A lakáscélú munkáltatói adómentes támogatás 2015. évi változásai

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2015.01.26. 16:41

Közzétéve: 2015.01.09. 10:51

Az újesztendő apróbb változtatásokat hozott a munkáltatói adómentes vissza nem térítendő támogatás szabályozásában is. Az építőipari cégek munkavállalóinak is érdemes ismernie ezt a lehetőséget, illetve a munkáltatóknak azt, hogy milyen feltételek mellett nyújtható a támogatás.


Magyar Közlöny: 2014. évi 150. szám
Módosító jogszabály: 48/2014. (XII. 30.) NGM rendelet
Érintett jogszabály: 15/2014. (IV.3.) NGM rendelet
Hatályos: 2014. december 31.

1.
A 2015. évi változások


2015. január 1-től a támogatás többek között felhasználható a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szerinti meghatározott akadálymentesítésre is. Ezen kívül további változás például, hogy a méltányolható lakásigény feltételének való megfelelés az új szabályozás szerint már nem a támogatás folyósítása évének első napjától, hanem az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól szóló 15/2014. (IV.3.) NGM rendelet hatálybalépésének napjától vizsgálható. 

2.
A lakáscélú munkáltatói támogatás szabályai


Mivel ez a támogatási forma a munkavállalók és munkáltatók széles körét érintheti, ezért a fenti változtatások közlése mellett mindenképpen fontosnak tartjuk ismertetni a támogatás korántsem egyszerű részletszabályait is.

Az ezzel kapcsolatos szabályozás 2014. január 1-jétől változott meg jelentősen. A munkáltatóknak 2014. január 1. előtt is volt lehetőségük adómentesen támogatni munkavállalójuk építkezését, lakásszerzését, illetve a már meglévő lakásának bővítését kamatmentes, vagy kedvezményes kamatozású hitel, valamint vissza nem térítendő támogatás formájában.

2014. január 1-jétől azonban az adható juttatások köre kibővült és ennek keretében a vissza nem térítendő támogatás már közvetlenül a lakáscélú felhasználásra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez, illetve a legújabb évközi módosítás alapján a hitelhez kapcsolódó más kötelezettségek megfizetéséhez is nyújtható.

3.
A támogatás összege


A juttatás összegbeli határa a vételár, a teljes építési költség,a korszerűsítés, vagy 2015. január 1-jétől az akadálymentesítés költségének 30 százaléka, de legfeljebb 5 millió forint(5 évre vonatkozóan), feltéve, hogy a lakás szobaszáma nem haladja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényt (lakáscélú munkáltatói támogatás).Például egy öttagú, három gyermekes család esetében a szobaszám maximum 5 szoba; ettől nagyobb ingatlan esetén az adómentesség nem jár.

4.
Adómentesség és jogszabályi követelmények


A témával kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdés természetesen az, hogy miért is előnyös mindez a munkáltatók,és a munkavállalók számára, és milyen adórizikók és adminisztráció van a konstrukcióban?

A támogatás alapvetően adómentesen nyújtható. Fontos szabályozási elem azonban, hogy a munkáltató lakásvásárlás esetén (beleértve a lakáscélú hitel törlesztését)a támogatás folyósításának évét követő év május 31-éig, lakás építéséhez, építtetéséhez, alapterületének növeléséhez és korszerűsítéséhez adott támogatás esetén a folyósítás évét követő második év május 31-éig rendelkezzen az adópolitikáért felelős miniszter rendeletében meghatározott igazolásokkal. Az adómentesség vizsgálata elsődlegesen a munkáltató kötelessége.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a nevezett igazolásokkal a munkáltató nem rendelkezik, az adómentesség feltétele nem teljesül. A nyújtott támogatás 20%-kal megnövelt összeget a juttatásban részesülő munkavállalónál bérjövedelemként kell figyelembe venni. A munkabérnek minősülő összeg megszerzésének időpontja a támogatás folyósításának évét követő év májusa, lakás építéséhez, építtetéséhez, bővítéséhez és korszerűsítéséhez adott támogatás esetén a folyósítás évét követő második év májusa.

Tekintettel arra, hogy a munkavállalók nem elhanyagolható része rendelkezik már korábban megkötött lakáscélú hitellel (a szabályozása forintalapú hitelek mellett nem zárja ki a munkáltatói támogatás devizakölcsönök törlesztéséhez való felhasználását), így a fent leírtak, az adminisztráció ellenére is, a munkáltatók széles körében találhatnak kedvező fogadtatásra.

Jelen tájékoztatóban foglaltak a megjelenés időpontjában megfelelnek a jogszabályi előírásoknak. A szerző szakszerű általános információval kívánt szolgálni, de a leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

A WTS Klient csoport szolgáltatásai:
» Adótanácsadás
» Pénzügyi tanácsadás
» Jogi tanácsadás
» Könyvelés
» Bérszámfejtés

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt