Az energetikai tanúsítvány hitelessége ellenőrizhető QR kód olvasással

Szerző:  Kurucz Regina

Utolsó frissítés: 2020.12.29. 21:23

Közzétéve: 2020.02.26. 09:08

Ügyvédeknek, műszaki ellenőröknek, tulajdonosoknak vagy ügyintézőknek érdemes használni a Hiteles Energetikai Tanúsítvány előlapján található QR kódot a tanúsítvány alapadatok hitelességének ellenőrzésére.  Hiteles tanúsítvány esetén nem lehet eltérés a tanúsítvány előlapján található adatok és az online felületen található adatok között

A hiteles energetikai tanúsítványt kiállító szakemberek többsége alapos és szakértő munkát végez, azonban előfordulnak olyan csalások, amikor a megbízó kap ugyan HET számot, de valójában nem készül az Országos Építésügyi Nyilvántartásba feltöltött tanúsítvány, vagy a feltöltött tanúsítvány tartalmát később a készítő tudta nélkül módosítják.

Szerencsére a tanúsítvány előlapján található egy QR kód, aminek beolvasásával kiszűrhető a hamis tanúsítványok egy része. A legújabb okostelefonok már rendelkeznek azzal a funkcióval, hogy elegendő a telefon kameráját a fényképezés funkció aktív állapotában a QR kódra irányítani és a kamera automatikusan felismeri a hivatkozott oldalt. Egyéb okostelefonokra ingyenes QR kód olvasó applikációk telepíthetők.

A QR kód beolvasása után lehetőség van a tanúsítvány fő adatainak ellenőrzésére a Lechner Tudásközpont által üzemeltetett e-epites.hu portálon.

Az alábbi adatok ellenőrizhetők:
- tanúsítvány száma
- tanúsítvány állapota, például „feltöltve”
- ingatlan címe
- ingatlan energetikai osztály szerinti besorolása, például GG
- ingatlan helyrajzi száma
- tanúsítvány kiállításának dátuma

A Hiteles Energetikai Tanúsítvány átvételekor érdemes erre időt szánni a későbbi bosszúságok elkerülése érdekében.



Lásd még:  Miért érdemes FF-nél jobb ingatlant vásárolni?

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt