5 százalékos áfa új lakóingatlanok értékesítése esetén

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2015.12.30. 10:09

Közzétéve: 2015.12.15. 20:23

December 14-én a Nemzetgazdasági Miniszter benyújtotta a T/8196. számú törvényjavaslatot az egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról. A javaslatot december 15-én már el is fogadta az Országgyűlés, illetve a törvény a Magyar Közlöny 197. számában jelent meg. A javaslat hivatalos indokolása szerint a nemzetgazdaság növekedésének érdekében új lakások építésének elősegítése szükséges. Az otthonteremtés kiemelt társadalom- és gazdaságpolitikai feladat. Ennek elősegítése érdekében a Javaslat az új építésű lakások áfa kulcsának csökkentésére és az építésügyi szabályok egyszerűsítésére vonatkozó javaslatokat is tartalmaz.


Milyen hatás várható az áfa csökkentéstől?

Az új szabályozás nem titkolt célja, hogy a lakóingatlan értékesítésekre vonatkozó áfa kulcs csökkentésével egyrészt hozzájáruljon a lakáspiac élénkítésén keresztül a gazdasági növekedés fellendítéséhez és a foglalkoztatás bővüléséhez, másrészt növelje az otthonteremtés esélyét. A lakások árának csökkenése jelentősen hozzájárulhat a lakáspiac fellendüléséhez, új lakások építéséhez. Az állam ezzel kapcsolatos eszköze az adó, jelen esetben az áfa csökkentése, ami ma 27%-os mértékben terheli az újonnan épült lakásokat.

Milyen esetben alkalmazható a kedvezményes kulcs?

A kedvezményes 5%-os adómértéket az új szociálpolitikai célú lakóingatlanok értékesítésére 2016 január 1-jétől 2019. december 31-ig bezárólag lehetne alkalmazni, azt követően hatályát veszíti a rendelkezés. A 2006/112/EK tanácsi irányelv értelmében a tagállamok kedvezményes adómértéket alkalmazhatnak a szociálpolitika keretében biztosított lakásra, lakásépítésre. A módosítás a szociálpolitikai célú lakást többlakásos lakóingatlan esetében a 150 négyzetméter hasznos összes alapterületet meg nem haladó lakásként, míg egylakásos családi házak esetében 300 négyzetméter hasznos összes alapterületet meg nem haladó lakásként határozza meg. A szabályozás ettől több kitételt nem ad meg, azaz például nem kell figyelni olyan speciális szabályokra, mint a családok otthonteremtési kedvezményének igénybevételénél. Azt sem kell figyelni, hogy az alapterület és a lakásba költözők száma arányban van-e egymással, valamint arról sem kellene nyilatkoztatni a vevőt, hogy van-e már ingatlan a tulajdonában.

Tekintettel arra, hogy az áfa szabályok értelmében főszabályként az új ingatlant terheli áfa fizetési kötelezettség, a kedvezményes adómérték a szociálpolitikai célnak megfelelő új ingatlan értékesítésére vonatkozik. Az áfa szabályok értelmében újnak minősül az ingatlan, ha annak használatbavétele még nem történt még, vagy a használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.

Mire figyeljünk?

Az 5%-os kedvezményes adómértéket a szociálpolitikai célú új lakóingatlanok értékesítésére a 2016. január 1-jén vagy azt követően teljesített ügyletek esetén kell alkalmazni. A szabályozás alkalmazásánál figyelni kell majd arra, hogy az értékesítések áfa törvény szerinti teljesítési időpontját kell majd figyelembe venni, amelyet egészen pontosan az adásvételi szerződés határoz majd meg. A tervezetben foglalt szabályozás jelenleg nem tartalmaz rendelkezést olyan esetekre, amelyben magánszemélyek a saját tulajdonukban lévő építési telken valósítják meg a beruházásukat, de ezen a fronton is várhatóak változások (a tervek szerint áfa visszaigénylésre lenne lehetőség 5 millió forintos határig).

Az áfacsökkenést tartalmazó 2015. évi CCXII. törvény a Magyar Közlöny 197. számában jelent meg.

Jelen tájékoztatóban foglaltak a megjelenés időpontjában megfelelnek a jogszabályi előírásoknak. A szerzői szakszerű általános információval kívánt szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.A WTS Klient csoport szolgáltatásai:
» Adótanácsadás
» Pénzügyi tanácsadás
» Jogi tanácsadás
» Könyvelés
» Bérszámfejtés

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt