Tervpályázat

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2023.12.10. 12:12

Közzétéve: 2023.12.10. 12:12

 

Kbt. szerinti fogalom


Tervpályázat: olyan jogszabályban részletesen szabályozott eljárás, amely lehetővé teszi az ajánlatkérő szerv számára – főként a település- és területrendezés, építészet és építés, adatfeldolgozás területén – olyan tervnek vagy tervrajznak a megszerzését, amelyet díjazásos vagy díjazás nélküli pályáztatás után egy bírálóbizottság választott ki [2015. évi CXLIII. tv. 3. § 40. pont].
 

Állami építési beruházásokra vonatkozó előírások


Állami építési beruházás esetében a beruházás koncepciótervét készítő tervező - amennyiben a az építési és közlekedési miniszter eltérően nem rendelkezik - tervpályázat útján kerül kiválasztásra. A koncepcióterv elkészítésére irányuló tervpályázatot az Építési és Közlekedési Minisztérium írja ki.

Tervpályázatot az építtető által jóváhagyott előzetes tervezési program, költségbecslés, beruházási keret alapján lehet kiírni. Nem kötelező tervpályázat lefolytatása a Kbt. 1. melléklete szerinti azon építési tevékenységek esetében, amelyek nem építmény önálló építésére irányulnak.

A tervpályázat elbírálásának érdekében bírálóbizottság működik, amelynek elnökét a miniszter jelöli ki. A bírálóbizottság tagja a szakminiszter által kijelölt személy is. A tervpályázat elbírálása során törekedni kell arra, hogy több pályamű kerüljön díjazásra minőségi szempontok figyelembevételével.

A díjazott vagy megvalósíthatónak minősített pályaművekkel kapcsolatos korlátlan és kizárólagos, harmadik személynek átengedhető, az átdolgozás és továbbtervezés jogára is kiterjedő felhasználási jog a minisztériumot illeti meg [2023. évi LXIX. tv. 35. § (1) bek.].

Sajátos építményfajtákat érintő állami építési beruházások tekintetében - a miniszter eltérő rendelkezése hiányában - a tervezési szolgáltatások beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárást megelőzően, az építtető nem köteles a tervező kiválasztására tervpályázatot kiírni [2023. évi LXIX. tv. 56. § (1) bek.].

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt