Összehangolt védelmi tevékenység

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2023.01.08. 17:02

Közzétéve: 2023.01.08. 17:01


Az Alaptörvény kilencedik módosítása, valamint a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló 2021. évi XCIII. törvény (Vbö.) új alkotmányos alapokra helyezte a különleges jogrendi helyzeteket, továbbá a védelmi és biztonsági célú állami feladatellátás rendjét övező jogi szabályozást.

Az Étv. a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetére 2015 szeptemberétől lehetővé tette a Kormány számára, hogy az érintett területek vonatkozásában meghatározza a településrendezési és építési követelményeket, akár a helyi építési szabályzat rendelkezéseitől eltérően is.

A 2022. évi VII. törvény indokolása szerint új jogintézményként jelenik meg 2022. november 1-jétől az összehangolt védelmi tevékenység, amelynek célja, hogy súlyos, elhúzódó, kormányzati beavatkozást igénylő válsághelyzetekben az ország védelmét és biztonságát szolgáló erők közös, összehangolt igénybevétele biztosított legyen, ennek kereteit a 2021. évi XCIII. törvény (Vbö) teremti meg. A Kormány által elrendelt összehangolt védelmi tevékenység esetén is indokolt lehet egyes építési övezetek, építési telkek vonatkozásában sajátos településrendezési, építési követelmények meghatározása, ezért az Országgyűlés kiegészítette az Étv-t.

2022. november 1. napjától a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre vonatkozó rendelkezések kiegészültek az összehangolt védelmi tevékenységre történő utalással. Az Étv. hatályos szövege szerint összehangolt védelmi tevékenység, illetve tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén a Kormány rendeletben meghatározhatja az érintett építési övezet és építési telek vonatkozásában a településrendezési és építési követelményeket. A területileg érintett települési önkormányzat - a fővárosban a fővárosi vagy a kerületi önkormányzat - hatályban lévő településterveinek a Kormány rendeletében meghatározott szabályokkal ellentétes szabályai nem alkalmazhatóak [1997. évi LXXVIII. tv. 6. § (3) bek.; 2022. évi VII. tv. 13. § a) pont].

Ahol korábban az Étv. a "tömeges bevándorlás" szövegrészt tartalmazta, ott 2022. november 1-jétől az "összehangolt védelmi tevékenység, illetve tömeges bevándorlás" szöveggel találkozunk [2022. évi VII. tv. 13. §].

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt