A mérhető épületek segítik a nagyvállalatok kötelező zöld jelentését (1. rész)

Szerző:  Kurucz Regina

Utolsó frissítés: 2023.04.01. 10:13

Közzétéve: 2022.11.21. 19:32

Új EU-s fenntarthatósági jelentési szabályok jelentek meg a multinacionális vállalatok számára: a Vállalati Fenntarthatósági Jelentési Irányelv (CSRD). 2024-től a nagyvállalatoknak hiteles módon nyilvánossá kell tenniük jelentésüket a környezetre, az emberi jogokra és a szociális normákra gyakorolt hatásaikról. Ebben segítségükre lesznek a mérhető módon fenntartható épületek. A cikksorozat első része bemutatja, hogy mit jelent a CSRD, NFRD és az ESG.

 

Vállalati Fenntarthatósági Jelentési Irányelv (CSRD)


A Vállalati Fenntarthatósági Jelentési Irányelv (CSRD) a vállalkozásokat nyilvánosan elszámoltathatóbbá teszi azáltal, hogy kötelezi őket az emberekre és a környezetre gyakorolt hatásukra vonatkozó adatok rendszeres közzétételére. A cél az, hogy a fenntarthatósági jelentéseket idővel egyenrangúvá tegyék a pénzügyi jelentésekkel, lehetővé téve a nyilvánosság számára, hogy végre megbízható és összehasonlítható adatokhoz jusson.

A CSRD részletesebb jelentéstételi követelmények bevezetésével módosítja a nem pénzügyi beszámolási irányelv (Directive 2014/95/EU, NFRD) szerinti meglévő jelentéstételi szabályokat. A szabályok 2024 és 2028 között lépnek hatályba, és minden nagy (több mint 250 alkalmazottat foglalkoztató) vállalatra vonatkoznak, függetlenül attól, hogy szerepelnek-e a piacon, vagy nem, beleértve a 150 millió eurónál nagyobb bevételt termelő, EU-n kívüli vállalatokat is. Az EU-ban várhatóan közel 50 000 vállalat tartozik az új hatály alá, szemben az NFRD hatálya alá tartozó mintegy 11 000 vállalattal (forrás:
https://www.europarl.europa.eu/news/en/agenda/briefing/2022-11-09/5/new-eu-sustainability-reporting-rules-for-multinationals)

Az Európai Bizottság 2021. április 21-én terjesztette elő a vállalati fenntarthatósági jelentésekről szóló irányelvre vonatkozó javaslatát. A Parlament 2018-as állásfoglalásában szorgalmazta az NFRD felülvizsgálatát, a 2020-as állásfoglalásában pedig ajánlásait fogalmazta meg a fenntartható vállalatirányításra vonatkozóan. A CSRD az európai zöld megállapodás (European Green Deal) és a fenntartható pénzügyi menetrend (Sustainable Finance Agenda) egyik sarokköve.

 

Az új határozat tehát a 2024-es pénzügyi évtől alkalmazandó rendelkezések a fenntarthatósági információk pontosságát, számonkérhetőségét és közzétételét a pénzügyi jelentések szintjére emelik.


A Vállalati Fenntarthatósági Jelentési Irányelv (CSRD) IDE kattintva érhető el.
 

Mi az ESG?


Az ESG, egy dinamikusan fejlődő keretrendszer, amely arra szolgál, hogy a vállalatok fenntartható működése és hosszú távú rugalmassága értékelhető, és más vállalatok eredményeivel összehasonlítható legyen. Az ESG három angol szó rövidítése, ami egyben ki is jelöli a keretrendszer által vizsgált fő területeket:
- az Environment (környezet),
- Social (társadalom) és
- Governance (irányítás).

 kép forrása: https://www.keramida.com/blog/the-rise-of-s-in-esg-in-reducing-corporate-risk


Az ESG célja a vállalatok mindennapi tevékenységében rejlő nem pénzügyi kockázatok és lehetőségek nyomonkövetése.

 

Miért fontos az ESG?


Ma már nemcsak a befektetők és a társaság termékeit vásárlók számára kiemelt döntési szempont, hogy milyen ESG értékeléssel rendelkezik az adott vállalat. Tehát mennyire figyel oda a társaság a környezeti szempontokra, a saját munkatársai esetében megtesz-e mindent az egészségük védelmében és a cég vezetése megfelelően működik-e. A befektetők és a hitelező szervezetek megítélése függ az ESG értékelés alapú besorolástól, amely döntő lehet abból a szempontból, hogy sikeres-e egy társaság kötvénykibocsátása, illetve kedvező kamatozású hitelekhez juthat-e a cég céljai megvalósításához.

A vállalatok szempontjából is kiemelt jelentőségűvé lépett elő a környezeti fenntarthatóság mellett a sokszor a sikeres működésükhöz szükséges elsődleges vagyonuk, a munkatársaik jólléte és velük kapcsolatos felelős, támogató hozzáállás.
 

kép forrása: https://www.newhope.com/regulatory/new-era-esg-reporting-starting-what-it-means-your-brand


Eddig több értékelési módszertant is alkalmaztak az ESG minősítést végző tanácsadók, illetve sokféle meglévő minősítés (zöld épület minősítések, szabványokon alapuló irányítási rendszerek, stb) megszerzése jelenthetett kedvezőbb ESG besorolást, viszont egységes, összehasonlítható és mérhető teljesítmény értékelés korábban még nem született (lásd még: Erősítsd ESG Stratégiád a WELL Standarddal).
 

Az Európai Parlament friss határozata alapján viszont ez megváltozik 2024-től, és a vállalatoknak hiteles adatokkal kell alátámasztaniuk a fenntarthatóság érdekében tett intézkedéseiket. A cégek fenntarthatóság iránti elkötelezettsége ezáltal átláthatóbb és hitelesebb lesz.


A cikksorozatban felhasznált források


(1) https://www.europarl.europa.eu/news/en/agenda/briefing/2022-11-09/5/new-eu-sustainability-reporting-rules-for-multinationals

(2) https://wellstandard.hu/uncategorized/erositsd-esg-strategiad-a-well-standarddal/

(3) https://www2.deloitte.com/hu/hu/pages/energia-energiahordozok/articles/esg-explained-1-what-is-esg.html

(4) https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0321_HU.html

(5) https://www.hugbc.hu/hirek/a-beepult-karbon-az-uj-fokusz/4463


A cikksorozat cikkei:


A mérhető épületek segítik a nagyvállalatok kötelező zöld jelentését (1. rész)

A mérhető épületek segítik a nagyvállalatok kötelező zöld jelentését (2. rész)

A mérhető épületek segítik a nagyvállalatok kötelező zöld jelentését (3. rész)

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt