Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2023.12.10. 18:15

Közzétéve: 2023.10.28. 15:55

A jogszabályi határidő (2023. november 1.) előtt elérhető az új e-tanúsítás alkalmazás, vagy hivatalos nevén az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása. Hiteles tanúsítványt előállítani még nem lehetséges benne. Az e-epites.hu oldalon megjelent tájékoztató szerint ugyanakkor a felülettel ismerkedni, keresni a tanúsítványok közt, és próbálgatni a tanúsítvány előnézet generálást már lehet!

 

Hol érhető el az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása?


A rendszert az OÉNY felületén IDE kattintva lehet elérni.
 

 

A szándék


A Lechner Tudásközpont sok megkeresést kap a különböző piaci szereplőktől, akik mind más-más információt szerettek volna megtudni. Milyen lesz az új tanúsítvány? Mely adatok lesznek nyilvánosak? Elérhetőek maradnak-e a régi tanúsítványok? Vannak-e már konkrét példa tanúsítványok? Hogyan kell értelmezni ezt-és-azt a jogszabályi paragrafust?

A Lechner Tudásközpont minden kérdésre nem tudja a választ, szeretnének viszont a tőlük telhető módon segíteni az energetikai piac szereplőit a váltásban való felkészülésre, ezért úgy döntöttek, hogy határidő előtt elérhetővé tesszük az új alkalmazást.
 

Hiteles tanúsítványt majd csak november 1-től lesz lehetséges előállítani az új rendszerben – addig is továbbra is a régi rendszerben tudnak a Tanúsítók hiteles tanúsítványt előállítani. Ezzel együtt már így is sok funkcionalitás megnézhető és kipróbálható az új felületen.

A fejlesztés nem áll le!


Az alkalmazás továbbra is fejlesztés alatt áll! Mind a funkcionalitás, mind az elérhető felületek bővülni fognak!

A Lechner Tudásközpont kifejezetten kíváncsi arra, hogy Önnek mi a legfontosabb? Hogyan javíthatnánk a szolgáltatásunkon? Szóljon bele Ön is, hogy milyen sorrendben valósulnak meg a továbbfejlesztések!

Írjon Lechner Tudásközpont munkatársainak entanhelpdesk@e-epites.hu email címre! Illetve észrevételeit megteheti itt is.

Az ismert nehézségekről az e-epites.hu oldalon itt is olvashat.
 

Az alkalmazás


Az e-tanúsítás alkalmazásba a tanúsító szakemberek töltenek fel fájlokat. Ezek a fájlok tartalmazzák az energetikai számítások mellett a helyszíni fotókat és a tanúsított ingatlan adatait is. A kapott fájlból állítja elő az alkalmazás a jogszabályban meghatározott tartalmú és küllemű Hiteles Energetikai Tanúsítványt.
 

Tanúsítvány kinézetére példa


Az alábbi linken elérhető egy olyan ún. Tanúsítvány Előnézet példa, amelyet az alkalmazás állított elő. Az adatokat a fejlesztő csapat adta meg, tehát azok egyáltalán nem felelnek meg a számítási módszertanoknak. A példa fájl arra jó, hogy általános képet kapjunk arról, hogyan fog kinézni egy tanúsítvány 2023. november 1-je után.

A tanúsítvány „fejezetei” állandóak, viszont egyes fejezetek terjedelme nem fix, hanem változó. (A „fejezet” szót a jogszabályok nem használják, a közérthetőség kedvéért fogalmaztunk így.)

Tanúsítvány előnézet példa 1

 


Tanúsítvány előnézet példa 2

 

Feltölthető fájlok


Ön is létrehozhat ún. Tanúsítvány Előnézetet. A Tanúsítvány előnézet létrehozásához feltölthető példa fájlokat innen lehet megszerezni:
- xml pár adattal
- json pár adattal
 
 

A tanúsítványok közti keresés


Az új alkalmazásban elérhetőek a korábbi tanúsítványok nyilvános adatai is. Egyelőre csak cím alapján lehetséges keresni.

A Lechner Tudásközpont a keresés működését és megjelenítését is folyamatosan javítja.

Jelen tájékoztató forrása: e-epites.hu
 

Folyamatosan közöljük a tanulmányokat, tájékoztatókat


Az Építésijog.hu folyamatosan tájékoztatást ad az energetikai tanúsításra és energetikai követelményekre vonatkozó jogszabályváltozásokról. A témával kapcsolatos tudnivalókat az alábbi vezércikkben gyűjtjük össze: Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt