Új bank jelent meg a zöld lakáshitelek piacán

Szerző:  Gergely Péter,  Biztosdontes.hu

Utolsó frissítés: 2023.07.17. 18:46

Közzétéve: 2023.07.17. 18:46

Az elmúlt két évben az ingatlanpiacon jelentősen nőtt a kereslet az energiahatékony ingatlanok iránt. A bankok a termékeikkel igyekeznek leképezni az igényeket, így egyre többen kínálnak piaci alapú lakáshiteleket zöld kedvezménnyel. Az ilyen hitelt kínáló pénzintézetek köre bővült most az OTP Bankkal.

 

Az energiahatékonyság fontos szempont


Az elmúlt két évben sok minden alakította az ingatlanok iránti keresletet, legyen szó új vagy használt lakásról. Az energiaárak növekedése különösen nagy lökést adott az energiahatékony megoldások egyre általánosabbá válásának.

Az infláció és a lakáshitelek kamatának emelkedése a lakásvásárlókat óvatosságra késztette. Sokan inkább kivárnak az ingatlancéljaik megvalósításával, ami a kereslet jelentős visszaesését eredményezte mind a lakáspiacon, mind a hitelpiacon. Aki viszont lakást építene vagy vásárolna, inkább az alacsonyabb költséggel fenntartható energiahatékony ingatlanokat keresi. Továbbá ilyenkor a vásárlás vagy építés helyett sokan döntenek inkább a korszerűsítés vagy felújítás mellett.

A magyarországi lakóingatlanok állapota továbbra sem mondható korszerűnek. Az új vagy eladásra kínált ingatlanokra energetikai tanúsítványt kell készíteni, amelynek segítségével felmérhető az ingatlanok állapota. Ebből látszik, hogy a legtöbb ingatlan a CC „korszerű” energetikai osztályba tartozik. Ez akár jól is hangozhatna, de a valóság az, hogy az átlag jóval ezalatt van, csak az FF „átlagos” osztályban, és nagyon sok az ez alatt lévő, HH, II és JJ besorolású ingatlan is. Ezzel együtt az energiatakarékosnak tartott BB vagy afeletti besorolásba mindössze az ingatlanok körülbelül 6 százaléka tartozik (Lásd még: Miért érdemes FF-nél jobb ingatlant vásárolni?)

Pozitív hatása ugyanakkor az egyértelműen teherként jelentkező rezsiár-emelkedésnek, hogy egyre többek számára fontos az energiahatékonyság. Mára már az emberek kétharmada száméra fontos, hogy az ingatlan, ahol lakik, energiatakarékos legyen, és a lakáskeresők mindössze 10 százalékánál nem választási szempont az energiahatékonyság.
 

A bankok követik a trendet, itt az új OTP Zöld Lakáshitel


Ugyan az állami Zöld Otthon Program keretében kínált rendkívül kedvezményes zöld hitelnek rég búcsút mondhattunk, nem maradtunk teljesen zöld hitelek és zöld kedvezmények nélkül. Most pedig új bank állt be a sorba, 2023. július 3-tól piaci alapú zöld lakáshitelt kínál.

Az OTP Zöld Lakáshitel keretében 500 ezer és 130 millió forint igényelhető. A futamidő hossza 11 évtől 30 évig terjedhet, a hitel kamata a futamidő végéig fix.

A zöld hitelcélokhoz 0,5 százalék kamatkedvezmény jár, amelyet az igénylő már a futamidő kezdetétől megkap – tehát nem csak onnantól, amikor a zöld hitelcélok teljesülnek. A rendelkezésre tartási idő 2 év, a zöld hitelcél megvalósításához tehát ennyi idő áll rendelkezésre.

A zöld hitel új lakóház vagy lakás építésére, vásárlására vagy korszerűsítésére igényelhető. A zöld lakáscélok az alábbiak lehetnek:
- Ha új lakás építéséhez vagy vásárlásához igényelnénk a hitelt, akkor a lakásnak el kell érnie a legalább BB – közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő – energetikai besorolást. Ezen túl az is feltétel, hogy a lakás primer energiaigénye ne haladja meg a 80 kWh/m2/év értéket. Ez azért fontos, mert a BB kategóriába 80-100 kWh-ig férnek bele az ingatlanok, a kategóriának tehát a felső szintjét kell minimumként teljesíteni. Négyzetméterenkénti 80 kWh-nál kevesebb éves primer energiaigény esetén már AA kategóriába esne a házunk, de ez a hitel szempontjából természetesen nem probléma, hisz a fenti értékek az alsó határt jelentik.
- Korszerűsítés esetén két járható út van. Az egyik lehetőség, hogy a lakás, amely most nem éri el a BB energetikai besorolást, a korszerűsítési munkák végeztével megfelel a fenti értékeknek. A másik lehetőség, hogy a lakás primer energiaigénye legalább 30 százalékkal csökken a munkálatok elvégzése után.

A hiteligényléskor és a zöld hitelcélok igazolásához is Hiteles Energetikai Tanúsítványt (HET) kell készíttetni.
 

Az OTP Zöld Lakáshitelhez egyéb kedvezmények is járnak


Az OTP Zöld Lakáshitele Évnyerő konstrukcióban és Egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatással is elérhetők.

Az Évnyerő lakáshitelek az OTP türelmi idős lakáshitelei, ahol a futamidő első 12 hónapjában a tőkét nem, csak a kamatot kell törleszteni. Ezzel elérhető, hogy a futamidő elején, ahol a vásárlás vagy építkezés miatt egyébként is sok a kiadás, alacsonyabb törlesztőrészleteket kelljen fizeni. Ugyanígy ok lehet ennek a hitelnek az igénylésére, ha akkor kell hitelt igényelnünk, amikor még magas az infláció, de arra számítunk, hogy egy év elteltével már alacsonyabb lesz az értéke. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a türelmi idő lejártával a tőketartozás is elkezdődik, így a havi törlesztőrészlet meg fog emelkedni.
A kamatcsökkentés szolgáltatás keretében lehetőség van arra, hogy az adós a lakáshitele kamatát a futamidő alatt egyszer csökkentse. Ezzel elkerülhető, hogy a magas kamat mellett felvett fix kamatozású hitelünk a futamidő előrehaladtával sokkal drágábbá váljon, mint az akkor talán már alacsonyabb kamat mellett folyósított hitelek. Így egy alkalommal a piaci kamatszintekhez igazíthatjuk a hitelünk kamatát, és elkerülhetjük, hogy újabb hitellel kelljen azt kiváltanunk.

A zöld lakáshitelhez egyéb kedvezmények is járnak.
- Rendelkezésre tartási díjat a bank nem számít fel.
- Folyósítási díjat nem kell fizetni.
- 1 db energetikai tanúsítvány árát a bank visszafizeti.
- Az elő- és végtörlesztési díj 1 százalék (a nem zöld hitelcélra igényelt lakáshiteleknél 2 százalék), de legfeljebb 30 ezer forint.
- Ha az igénylő a Groupama Biztosítónál jelzáloghitel-törlesztési biztosítást köt, akkor a közjegyző díjának felét a bank visszatéríti.
- Amennyiben az igénylő hozzájárul, hogy a bank az adatait marketing céllal kezelje, akkor a hitelbiztosítéki érték megállapításának díjából a 19 ezer forint feletti részt visszatérítik, statisztikai alapú értékmegállapításnál díjat nem számítanak fel.

A zöld lakáshitelhez ezen túl az OTP normál lakáshiteleire érvényes akciók és kedvezmények is érvényesek.
 

Más bankok is kínálnak zöld lakáshitelt


Leggyorsabban talán a K&H Bank reagált a zöld keresletre. Zöld lakáshitelét építésre, új lakás vásárlására, használt lakás vásárlással egybekötött felújítására, korszerűsítésre és meglévő lakás felújítására is kínálja. Építésnél vagy vásárlásnál a szokásos BB energetikai besorolás és 80 kWh/m2/éves primer energiaigény a követelmény, korszerűsítésnél pedig 13 energiahatékonysági cél közül lehet választani. Ezek között szerepel például a napelem telepítése, a szélturbina vagy hőszivattyú telepítése vagy a hőszigetelés is.
Használt lakás vásárlásánál, korszerűsítésnél vagy felújításnál a fenti energetikai besorolás elérése, vagy a 30 százalékos primer energiaigény-csökkenés lehet a cél.
A zöld hitelcélokhoz a K&H Banknál is kamatkedvezmény, illetve egyéb díjkedvezmények kötődnek.

Az MBH Banknál új lakás vásárlására, illetve korszerűsítésre elérhető ECO kedvezmény. A 0,5, illetve 0,25 százalék kamatkedvezmény feltétele vásárlás esetén a legalább BB energetikai besorolás, korszerűsítés esetén pedig a legalább 10 százalékos primer energiaigény-csökkenés. Az elérhető hitelösszeg vásárlás esetén akár 100 millió, korszerűsítésnél 24 millió forint is lehet. A konstrukció mellé egyéb díjkedvezmények is tartoznak.

A CIB Bank pedig a fix kamatozású piaci lakáshiteléhez, illetve fogyasztóbarát lakáshitelekhez is kínál zöld kamatkedvezményt, méghozzá többnyire 1 százalékot meghaladó mértékben.

 

A zöld fogyasztóbarát, illetve a támogatott lakáshitelekről se feledkezzünk meg


Az MNB előírásainak megfelelő konstrukció is elérhető zöld változatban, így ha kifejezetten fogyasztóbarát lakáshitelt keresünk, akkor érdemes itt is kihasználni a zöld kedvezményeket.
Ezen túl ebben az évben még változatlan formában igényelhető a CSOK és a mellé igényelhető CSOK hitel, valamint a Babaváró hitel. Aki tudja teljesíteni az igénylési feltételeket, annak érdemes lehet kihasználni ezeket a lehetőségeket, hisz a lakás finanszírozása jelentősen olcsóbb lehet velük.

 

Lásd még: Ezek közül az állami támogatások közül választhatunk 2023-ban

 

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt