Egészség-e az ivóvíz az általunk kinézett ingatlanban?

Szerző:  Kurucz Regina

Utolsó frissítés: 2022.03.17. 11:42

Közzétéve: 2022.03.13. 09:13

Magyarországon az egyik legtöbb embert érintő vízminőségi probléma a csapvíz ólomszennyezése. Egy ingatlan vásárlása során a legtöbb esetben mégsem merül fel az szempontként, hogy van-e ólom a vízvezetékekben, ami nagy hiba. Főként a gyermekek és a várandós anyák egészségére jelent veszélyt az ólomszennyezés. Az alábbi tájékoztatóból kiderül, hogy az ingatlan megvásárlását megelőzően hogyan lehet tájékozódni az esetleges ólomszennyezésről.


Hogyan tájékozódhatunk az ólomszennyezés esélyéről?


„Az ólomkockázat szempontjából magas vagy nagyon magas kockázatúnak számít körülbelül 80.000 lakóház és 455.000 lakás. A becsült érintett lakosszám 746.000 fő. A projekt honlapján elérhető egy cím szerinti keresést biztosító ólomkockázat térkép, valamint az egyéni érintettség pontosabb becslésére használható ólom-kockázat számoló alkalmazás is. A csapvíz ólomtartalma elsősorban az épületek, lakások belső hálózatából származik, amelynek cseréje tulajdonosi felelősségi körbe tartozik.”[1]
 

Forrás: pexels.com

Hogy mekkora valószínűséggel érintett az adott ingatlan, arra segítséget nyújt az NNK ivóvíz kockázati kalkulátor és a Csapvíz ólomtartalom kockázati téképe.

Ha lakást vásárolnak, akkor javasoljuk, hogy keressék meg a közös képviselőt is, mert elképzelhető, hogy a ház már elvégezte a vízvezetékek felülvizsgálatát, így pontos információval rendelkeznek az ólomszennyezés mértékéről. 
 

Mit tegyünk, ha az ingatlanban valószínűleg ólomcsövek vannak?
 


Nem azt mondjuk, hogy a magas kockázatú ingatlan nem vásárolható meg, de ha felmerül az ólomszennyezés lehetősége, akkor meg kell tenni a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a lakásunkban egészséges legyen az ivóvíz. Az ezzel kapcsolatos költségeket akár az ingatlan vételárának meghatározásakor is figyelembe lehet venni.

Az érintett társasházakban jelentős beruházás lenne az ólomcsövek eltávolítása, erre a legtöbb közösségnek nincs elegendő forrása. Ha az ólomcsövek eltávolítása nem oldható meg, akkor az ólomeltávolítás az NNK által bevizsgált és tanúsított víztisztítóval biztosítható - megfelelő karbantartás mellett -, így egészséges ivóvíz folyhat a csapból akár ólomvezetéken keresztül is. Az ivóvíztisztítónak mindenképpen rendelkeznie kell ivóvízbiztonsági engedéllyel is, amely a biztonságos üzemeltetés feltételeit is előírja[2].
 

Példa:
Az ólom eltávolító képességre vonatkozóan is kizárólag az NNK célzott vizsgálati jegyzőkönyvében szereplő kijelentések tehetők, többek között azért, mert a víztisztítók ólom eltávolítási hatékonyságát számos vízminőségtől függő paraméter befolyásolja.



Javasoljuk, hogy a kockázati térképen "legalább magas kockázatú" épületekben lévő ingatlanok adásvételekor legyen kötelező vagy erősen ajánlott a csapvíz ólomszennyezés kockázat értékelésének csatolása (akkreditált vizsgálatok alapján).


Az energetikai tanúsítás már kötelező az adásvételeknél, mivel ez rendkívül hasznos az energiatakarékos szempontok meghatározása érdekében. Az ivóvíz tisztasága szerintünk még ennél is fontosabb, hiszen a lakók egészségéről van szó, ezért méginkább indokolt, hogy a vevők tájékozódni tudjanak ebben a kérdésben is. Az emberek többsége nem is tud arról, hogy az ingatlanban a vezetékek egészségkárosító hatásúak lehetnek.

Ha az épület életkora alapján feltételezhető ólomcsövek jelenléte, vagyis az ólomszennyezés nem zárható ki, a legfontosabb vízminőség javító feladat az ólomszennyezés csökkentése, kisgyerekek és várandósok számára a 100% ólomeltávolítás. Erre a feladatra csak az ólomeltávolításra NNK által bevizsgált és tanúsított víztisztító jelent biztonságos megoldást.

Olvassa el további cikkeinket ólommentes ivóvíz témában, a tiltott víztisztítók közhiteles listájáról, és az épület ivóvízhálózatába tervezhető termékekről vagy olvasson a WELL Standard honlapon az egészséges megoldásokról.
 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt