Elkészült az új szakmagyakorlási jogosultsági rendelet tervezete

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2015.01.26. 16:42

Közzétéve: 2013.06.02. 19:45

A Belügyminisztérium 2013. május 28-án tette közzé az építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekről szóló új jogszabály tervezetét.


Az építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekről szóló új jogszabály tervezet innen letölthető.

A Belügyminisztérium tájékoztatás szerint az „előterjesztés célja az építésügyi szakmagyakorlási tevékenységek (településtervező, a településrendezési szakértő, az építészeti-műszaki tervező, az építésügyi műszaki szakértő, a beruházáslebonyolító, az építési műszaki ellenőr, a felelős műszaki vezető, az energetikai tanúsító) kódex-jellegű szabályozásának megalkotásával a szakmagyakorlók és eljáró hatóságok adminisztrációs terheinek csökkentése, a szakmagyakorlási tevékenység folytatása feltételeinek könnyítése, a jogbiztonság és a fizetési morál megerősítése, valamint az építési minőség színvonalának biztosítása, a jogkövető magatartás ösztönzése, a fokozatosság elve alapján a szabálytalanság jogkövetkezményeinek megállapítása.”

Az új jogszabály valószínűleg 2013. augusztus 1-jén lép majd hatályba, és egyidejűleg hatályon kívül helyezi a településtervezési és az építészeti-műszaki tervezési, valamint az építésügyi műszaki szakértői jogosultság szabályairól szóló 104/2006. (IV. 28.) Korm. rendeletet, valamint az építési műszaki ellenőri, valamint a felelős műszaki vezetői szakmagyakorlási jogosultság részletes szabályairól szóló 244/2006. (XII. 5.) Korm. rendeletet.

A jogszabálytervezetről egyébként bárki küldhet véleményt 2013. június 5. napjáig a közleményben rögzített e-mail címre.

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt