A magyar építészetről szóló törvény (koncepció és törvényjavaslat) - Frissítve: 23.12.22.

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2024.09.05. 16:01

Közzétéve: 2023.03.06. 10:18

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a kormany.hu oldalon 2023. március 1. napján közzétette a magyar építészetről szóló törvény koncepcióját. A 79 oldalas koncepciót, hamarosan követnie kellett volna az Országgyűlés által tárgyalható törvényjavaslatnak, hiszen a koncepció szerint az új kerettörvény 2023. július 1. napján lépett volna hatályba. A törvényjavaslat társadalmi egyeztetése pár nap alatt lezajlott, és 2023. október 18-án már be is terjesztették a parlamentnek T/5662. szám alatt. Az Építésijog.hu ebben a cikkében folyamatosan figyelemmel kísérjük a magyar építészetről szóló törvény megalkotásának lépéseit, így a hatályba lépésekor az érintettek már pontos ismeretekkel fognak majd rendelkezni az új előírásokról.

 

A magyar építészetről szóló törvény koncepciója


A koncepció szerint az új szabályozási keretrendszer több törvény összeolvasztásával az életminőség- és az értékvédelem alapvető igényén túl méltóképp képviseli majd minden magyar állampolgár, a települések, helyi közösségek és az építész szakma érdekeit, óvja a zöldfelületeket és meglévő épített örökségünket, elősegíti a gazdaság energiatudatos átalakítását, ösztönzi a minőségi és fenntartható építészetet, a tájépítészetet és a környezetalakítást. Fontos hangsúlyozni, hogy a közzétett szöveg még nem konkrét törvényjavaslat.

A koncepció szövegéből az szerepel, hogy az új kerettörvény három törvényt olvasztana össze, azonban a részletekből kiderül, hogy már jelenleg is négy törvény összevonása van tervben. A magyar építészetről szóló törvény az alábbiakat foglalná magában, korszerűsített tartalommal:
- a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi LVIII. törvényt,
- az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt (Étv.),
- a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényt (Településképi törvény),
- a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény (Kötv.) műemlékvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseit.

A jogalkotó szándéka, hogy a szakmai testületek által régóta várt építészeti törvény megalkotása egyszerre hozzon létre átláthatóbb, korszerűbb, egyszerűbb és egységesebb szabályozást, illetve tükrözze a terület kiemelt fontosságát.

A kormany.hu oldalon, IDE kattinva érhető el az az oldal, amelyen az Építési és Közlekedési Minisztérium által társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezeteket lehet tanulmányozni. Itt elérhető a magyar építészetről szóló törvény koncepciója (2023.02.23.) is, de IDE kattintva is letölthető.

Lázár János a Facebook oldalán jelentette be a magyar építészetről szóló törvény koncepció közzétételét. Az építési és közlekedési miniszter a képre kattintva is elérhető bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy „talán meglepő, hogy már a törvénytervezet koncepcióját is társadalmi egyeztetésre bocsátjuk, de - miután a szakma véleményét már kikértük - szeretnénk, ha minél nagyobb társadalmi egyetértés támogatná az új szabályrendszert”.


A társadalmi egyeztetés során az észrevételeket a tarsadalmiegyeztetes@ekm.gov.hu e-mail címre küldhetik meg 2023. március 9-éig.
 

Hol ismerhetők meg a szakmai vélemények?


Az Építési és Közlekedési Minisztérium már 2023 januárjában elkészítette és véleményezésre megküldte a mérnöki kamaráknak – az országos köztestületnek és a területi kamaráknak – a magyar építészetről szóló törvényjavaslat egy korábbi koncepcióját. A véleményezésre megküldött szöveget nyilvánosan nem tették közzé, de annyit lehet tudni, hogy akkor az még csak 68 oldalas volt.

Az alábbiakban összegyűjtöttük az egyes szakmai vélemények, értékelések elérhetőségét:

- mmk.hu – 2023.02.08. – Az MMK véleménye a magyar építészetről szóló törvény tervezetéről (pdf formátumban IDE kattintva érhető el)

- mek.hu – 2023.02.13. - Gondolatok a magyar építészetről szóló törvény koncepciójáról – a MÉK tagozatainak és a területi kamarák véleményét az állásfoglalás mellékleteként ismerhető meg, az alábbi tagozati véleményeket pdf formátumban is kiemeljük:
MÉK Terület- és Településrendezési Tagozat véleménye (2023.02.06.)
MÉK Műemlékvédelmi Tagozat véleménye (2023.02.05.)
Belsőépítészeti Tagozat véleménye (2023.02.04.)
Budapesti Építész Kamara véleménye (1. dokumentum2. dokumentum) – érdekesség, hogy a 2. dokumentumból megismerhető a koncepció 2023.01.12-i szövegváltozata is

- epiteszforum.hu – 2023.03.02. - Törvénybe iktatnák a polgári jó ízlést – mutatjuk az építési kerettörvény tervezetének részleteit

 

A koncepció szerinti tervezett hatálybalépés 2023. július 1. napja volt

 

A koncepció szerint a magyar építészetről szóló törvény 2023. július 1. napján lépett volna hatályba. Az Országgyűlés elé azonban még nem került a konkrét törvényjavaslat szövege, ezért a hatálybalépés dátuma valószínűleg 2024 januárja-februárja lehet.

Lázár János miniszter úr a Főépítészi Konferencián, 2023.09.14-én Veszprémben ismertette az új, elfogadás előtt álló építészeti törvényt.

Az előadásról szóló cikkünkből eljuthatnak Lázár János Facebook oldalára, ahol az előadásából részleteket is láthatnak, illetve a teljes előadást is megnézhetik.

 

 

Közzétették a törvényjavaslatot (2023.10.05.)

 

A kormany.hu oldalon 2023. október 5-én jelent meg a törvényjavaslat társadalmi egyeztetésre bocsátott szövege.


 

 

A törvényjavaslathoz kapcsolódó, letölthető iratok:

- rövid tartalmi összefoglaló

- hatásvizsgálati lap

- normaszöveg (a törvényjavaslat szövege, ez még természetesen változhat)

- indoklás (ez még nem a hivatalos indokolás, az még nem ismert, az Indoklások Tárában megjelenő szöveg lényegesen hosszabb lesz)

Aki szeretne észrevéteket tenni a törvényjavaslatra, annak sietnie kellett. A társadalmi egyeztetés során az észrevételeket a tarsadalmiegyeztetes@ekm.gov.hu e-mail címre lehetett megküldeni 2023. október 12-ig.
 

Benyújtották a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek (2023.10.18.)


Úgy tűnik, hogy a társadalmi egyeztetés során nem sok észrevételt kapott az Építési és Közlekedési Minisztérium, mivel három munkanap elegendő volt, hogy az észrevételeket feldolgozzák. Mivel a társadalmi egyeztetés megindításához képest sem telt el túl sok idő, valószínűsíthetően a jogalkotó úgy kalkulált, hogy akinek észrevétele volt, az már a koncepcióhoz kapcsolódóan már megtette. A koncepció szövege azonban lényegesen eltér a tényleges törvényjavaslattól, ezért a téma jelentőségére is tekintettel a társadalmi egyeztetésre szánt idő rendkívül kevés volt.
 

Az Országgyűlés 2023. december 12-én fogadta el a törvényjavaslatot


A magyar építészetről szóló törvényjavaslathoz kapcsolódó fontosabb események és iratok listáját az alábbiakban találhatják meg:

2023.10.18. A törvényjavaslat benyújtása (ide kattintva megtekinthető az eredetileg beterjesztett szöveg)
2023.10.18. Gazdasági Bizottság lefolytatta a részletes vitát
2023.11.06. Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága lefolytatta a részletes vitát
2023.11.09. Képviselői módosító javaslatok benyújtási határideje – Összesen 4 darab módosító javaslat érkezett, ezeket ide kattintva olvashatják el
2023.11.13. Bizottsági részletesvita-szakasz megnyílása
- A részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat: T/5662/8
- A részletes vitáról szóló bizottsági jelentés: T/5662/7T/5662/9
2023.11.14. A részletes vita lezárása:
- Előterjesztői nyilatkozat:  T/5662/10 
2023.12.07. Törvényalkotási Bizottság eljárását megkezdte és befejezte
- Összegző módosító javaslat:  T/5662/11 
- Összegző jelentés:  T/5662/12 
- Egységes javaslat:  T/5662/15 

Az Országgyűlés 2023. december 12-én fogadta el a törvényjavaslatot. 
 

A Magyar Közlöny 187. számában jelent meg a törvény
 

Az építési és közlekedési miniszter által előterjesztett másik, kiemelten fontos, az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény elég viszontagságos utat járt be, ezért kíváncsian vártuk, hogy a magyar építészetről szóló törvény milyen gyorsan jelenik majd meg a Magyar Közlönyben.

A magyar építészetről szóló törvényjavaslathoz kapcsolódó fontosabb események és iratok listáját az alábbi cikkben találhatják meg.

Az Országgyűlés elnöke 2023. december 15-én, míg a köztársasági elnök december 20-án aláírta a törvényt, így már csak a Magyar Közlönyben való megjelenésre kellett várni. Túl sok idő ezzel sem telt el, mivel 2023. december 22-én, a Magyar Közlöny 187. számban már ki is hirdették a 2023. évi C. törvényt. 
 

Tájékozódjon az ingyenes Változásértesítővel


Az Építésijog.hu oldal ingyenes Változásértesítő szolgáltatásával folyamatosan tájékozódhat a törvénytervezet eseményeiről, az egyes új rendelkezésekre szakcikkek segítségével tud felkészülni. A Változásértesítőre az alábbi linkre kattintva tud feliratkozni:

 

 

 

Az Építésijog.hu kapcsolódó szakcikkei

 

A magyar építészetről szóló törvény az építési jog területének legfontosabb jogszabálya lesz. Éppen ezért az Építésijog.hu kiemelt figyelmet fog szentelni a törvényjavaslatnak is. Az alábbiakban találhatják meg a témában megjelent cikkeinket, hogy átfogó képet tudjanak kapni az aktuális tudnivalókról, és a szerzőink szakmai álláspontjáról.

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

Közzétették a magyar építészetről szóló törvény tervezetét

Benyújtották a magyar építészetről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek 

- A köztársasági elnök is aláírta a magyar építészetről szóló törvényt

Mikor lép, lépett hatályba a magyar építészetről szóló törvény? - 1. rész2. rész3. rész4. rész, 5. rész

 

Az ÉPÍTÉSIJOG.HU és az ARTIFEX KIADÓ Kft. 2024. október 15-ére egész napos konferenciát, webináriumot és szakmai konzultációt szervez


2024. október 1-jén lépnek hatályba a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény (Méptv.) leglényegesebb rendelkezései. A Méptv. teljesen átalakítja a tervezés, az építésügyi engedélyezés és a kivitelezés szabályrendszerét, és az új törvényhez kapcsolódóan több tucat eddig ismert rendeletet cserélnek le (pl. OTÉK, Eljárási kódex) vagy módosítanak (Kivitelezési kódex).

Miben változtatja meg mindez az Ön feladatait, az új Méptv. alapján mit kell máshogyan csinálnia, mint korábban? Ha erre keresi a választ, akkor feltétlenül érdemes részt vennie – akár személyesen, akár az online közvetítés megtekintésével – október 15-i konferenciánkon!

Ahogy az Építésijog.hu rendezvényeinek rendszeres résztvevői már megszokhatták, előadásaink az új szabályok gyakorlati alkalmazásához kívánnak konkrét segítséget nyújtani. Nem elméleti fejtegetésekkel, nem puszta jogszabályszámokkal és a jogszabályi előírások tételes felsorolásával várjuk Önöket – az előadások kifejezetten azt mutatják be, hogy a gyakorlatban mi változik, hogy a változások az Ön szakmai tevékenységében hogyan fognak megjelenni (új feladatok, új szempontok formájában).
 

TOVÁBBI RÉSZLETEK, JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK >>

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt