December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2023.10.04. 08:46

Közzétéve: 2023.10.04. 08:44

Lázár János országgyűlési képviselőként kezdeményezte, hogy Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a legyen minden évben a Magyar Építészet Napja.


Lázár János 2023. szeptember végén nyújtotta be az Országgyűléshez „a Magyar Építészet Napjáról” című határozati javaslatát. Amennyiben az Országgyűlés a javaslatot elfogadja, akkor a magyar építészeti hagyomány előtt tisztelegve december 16-át, Kós Károly születésének napját a Magyar Építészet Napjává nyilvánítják.

A határozati javaslat indokolása rögzíti, hogy a Magyar Építészet Napja nem pusztán emléknap, nem csupán Kós Károly szellemi örökségére való emlékezés napja lenne, hanem „a nemzet- és országépítő akaratot, a teremtő alázatot, a közösségépítő lelkületet megtestesítő ember születési dátumához kötött szakmai ünnepnap. A Magyar Építészet Napjának dátumválasztása tehát nem más, nagyszerű alkotók munkásságának és emlékezetének a háttérbe szorítását célozza, hanem a kósi életműben kétségbevonhatatlan erővel és minőségben megmutatkozó tehetség, szándék és munka előtti tisztelgést”. „Kós élete, sorsvállalása, alkotásai arra emlékeztetnek bennünket, hogy nemzeti kultúránk mélyreható ismerete, az abban megnyilatkozó univerzalitás megismerése teremt helyes alapállást számunkra.”

Első alkalommal Kós Károly születésének 140. évfordulóján, 2023. december 16-án ünnepelhetjük meg a Magyar Építészet Napját.

Az Építészek Nemzetközi Szövetsége 1998-ban nyilvánította minden október első hétfőjét az Építészet Világnapjává. A MÉK 2023. évi rendezvényéről ide kattintva olvashatnak, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) idei világnapi nemzetközi konferenciájának előadásait ide kattintva meg is nézhetik (Lánszki Regő építészeti államtitkár, országos főépítész is beszél a Magyar Építészet Napját érintő javaslatról 26:21 perctől).
 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt