 2024. augusztus 22-i Kormányinfón is felmerült az ÉTDR általános tájékoztatási felületének megszüntetése. Ezzel kapcsolatosan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy látja, hogy a magánszféra tiszteletben tartását garantálja az új szabályozás. Mind a nyilvánosság, mind a civil szervezetek ismerhetik, hogy egy adott ingatlan milyen beépítettségű lehet, és azon milyen magasságú épület létesíthető. A miniszter szerint az viszont nem nyilvános adat, hogy a tulajdonos a beépítettségi paramétereken belül - vagyis a jogszabályi kereteken belül - mit épít (Gulyás Gergely nyilatkozata a Youtube felületén az ITT elérhető Kormányinfó felvételen 1:31:00 kezdődik).

Az Építésijog.hu rendkívül sajnálatosnak tartja az ÉTDR általános tájékoztatási felületének kivezetését. Bízunk benne, hogy a jogalkotó újra lehetővé teszi majd a helyszínrajz és a látványtervek megismerhetőségét, mert a lakókörnyezetet és az épített környezetet több évtizedre meghatározó beruházásokat kizárólag a megvalósításukat megelőzően lehet csak érdemben befolyásolni.

Hol lehet még tájékozódni az engedélyezési eljárásokról?


Érdemes tudni, hogy az e-epites oldal még tartalmaz egy tájékoztatási felületet. Az alkalmazások között a „Keresés helyrajzi szám szerint” fülre kell kattintani:

Az OÉNY „Keresés helyrajzi szám szerint” elnevezésű alkalmazásról további részleteket ITT talál.
 

Szűkül az engedélyezési eljárásokban az ügyfelek személyi köre


A 241/2024. (VIII. 8.) Korm. rendelet az ÉTDR általános tájékoztatási felületének megszüntetése mellett további, kiemelten jelentős változásokat is tartalmaz, amelyek a sajtóban kevesebb figyelmet kaptak. A Kormányrendelet jelentősen korlátozza az építésügyi engedélyezési eljárásokban az ügyfelek személyét és jogosultságaikat is. Az új jogszabállyal az ügyfél-hatóság közötti azon vita is lezárult, hogy az ügyfelek ÉTDR-en keresztül hozzáférhetnek-e az engedélyezési eljárás irataihoz, vagy sem.

A kapcsolódó tájékoztatóinkat az Építésijog.hu előfizetői az alábbi címekre kattintva olvashatják:

- A törvényi előírásoknál is szűkebb lett az építésügyi engedélyezési eljárások ügyféli köre

- Korlátozták az ügyfelek iratbetekintési jogát

Ki ismerheti meg az épület belső területeit meghatározó terveket?

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt