Itt a 2024. október 1-jétől hatályos új Eljárási kódex tervezete (2024.09.23.)

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2024.09.25. 12:23

Közzétéve: 2024.09.24. 21:25

Már a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény (Méptv.) rendelkezései alapján sejteni lehetett, hogy a Méptv. hatályba lépésével az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (az Eljárási kódex) jelentős változásokon fog átesni. A kormany.hu oldalon megjelent jogszabálytervezetből az derül ki, hogy új kormányrendelet születik az építésügyi hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről elnevezéssel, és ez magába fogja olvasztani a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendeletet is.

 

Az új Eljárási kódex valószínűleg 2024. október 1-jén lép hatályba


A kormany.hu oldalon 2024. szeptember 23-án jelent meg az új Eljárási kódex társadalmi egyeztetésre bocsátott szövege. A normaszöveg IDE KATTINTVA is letölthető.

Az építésügyi hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről szóló kormányrendelet hatályon kívül helyezi az alábbi jogszabályokat:
- az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletet (Eljárási kódex),
- a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendeletet.

Az új Eljárási kódex legnagyobb része 2024. október 1-jén lép hatályba, és a rendelkezéseit a hatálybalépése után indult eljárásokban kell majd alkalmazni (61-62. §).

 

Tűréshatárt vezetnek be a szabálytalan építési tevékenységek esetében


Az új Eljárási kódex alapján nem minősül jogszerűtlen építési tevékenységnek, ha az építési engedély vagy az egyszerű bejelentés mellékletét képező építészeti-műszaki dokumentációtól úgy térnek el, hogy az eltérés nem nagyobb, mint az engedélyezett vagy tudomásul vett építmény
a) külső alaprajzi méretének 1 %-a, de legfeljebb 2,00 m2,
b) beépítési magasságának 1 %-a, de legfeljebb 0,2 méter,
c) helyszínrajzi elhelyezéséhez képest 0,1 méter (15. § (10) bek.).

 

Melléképületeket is egyszerű bejelentéssel lehet majd létesíteni


Az egyszerű bejelentés jogintézménye megmarad, de szinte csak a nevében őrzi a 2016-ban eljárási típust. Magával az eljárási típus megnevezés sem pontos, hiszen a 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet alapján az egyszerű bejelentés nem is minősül hatósági eljárásnak (még körülbelül egy hétig).

2024. október 1-jétől az egyszerű bejelentés már hatósági eljárás lesz. Az egyszerű bejelentés alapján végezhető építési tevékenységek köre is átalakul. A legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű lakóházat csak akkor lehet egyszerű bejelentéssel létesíteni, ha a szomszédos ingatlanon lévő, zártsorúan vagy ikresen csatlakozó épület alapozásának megerősítése nem szükséges. A meglévő lakóépületet is csak 300 m2 összes hasznos alapterületre lehet majd bővíteni egyszerű bejelentéssel. Jelentős újítás például, hogy bizonyos feltételekkel a lakóépületet kiszolgáló melléképület építése, bővítése is egyszerű bejelentéshez kötött lesz (16. § (1) bek.).

A Kormány az Építésijog.hu által régóta szorgalmazott alternatívát is kínál az építtetők számára: az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység építési engedély alapján is végezhető lesz.

Az egyszerű bejelentésnek eltérő eljárás szabályai lesznek új lakóépület építése és a meglévő lakóépület bővítése esetén.
 

Változik a kérdés: mihez nem kell építési engedély helyett mihez kell építési engedély?


Az Építésijog.hu ITT foglalta össze, hogy 1997 óta hogyan változott az engedélyhez, bejelentéshez kötött építési tevékenységek köre. 2013 óta azt rögzítette az Eljárási kódex 1. számú melléklete, hogy milyen nem kell építési engedélyt kérni (a „Mihez nem szükséges építési engedély? A hatályos jogszabályi lista” az Építésijog.hu legtöbbet megnyitott cikke).

Az új Eljárási kódex miatt a cikkünk címét is át kell írni 2024. október 1. napjától: „Mihez kell építési engedélyt kérni? A hatályos jogszabályi lista” lesz a cím

2024. október 1-jétől – az egyszerű bejelentés alapján végezhető építési tevékenység kivételével – építési engedély alapján végezhető lesz például:
a) az új épület építése, ha annak mérete a 35 m2 összes hasznos alapterületet vagy a 4,5 méteres gerincmagasságot, lapostetős épület esetén a 3,5 méteres párkánymagasságot meghaladja, kivéve a növénytermesztésre szolgáló üvegház, a növény- vagy gombatermesztésre szolgáló fóliasátor, valamint a felvonulási épület építését,
b) a meglévő épület bővítése, ha az így elkészült épület az a) pontban meghatározott méretet meghaladja, kivéve a növénytermesztésre szolgáló üvegház, a növény- vagy gombatermesztésre szolgáló fóliasátor, a felvonulási épület, valamint a meglévő épület kizárólag külső alaprajzi méretet érintő, hasznos alapterületet nem növelő bővítését,
c) a zártsorúan vagy ikresen épített épületen minden olyan építési tevékenység, amely az épület szomszédos épülettel határos falát, alapozását vagy tetőszerkezetét érinti (17. §).

 

Folyamatosan közöljük a 2024. október 1. napjától hatályba lépő változásokat


A fentiek csak példálózó felsorolást jelentenek az új Eljárási kódex által bevezetendő változásokról. Hamarosan jelentkezünk újabb tájékoztató cikkekkel.

 

Tájékozódjon az ingyenes Változásértesítővel


Az Építésijog.hu oldal ingyenes Változásértesítő szolgáltatásával folyamatosan tájékozódhat az új Eljárási kódex rendelkezéseiről és az egyéb, 2024. október 1-jétől hatályos jogszabályokról. Az egyes új rendelkezésekre szakcikkek segítségével tud felkészülni. A Változásértesítőre az alábbi linkre kattintva tud feliratkozni:

 

 

 

Az ÉPÍTÉSIJOG.HU és az ARTIFEX KIADÓ Kft. 2024. október 15-ére egész napos konferenciát, webináriumot és szakmai konzultációt szervez


2024. október 1-jén lépnek hatályba a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény (Méptv.) leglényegesebb rendelkezései. A Méptv. teljesen átalakítja a tervezés, az építésügyi engedélyezés és a kivitelezés szabályrendszerét, és az új törvényhez kapcsolódóan több tucat eddig ismert rendeletet cserélnek le (pl. OTÉK, Eljárási kódex) vagy módosítanak (Kivitelezési kódex).

Miben változtatja meg mindez az Ön feladatait, az új Méptv. alapján mit kell máshogyan csinálnia, mint korábban? Ha erre keresi a választ, akkor feltétlenül érdemes részt vennie – akár személyesen, akár az online közvetítés megtekintésével – október 15-i konferenciánkon!

Ahogy az Építésijog.hu rendezvényeinek rendszeres résztvevői már megszokhatták, előadásaink az új szabályok gyakorlati alkalmazásához kívánnak konkrét segítséget nyújtani. Nem elméleti fejtegetésekkel, nem puszta jogszabályszámokkal és a jogszabályi előírások tételes felsorolásával várjuk Önöket – az előadások kifejezetten azt mutatják be, hogy a gyakorlatban mi változik, hogy a változások az Ön szakmai tevékenységében hogyan fognak megjelenni (új feladatok, új szempontok formájában).
 

TOVÁBBI RÉSZLETEK, JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK >>

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt