Eltűnt az OÉNY egyik keresési lehetősége

Szerző:  Dr. Jámbor Attila

Utolsó frissítés: 2020.08.12. 21:58

Közzétéve: 2020.07.15. 18:11

Az e-epites.hu oldalon az OÉNY felületén a "Keresés helyrajzi szám szerint" az egyik legpraktikusabb információt nyújtó keresési lehetőség, az ingatlanokkal kapcsolatos tájékozódás kiindulási alapja. Az ingatlan települése és helyrajzi számának pontos megadása után a lekérdezés megmutatja, hogy 2013. 01.01 óta az ingatlanra adtak-e ki építési vagy használatbavételi engedélyt, nyitottak-e elektronikus építési naplót, készült-e hozzá energetikai tanúsítvány, valamint az ingatlan esetleges örökségvédelmi vonatkozását. Az e-epites.hu rutinszerű használata során azonban 2020. június végén váratlan meglepetés ért: nem találtam meg a helyrajzi számon alapuló keresőt.

 
Az alábbi képernyőképen még látható az OÉNY "Keresés helyrajzi szám szerint" keresési lehetősége:
 

image.png


Amikor 2020. június végén az e-epites.hu oldalt használtam, azzal szembesültem, hogy a keresési lehetőség már nem elérhető:
 

image.png

 

A problémámmal megkerestem a Lechner Tudásközpontot (Lechner Nonprofit Kft., www.lechnerkozpont.hu), és kértem, hogy amennyiben nem technikai problémáról van szó, tájékoztassanak arról, hogy hová helyezték át ezt a keresési lehetőséget (vagy mivel helyettesítették), illetve mi az indoka a változásnak.

A kérdésemre azt a választ kaptam, hogy a Lechner Nonprofit Kft. az elmúlt időszakban a helyrajzi szám szerinti keresés szolgáltatás tartalmi és technikai felülvizsgálatát végezte, annak érdekében, hogy a felülvizsgálatot követően egy megújult keresés szolgáltatást alakíthassanak ki. Ez az oka annak, hogy a szolgáltatás az OÉNY nyilvános felületén átmenetileg nem elérhető. A tájékoztatás szerint a feladat teljesítése jól halad, és hamarosan újra elérhető lesz a helyrajzi szám szerinti keresés.

Az ügyvédi munkám során folyamatosan használom ezt a szolgáltatást, ezért személy szerint én nagyon várom a megújuló keresési lehetőséget. Amint ismét működik a kereső, arról természetesen tájékoztatjuk az Építésijog.hu felhasználóit is.
 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt