Módosultak az Otthonfelújítási Program szabályai

Szerző:  Gergely Péter,  Biztosdontes.hu

Utolsó frissítés: 2024.08.14. 18:02

Közzétéve: 2024.08.13. 17:49

Az Otthonfelújítási Program 2024. július 1-jén, eleve egy hónappal később indult, mint azt eredetileg tervezték, mert a társadalmi egyeztetés során több olyan észrevétel érkezett a minisztériumhoz, amely később valamilyen módon beépült a pályázati felhívásba. Az indulást követően azonban nem sokkal, 2024. július 25-én újabb módosítások történtek. A támogatásokra egyébként is jellemző, hogy a gyakorlat némi változtatást tesz szükségessé a szabályokban. Nagyobb változások azonban nem történtek, inkább kisebb, a részletszabályokat, eljárásrendet vagy használható anyagokat érintő módosításokat építettek be a pályázati szövegbe. Az alábbi cikkben a legfontosabb változásokat emeljük ki.

 

Támogatás fosszilis célokra


Az Otthonfelújítási Programból fosszilis célokra is igényelhető támogatás, melyre külön keretösszeget különítettek el. Ez a teljes, 108,24 milliárd forintos forrásból 20 milliárd forintot ölel fel. Ekkora összeg fordítható magas hatásfokú gázkazánnal történő fűtési rendszer korszerűsítésére.

Emellé a módosításban felvették a földgázt használó használati melegvíz rendszer korszerűsítését tartalmazó projekteket, így a jövőben ezek is beletartoznak a 20 milliárd forintos keretbe.

Ilyen célra legfeljebb 2024. december 31-ig várják a pályázatokat, a határidő tehát itt jóval rövidebb, mint más korszerűsítési programok esetében, ahol 2025. december 31-ig (illetve a keret kimerüléséig) lehet pályázni.
 

Elszámolható anyagok, munkálatok bővítése


A módosításban pontosították a támogatásból kizártak körét. A hitelprogramban nem vehetnek részt azok, akik korábban a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című RRF-6.2.1. számú felhívás keretében forrást nyertek. Ugyanakkor a Napenergia Plusz Program keretében támogatott igénylők részt vehetnek az Otthonfelújítási Programban.

A támogatható munkálatok és elszámolható költségek közé bekerültek, illetve pontosításra kerültek a használati melegvíz és a fűtéskorszerűsítésre vonatkozó rendelkezések.

A Program keretében elszámolható lesz a levegő-víz hűszivattyús rendszer esetében a monoblokkos típus is.

Bevezették és módosították az új PIR szigetelőanyagra, padlófűtésre, mennyezeti hűtésre és fűtésre vonatkozó fajlagos költségeket.

Az elszámolható termékeken belül az energiamegtakarítás szempontjából fő termékeket határoztak meg. Ezek építési kulcstermékek, amelyek számára külön mellékletet hoztak létre, ez lett a 3. számú melléklet. Definiáltak továbbá az elszámolható kiegészítő termékeket és segédanyagokat.
 

Egyéb változások


A támogatás feltételeiben bekövetkezett egyéb változások:

- Az ingatlan helyrajzi számának vonatkozásában az igénylő információt kérhet a jogerős használatbavételi engedélyről a fővárosi vagy vármegyei kormányhivataltól is. Erre azért van szükség, mert a pályázatok 1990. előtt épült házakra adhatók be, így nem feltétlenül áll az igénylő rendelkezésére a használatbavételi engedély.

- A hitelprogramhoz szükséges önrész arányát százalékos érték helyett törttel határozzák meg. A programban 7 millió forint értékű munkálatok végezhetők el, melyből 6 millió forint a finanszírozási összeg támogatott hitel és vissza nem térítő támogatás formájában. A fennmaradó legfeljebb 1 millió forint az önrész, ez a költségvetés 1/7-ed része.

- Pontosították a jövedelem számításnál figyelembe vehető gyermekek meghatározását. A gyermeket nevelő családoknak lehetőségük van arra, hogy a jövedelmi helyzetük meghatározásakor a velük egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket figyelembe vegyék.

- Pontosították mit jelent az, hogy a felújítandó ingatlan az igénylő lakhelye, ahol életvitelszerűen lakik. Lakcímkártyával kell igazolni, hogy az igénylő a felújítandó ingatlanban él, ugyanakkor a frissen szerzett ingatlanokat sem zárják ki az igénylésből. Az adásvételi, ajándékozási vagy haszonélvezetről szóló szerződés dátuma csak 2024. július 1-jét megelőző lehet. A támogatott kölcsönre vonatkozó szerződés megkötésekor már lakcímkártyával kell igazolni, hogy az ingatlan az igénylő állandó lakcíme.

- Ha a felújítandó ingatlan vállalkozói tevékenység helyszíne is, akkor csak azok a költségek elszámolhatók, amelyek az ingatlan lakhatási célra használt részét érintik.

- Pontosították a statikai véleményre, illetve a tartószerkezeti szakvéleményre vonatkozó előírásokat.

- Módosították az adóstárs jövedelemmel történő kötelező bevonásának szabályait, az elfogadható és nem elfogadható jövedelmek körét.
 

Lényeges, hogy az ingatlan vállalkozás telephelye nem lehet.


 

Biztosítani kell az online ügyintézést!


Új elemként került be a pályázatba, hogy a pályázatban részt vevő bankoknak (MBH Bank, Gránit Bank, OTP Bank) lehetővé kell tennie, hogy az igénylők a támogatott hitelre és támogatásra vonatkozó pályázatukat online is benyújthassák.

Az online ügyintézés lehetőségét a Gránit Bank az indulástól kezdve lehetővé tette attól függetlenül, hogy a pályázati felhívás szerint az igényléseket személyesen lehet benyújtani a három bank egyes bankfiókjaiban létrehozott MFB Pontok valamelyikén.

A 2024. július 25-étől hatályos változásokról szóló közleményt a palyazat.gov.hu oldalán találhatnak, míg a támogatásról szóló részletes tájékoztató itt olvasható: Július 1-től igényelhető az új Otthonfelújítási támogatás

A pályázati felhívás és a dokumentumok szintén megtalálhatók a palyazat.gov.hu oldalán, illetve a pályázatban részt vevő bankok honlapján.
 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt