A magas energiaárak előrehozták a felújításokat – Milyen hitel érhető el rá?

Szerző:  Gergely Péter,  Biztosdontes.hu

Utolsó frissítés: 2022.10.17. 22:23

Közzétéve: 2022.10.17. 22:20

A példátlanul magas energiaárak alternatív megoldások keresésére ösztönzik a lakosságot. A rezsicsökkentés változásának hírére megugrott a kereslet például a napelemek iránt is, a napelemek, napkollektorok tervezésével és telepítésével foglalkozó cégek kapacitásait nagymértékben lekötve. De nem csak a fűtési rendszereket korszerűsítenék az emberek. A BiztosDöntés.hu cikke azt járja körül, hogy erre milyen támogatást kaphatunk, illetve ha nincs rá saját pénzünk, akkor milyen banki hitellehetőségek vannak.

 

Nem halogathatjuk a felújítást

 

A napelemek iránt mutatott nagyfokú érdeklődés csak egy azok közül a megoldások közül, amelyekkel az emberek igyekeznek csökkenteni a lakásuk energiaszükségletét. A meglévő és az újonnan kiépített fűtési rendszerek hatékonyságát befolyásolja a ház többi részének a műszaki állapota is.

A tél közeledtével és az energia árának növekedésével egyre többen döntenek úgy, hogy a tervezett felújításokat előrehozzák. A rezsiszámlákat ugyanis nem valószínű, hogy kellő mértékben tudjuk csökkenteni azzal, hogy kevesebbet égetjük a villanyt, egyszerűbb ételeket főzünk vagy nem fűtjük fel annyira a lakást.
Már a nyílászárók cseréje is sokat számít. A lakások falfelületének ugyanis nagyjából 15-20 százalékát teszik ki az ablakok és az ajtók. Ha ezek rosszul zárnak vagy nem szigetelnek eléggé, akkor sok energiát veszítünk, a lakást pedig több fűtés és magasabb költségek árán tudjuk csak melegen tartani.



Forrás: pexels.com

Hasonló a helyzet a szigeteléssel is. Ha panellakásban lakunk, akkor erre kevés ráhatásunk van. Ha szerencsénk van, akkor már túl vagyunk a panelprogramok keretében elvégzett nyílászárócserén és szigetelésen. A családi házak esetében viszont szükség lehet a szigetelésre vagy a tető cseréjére vagy szigetelésére is.
 

Több tényező is közrejátszik


A felújítás melletti döntést több tényező is előmozdítja. Az infláció magas, és ha a tendencia megmarad – ahogy a szakemberek jósolják –, akkor a jövőben mindenért egyre többet kell majd fizetnünk. A felújítás ára pedig később talán egyre nehezebben fér bele a költségvetésbe. Ha pedig a felújítás elmaradása miatt a rezsink is magas marad vagy tovább emelkedik, akkor nem biztos, hogy marad pénzünk felújítani.

Emellett a hitelek kamatai is emelkednek, és bár az MNB egyelőre befejezte a 16 hónapja tartó kamatemelési ciklusát, nem valószínű, hogy ezzel a hitelkamatok emelkedésének is vége. Számíthatunk tehát arra, hogy egy ideig még egyre magasabb törlesztőrészletek mellett vehetünk fel hitelt a lakásunk korszerűsítésére.
 

A lakásfelújítási támogatás már csak év végéig elérhető


A 2021 év elejétől igényelhető Otthonfelújítási támogatás december 31-ig elérhető, amelyet gyermeket nevelő szülők vehetnek igénybe. A támogatás keretében a munkálatok költségének akár felét visszatérítheti az állam, legfeljebb 3 millió forint összegben.

A felújításra tehát már csak szűk három hónap van hátra. Az időt rövidíti, hogy szakembert találni nem mindig egyszerű, és a karácsony is benne van ebben az időszakban, tehát nem árt mielőbb elkezdeni a munkát.

A hátralévő időbe komolyabb munkálatok már nem valószínű, hogy beleférnek, hiszen a nagyobb átalakítások több hónapot is igénybe vehetnek. A nyílászárók vagy a radiátorok cseréje, napelem telepítése vagy kisebb szigetelés munkák viszont még jó eséllyel elvégezhetők.

A támogatott munkálatok listája viszonylag hosszú, és jó néhány olyan tétel szerepel rajta, amely javítja a lakás energiahatékonyságát. A nyílászárók cseréjével jelentős, akár 30-50 százalékos megtakarítást is elérhetünk. A fűtési rendszer kialakításánál vagy korszerűsítésénél támogatható a megújuló energiaforrások alkalmazása, és a napelemek, napkollektorok telepítése, cseréje is elszámolható. Kicserélhetjük a tetőt, szigetelhetjük a házat, a lábazatot, beépíthetünk klímaberendezést vagy szabályozott szellőzési rendszert.




Forrás: pexels.com
 

Mennyibe kerülhet a felújítás?


Bármilyen, a házunk energetikai jellemzőit javító beruházást is tervezünk, szinte biztos, hogy többszázezres kiadással kell számolnunk. Az ablakok, teraszajtók cseréjénél, az ablakok számától és típusától függően 2-6 millió forintos kiadásra számíthatunk.

Egy napelemes rendszernek már a megtervezése is több százezer forintba kerülhet, a berendezés árával és a beszerelés költségével együtt itt is milliós kiadással számolhatunk.
 

Ha hitelre is szükség van


Akár igényeljük az otthonfelújítási támogatást, akár nem, előfordulhat, hogy a felújítást nem tudjuk a saját erőnkből elvégeztetni, és hitelre van szükségünk.

Lakásfelújításhoz, bővítéshez és korszerűsítéshez elérhetők lakáshitelek. Ha 6 millió forintot vennék fel 10 éves futamidőre, 500 000 forint jövedelem mellett, akkor a legolcsóbb hitel, amit jelenleg kaphatunk, 8,42 százalékos THM, illetve valamivel több, mint 72 000 forintos törlesztőrészlet mellett elérhető. A THM közel 13 százalék is lehet, ami 85 000 forint feletti havi törlesztőrészletet jelent.

Jelzáloghitel szabad felhasználásra is elérhető, 10-14 százalékos THM és 80-90 000 forintos havi törlesztőrészlet mellett.

Az Otthonfelújítási támogatás mellé kamattámogatott hitel is elérhető. Legfeljebb 6 millió forintot kaphatunk 10 évre, 3 százalékos kamat mellett. Ennek a törlesztőrészlete havi 58 000 forint körül van. A hitelhez ugyanazokat a feltételeket kell teljesítenünk, amelyeket az otthonfelújítási támogatáshoz is, de ezenkívül még hitelképesnek is kell lennünk.
Lakáshitelek felvételénél fontos figyelembe venni, hogy a hiteligénylési folyamat viszonylag hosszú, 4-6 hetet is igénybe vesz. A fedezetül szolgáló ingatlant ugyanis értékbecslő is megnézi, a szerződést általában közokiratba kell foglalni, ami közjegyző közreműködését is igényli. Ha a lakásfelújítási támogatás mellé vennénk fel a hitelt, akkor ezzel az idővel is számolnunk kell.

Felújításra személyi kölcsönök is elérhetők. Ezek előnye, hogy a hitelfelvétel nagyon gyors, akár órák alatt is a számlánkon lehet az igényelt összeg, de semmiképpen nem vesz többet igénybe, mint pár nap.

A kölcsön kamata viszont magasabb, mint a jelzáloghitelé. A futamidő sem feltétlenül tolható ki 10 évre, jellemzőbb a 7-8 év. 6 millió forintot 7 évre 106 000 forintos törlesztőrészlet mellett is kaphatunk, ez 12,86 százalékos THM-et jelent. Itt már magasabb THM-ek is megjelennek, akár a 18-19 százalékot is elérhetik, a törlesztőnk így 123 000 forint fölé is mehet havonta.
 

Legyen zöld!


A bankok reagálni látszanak arra az ügyfelek által támasztott elvárásra, hogy valamilyen módon díjazzák a környezetkímélő megoldásokat a felújítások és építkezések során. Egy előző cikkünkben részletesen szóltunk még arról, hogy a bankok hogyan díjazzák a zöld megoldásokat.


Forrás: pexels.com


A Raiffeisen Bank például 30 000 forint jóváírást ad energiatakarékos megoldásokhoz. Ezek közt szerepel a napelem vagy napkollektor vásárlása, energiatakarékos nyílászárók vásárlása, hőtermelő rendszer vásárlása, használati melegvíz rendszer kialakítása, illetve a geotermikus, levegő-víz vagy levegő-levegő hőszivattyú vásárlása is, amelyek egyébként az Otthonfelújítási támogatás keretében is elvégeztethetők. Ez a kölcsön önmagában, de a támogatás kiegészítése, illetve megelőlegezése céljából is igényelhető.

A K&H Bank viszont zöld lakáshitelt kínál. 120 000 forint jóváírást kaphatunk, és a hitel felújításra is használható. A lakásnak, amely korábban nem érte el a BB energetikai besorolást, a felújítás után meg kell felelni a BB kategória előírásainak, és az épület primer energiaigénye nem haladhatja meg a 80 kWh/m2/év értéket. A felújításnak ezen túl legalább 30%-os primer energiaigény-csökkenéssel kell járnia.

Ha már támogatás is szóba jöhet, akkor azt se felejtsük el, hogy bővítésre a CSOK, illetve a hozzá kapcsolódó CSOK hitel is használható. Ez a támogatás ráadásul egészen biztosan marad még a 2023-as évben is.
 

Ha tehetjük, használjuk ki a lehetőségeket az állami támogatásra. Ne halogassuk a felújítást, csökkentsük a rezsinket mielőbb, és zöldítsük az otthonainkat.

 

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt