KONFERENCIÁK

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2023.09.01. 14:51

Közzétéve: 2017.09.02. 16:43

Építési jog 2023 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció
2023. szeptember 27-én

 

Az Építésijog.hu 2023. őszi rendezvényén – melyen személyesen és online módon is részt lehet venni – lehetőséget kínálunk arra, hogy Ön átlássa az épületenergetikai követelményeket, illetve az állami, önkormányzati beruházásokat érintő legfontosabb jogszabály-változásokat és gyakorlati tapasztalatokat. Nem elméleti tudást kínálunk: az előadások azt járják körül, hogy mi változik, és az az Ön szakmai tevékenységében hogyan fog megjelenni (új feladatok, új szempontok képében). Jelentkezzen az egyes témaköröket felölelő fél-fél napos konferenciára – vagy akár kedvezményes díjért mindkettőre!
 

DÉLELŐTT: Új épületenergetikai követelmények


2023. novemberétől hatályos az a jogszabálycsomag, amelyre a szakemberek már hosszú ideje vártak. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet teljes átalakuláson megy keresztül, míg az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletet hatályon kívül is helyezik. Értelemszerűen módosulni fognak az építési engedéllyel és az egyszerű bejelentéssel létesülő épületek energetikai követelményeire vonatkozó rendelkezések is.

A jogszabályváltozások szakmai kidolgozásában résztvevő előadók segítségével egy fél nap alatt tekinthetik át, hogy az új épületenergetikai követelmények hogyan változtatják meg a tervezők feladatát, illetve a beruházók milyen új szempontrendszer alapján kalkulálhatják a tervezett projektek megtérülését.
 

DÉLUTÁN: Állami építési beruházások rendjéről szóló törvény. Közbeszerzés


Amikor egy önkormányzat, hatóság vagy állami cég egy építési projekt megrendelője a beruházás során a közbeszerzési törvény és egyéb kapcsolódó kormányrendeletek előírásait is alkalmazni kell. Főként a települési önkormányzatok nincsenek egyszerű helyzetben, amikor a rendkívül szerteágazó szabályrendszer minden előírását be szeretnék tartani. A köztársasági elnök alkotmányos vétójára és az Alkotmánybíróság döntésére tekintettel az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény előreláthatólag leghamarabb 2023. október 1. napján lép hatályba.

Az állami, önkormányzati beruházások tekintetében egy teljesen új szemlélettel és követelményrendszerrel kell mind az ajánlattevőknek (tervezőknek, kivitelezőknek), mind az ajánlatkérőknek megismerkedniük. A Beruházási törvény mellett számtalan további rendelet kihirdetésére kell számítani, és reményeink szerint a konferencia időpontjában már ezeket az új jogszabályokat is be tudjuk mutatni.

Már az új törvény hatálybalépését megelőzően számtalan jelentős, a közbeszerzési eljárás keretében létesülő beruházásokra vonatkozó változás történt, amelyeket már a Beruházási törvény hatályba lépése előtt is alkalmazni kell, illetve – főként a kivitelezők számára kedvező módon – alkalmazni lehet.

Az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény céljainak és a bevezetendő változásoknak a bemutatását rendhagyó módon kerekasztal beszélgetéssel kezdjük, hogy megismerhessük a szakmai szervezetek és a jogalkotó álláspontját. A beruházások során már felmerült előkészítési és tervezési hibák bemutatásához kapcsolódóan az előadások gyakorlati példákat gyűjtenek össze, és a konkrét esetek alapján mutatják be a beruházók (ajánlatkérők), illetve a tervezők, kivitelezők (ajánlattevők) feladatait, felelősségi körüket. Az előadások a már hatályba lépett közbeszerzési változások alkalmazására szintén gyakorlatias ötleteket adnak, illetve kitérnek arra, hogy a Beruházási törvény mennyiben fogja a közbeszerzés szereplőinek a feladatait, lehetőségeit átírni.

 

Elsődlegesen nem elméleti tudást kínálunk! 
Az adott témában gyakorló szakemberek által tartott előadásaink arra helyezik a hangsúlyt, hogy a módosult, vagy a hamarosan hatályba lépő jogszabályok alapján hogyan fog változni a tervezési, kivitelezési munka, illetve a beruházóknak, megrendelőknek, ajánlattevőknek miben kell más szemléletet alkalmazniuk.


Ha Ön nem tud erre 2023. szeptember 27-én egy fél - vagy egész - napot szánni, akkor sincs gond, a videófelvételeket a konferencia után még egy hétig – azaz október 5-ig – megnézheti, akár több alkalommal is.
 

Vagyis AKÁR AZ OTTHONÁBAN, AKÁR a MUNKAHELYÉN IS KÖVETHETI a szakmai nap eseményeit, az előadásokat október 5-ig ÚJRA MEG IS NÉZHETI.

 

MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA:
Délelőtti konferencia: várhatóan 1 pont (akkreditáció folyamatban)
Délutáni konferencia: várhatóan 1 pont (akkreditáció folyamatban)
 

MAGYAR ÜGYVÉDI KAMARA:
Egész napos konferencia: (képzési esemény nyilvántartásba vétele folyamatban)
 

 


TEGYE FEL KÉRDÉSEIT – VÁLASZOLUNK!

A konferenciákat az Építésijog.hu portál (szerkesztője: dr. Jámbor Attila ügyvéd) szakmai szervezésével tartjuk meg. A délelőtti (épületenergetikai) konferenciaprogramban közreműködik dr. Nagy Balázs épületenergetikai szakmérnök, a BME egyetemi adjunktusa, aki – kollégáival együtt – az új jogszabály kidolgozásában is részt vett. A délutáni (állami beruházási) konferenciaprogramban tapasztalt közbeszerzési szakértők előadásai is szerepelnek. 
 

Többek között ezekből a kérdéskörökből már készülnek az előadók:


DÉLELŐTT:

- Milyen új tervezői feladatok adódnak az új épületenergetikai követelményi rendszerben?
- Mit tudunk meg az energetikai tanúsítványból 2023. novembere után?
- Mi következik az új épületenergetikai szabályokból a meglévő épületek átalakítása, bővítése, korszerűsítése esetén?
- Szigorúbb lesz-e az új épületenergetikai követelmény az eddiginél?
- Miért volt szükség az energetikai tanúsítvány átalakítására?
- A vevők, ügyvédek mit tudhatnak meg az új energetikai tanúsítványból?
- A beruházók projektekkel kapcsolatos döntéshozatalát hogyan fogják befolyásolni az új épületenergetikai követelmények?
- Van-e olyan eset, amikor 2023 novembere után még a TNM rendelet szerinti követelmények alapján lehet megkapni a használatbavételi engedélyt, hatósági bizonyítványt?

 

DÉLUTÁN:

- Milyen beruházásokra fog vonatkozni pontosan az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény?
- Hogyan kell alkalmazni a BIM alapú műszaki megvalósítási rendszert a tervezésben és az engedélyeztetésben? Hogyan fog működni projektenként a BIM alapú műszaki nyomonkövetési rendszer?
- Milyen jellemző tervhibák fordulnak elő a közbeszerzések keretében folyó beruházások esetén?
- Milyen sajátos tervezői szemléletet, speciális tervezői tudást igényel a közbeszerzési eljárások keretében végzett munka? Milyen feladatok adódnak az új állami beruházási törvényből?
- Mit kell figyelembe venniük a tervezőknek és az önkormányzatoknak a településtervek készítése esetén? Ha egy önkormányzat keretszerződést kíván kötni egy tervezőirodával a településtervek folyamatos karbantartására, a módosítások elkészítésére, a szerződés előtt a cég kiválasztásához kell-e közbeszerzési vagy pályáztatási eljárást lefolytatni?
- Milyen költségek összeszámítására van szükség a településtervek elkészíttetése során?
- Milyen gyakori hibákat követnek el az ajánlatkérők a közbeszerzések esetén? Milyen megoldásokat kínál erre az új beruházási törvény?
- Milyen esetekben és milyen mértékig van lehetőség a közbeszerzés alapján megkötött kivitelezési szerződés módosítására?
- Van-e egzakt meghatározása annak, hogy milyen mélységben/milyen körben, és mennyi időn keresztül kell egybeszámítani egy adott ingatlannal kapcsolatos beruházásokat?

 

TOVÁBBI RÉSZLETEK, JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK >>

 

 


Korábbi konferenciáink:

 

Településkép és tervezés 2018. január 1-től

A konferencia időpontja: 2018. január 11.

 

 


 

Kivitelezés jogszerűen 2017

Építési jogi konferencia kivitelezők, felelős műszaki vezetők, műszaki ellenőrök részére

A konferencia időpontja: 2017. május 4.

 


 

Engedélyek, bejelentések, hatósági eljárások 2017-től

Konferencia építéshatósági ügyintézők, tervezők, műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők részére

A konferencia időpontja: 2017. február 28.


E konferenciánk egyik előadását ízelítőül itt ingyen megtekintheti:


 


 

Így tervezhetünk, építhetünk 2017 januárjától

Hat előadás videón az év elejétől életbe lépett legfontosabb építési jogi változásokról – építőipari tervezők, kivitelezők, beruházók, önkormányzati szakemberek részére

A konferencia időpontja: 2017. január 12.

 

E konferenciánk egyik előadását ízelítőül itt ingyen megtekintheti:

 

 


 

A konferencia óta eltelt időszakban a jogszabályok változhattak – e későbbi változások értelemszerűen még nem jelenhettek meg a videón rögzített előadásokban. Így előfordulhat, hogy egyes videóelőadások már nem mindenben felelnek meg a jelenleg hatályos jogszabályoknak; kérjük, vegye ezt figyelembe!

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt