Ezek közül az állami támogatások közül választhatunk 2023-ban

Szerző:  Gergely Péter,  Biztosdontes.hu

Utolsó frissítés: 2023.01.12. 22:26

Közzétéve: 2023.01.12. 22:18

Év végén minden állami támogatásra pályázót az a kérdés foglalkozatott, hogy melyek azok a konstrukciók, amelyek továbbra is elérhetők lesznek 2023-ban is. Ígéret ugyan volt, de a válaszra sokáig kellett várni, a vonatkozó jogszabályok változásáról szóló rendelet csak 2022. december 28-án jelent meg a Magyar Közlönyben [59/2022. (XII.28.) sz. Korm. rendelet]. Fontos tudni, hogy az otthonfelújítási támogatás ugyan megszűnt, de két speciális esetben 2023. március 31-ig még igényelhető.

 

Marad a Babaváró hitel


Az állami támogatásokra az irányította a figyelmet, hogy a családtámogatási program több elemének 2022. december 31. napja volt a határideje. És bár kaptak a háztartások ígéretet arra, hogy több ezek közül a következő évben is megmarad, a végleges döntésig a határidő előtti harmadik napig várni kellett. A bankok nagy része addigra felfüggesztette az új igénylések befogadását, mert már nem tudták biztosítani, hogy a szerződést az év végéig alá tudják írni.

Az is kétséges volt, hogy ha marad is valamelyik lejáró támogatás, vajon változnak-e majd a feltételei. A Babaváró hitelnél, amely az egyik legnépszerűbb eleme a családtámogatásnak, különösen élénk volt a találgatás. A szakemberek felvetették, hogy szigorodhatnak majd az igénylési feltételek, vagy lakáscélhoz kötik a kölcsön igénylését. Ezek a félelmek nem igazolódtak be.

A Babaváró hitel esetében kizárólag a határidő módosult, így a kölcsön változatlan feltételekkel és összegben érhető el 2024. december 31-ig [44/2019. (III.12.) Korm. rendelet 1.§ (2.) bek.].

A Babaváró hitel egy állami támogatással egybekötött kamattámogatott kölcsön. Szabad felhasználású, így az igénylők arra költhetik, amire akarják, hitelcélt nem kell megjelölniük. A kölcsön keretében legfeljebb 10 millió forint elérhető 20 éves futamidőre. A kölcsönt kamat nélkül kezdi törleszteni az igénylő házaspár. Amennyiben a futamidő első 5 évében gyermekük születik, a kamatmentesség a hitelszerződés végéig megmarad. Ez a kamattámogatott rész: a kamatot az állam átvállalja.

Ha a futamidő alatt megszületik a család második gyermeke, akkor az állam a fennálló hiteltartozás 30 százalékát elengedi, ha pedig harmadik gyermek is érkezik a családba, akkor a teljes fennálló tartozás megszűnik. Ez az állami támogatás rész.

A Babaváró hitelnek viszonylag szigorúak az igénylési feltételei, például legalább 3 év TB jogviszonyt kell hozzá igazolni. Csak házaspárok igényelhetik együttesen, és a feleség életkorára vonatkozóan is van megkötés, nem lehet 40 évnél idősebb.
Az igénylési és felhasználási feltételek tehát nem szigorodtak.

A Babaváró hitelről további részleteket itt olvashat.

 

Továbbra is elérhető a falusi CSOK


Hasonló a helyzet a falusi CSOK esetében is [17/2016. (II.10.) Korm. rendelet]. A CSOK preferált kistelepüléseken, tanyákra és birtokközpontokra igényelhető változata eredetileg 2022. június 30-ig lett volna elérhető, ezt a határidőt tolta ki a kormány előbb az év végéig, majd további két évvel 2024. december 31-ig.

Az igénylési feltételekben itt sincs változás, de a preferált kistelepülések listája némileg módosult. Az eddigi 2678 település helyett most 2630 szerepel rajta, és van, ami új a listán, míg mások lekerültek róla.

A falusi CSOK jellegzetessége, hogy az új építésű lakásokhoz igényelhető emelt összegek elérhetők a megjelölt településeken található használt lakások vásárlására és/vagy korszerűsítésére, bővítésére. A CSOK-tól eltérően itt olyan lakás is vásárolható, amely a vásárláskor nincs lakható állapotban, illetve a jogszabályban nevesített kötelező helyiségek közül nem rendelkezik mindegyikkel. A korszerűsítés, illetve bővítés viszont kötelező elem, a támogatási összeg felét erre kell költeni, a munkálatok végére pedig minden előírásnak meg kell felelnie az ingatlannak.

A használt lakás vásárlásához, illetve bővítéséhez igényelt CSOK-kal kapcsolatban bekerült a jogszabályba egy megkötés – ez normál CSOK-ra és falusi CSOK-ra is vonatkozik. Használt lakás vásárlásakor nem vehető igénybe a támogatás, ha az igénylő a saját maga által 5 éven belül elidegenített lakást vásárolná vissza. Nem vehető fel tehát a támogatás a saját korábban eladott lakásunk 5 éven belüli visszavásárlására. Ez a szabály a visszaéléseket hivatott megakadályozni.

Lásd még: Falusi CSOK hitel és feltételek 2023 – egy helyen minden tudnivaló
 

Az adó-visszatérítési támogatás is igényelhető 2024-ig


A CSOK támogatáshoz új lakások esetében [16/2016. (II.10.) Korm. rendelet] szintén 2022. december 31-i határidővel kapcsolódott egy adó-visszatérítési támogatás. A határidő itt is 2024. december 31-re módosult. A szabály értelmében az új lakások 5%-os áfáját teljes egészében, míg a 27%-os áfát 5 millió forintig vissza lehet igényelni.

A CSOK-hoz és falusi CSOK-hoz további kedvezményként használt lakás vásárlása esetén illetékmentesség is tartozik, ennek nem volt határideje és továbbra is elérhető.
 

Néhány támogatás valóban megszűnik


Bizonyára sokan szerették volna, ha marad két igen népszerű, most lejáró támogatás, az Otthonfelújítási támogatás [518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet] a hozzá tartozó Otthonfelújítási kamattámogatott hitellel és a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása [45/2019. (III. 12.) Korm. rendelet].

Ezek a támogatások valóban megszűntek az év végével, de van egy rövid átmeneti időszak amíg teljesen kifutnak.
 

Az Otthonfelújítási támogatás két speciális esetben 2023. március 31-ig még igényelhető.


Az egyik egy méltányossági kedvezmény. Azok a szülők élhetnek vele, akik elveszítették a magzatukat vagy gyermeküket. Ha a felújítási munkálatokra vonatkozó vállalkozási szerződés megkötésének időpontjában, illetve az első számla kiállításának időpontjában a magzat vagy gyermek még életben volt, akkor a támogatásra való igényüket március végéig beadhatják.

A másik eset azokat érinti, akik részben vagy egészben napkollektor vagy napelem cseréjére vagy telepítésére használnák a támogatást. Amennyiben a vállalkozói szerződést 2022. július 31-ig megkötötték, és a hálózathoz való csatlakozási kérelmet 2022. szeptember 30-ig benyújtották, akkor a támogatásra való igény 2023. március 31-ig benyújtható. Ha a támogatásban napelemekhez nem kapcsolódó munkálatok is szerepelnek, azok számláinak dátuma nem lehet 2022. december 31. utáni.
 

Ahol bővültek a támogatások


A Diákhitel-elengedés egy új lehetőséggel bővült 2023-ban. A 30. évüket be nem töltött nők diákhitel-tartozását elengedik, ha a tanulmányaik alatt, illetve az oklevél megszerzése után két évvel gyermeket vállalnak [1/2012. (I. 20.) Korm. rendelet 18/A.§ (1a)].

Ezenkívül a 25 év alattiak szja-mentessége kiegészült a 30 év alatti anyák szja-mentességével [596/2022. (XII. 28). Korm. rendelet].


Lásd még: Milyen támogatást igényeljünk 2023-ban, ha lakást szeretnénk építeni, vásárolni?
 

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt