Július 1-től igényelhető az új Otthonfelújítási támogatás

Szerző:  Gergely Péter,  Biztosdontes.hu

Utolsó frissítés: 2024.06.21. 16:05

Közzétéve: 2024.06.21. 16:05

Némi csúszással 2024. július 1-től igényelhető az új Otthonfelújítási támogatás. A korábban oly népszerű elődjétől az új program ugyan jelentősen különbözik, de valószínűleg hasonlóan komoly érdeklődésre tart majd számot, ezért az érdeklődőknek érdemes idejében felkészülni. Megjelent a végleges pályázati felhívás.


Pályázat azonosító jele: RRF-REP-10.13.1-24
A felhívás hatályos: 2024. június 17-től
 

Az eredeti dátum június 3-a volt


Az Otthonfelújítási Program Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához tervezetének társadalmi egyeztetésre nevű támogatási program eredetileg 2024. június 3-tól indult volna. A tervezet társadalmi egyeztetése során azonban olyan sok kérdés és igény érkezett, hogy az indulás eltolódott.

A javaslatokból több is bekerült a végleges pályázati felhívásba, az alábbiakban ezeket foglaljuk össze.

A program az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU keretében valósul meg. A jogszabályi keretet a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve végrehajtásának alapvető szabályairól és felelős intézményeiről szóló 373/2022. (IX. 30.) Korm. rendelet adja.

 

Az Otthonfelújítási Program keretösszege


A program keretösszege 108, 24 milliárd forint, az igényléseket legfeljebb 2025. december 31-ig lehet benyújtani, a szerződéskötés végső határideje 2026. április 30.

Ebből legfeljebb 20 milliárd forint fordítható magas hatásfokú gázkazánnal történő fűtésrendszer korszerűsítésére. Ez a támogatás és a kölcsön együttes összegére vonatkozik. A határidő itt rövidebb, erre a célra kölcsönszerződést 2024. december 31-ig, illetve a keret kimerüléséig lehet kötni.

A támogatási keretösszegből legfeljebb 6,39 milliárd forint használható fel Budapesten. A teljes összegre tekintettel ez azt jelenti, hogy az Otthonfelújítási támogatás elsősorban vidéki épületek felújítására igényelhető, hiszen annak igen kis, legfeljebb 5,9 százaléka fordítható budapesti ingatlanok korszerűsítésére.

A végleges tervezet a felújítható ingatlanok számát 20 ezerben maximálja.
 

Felújítható ingatlanok


Az Otthonfelújítási támogatásra 1990. december 31. előtt használatba vett ingatlanokkal lehet pályázni. A használatbavétel idejét nem feltétlenül szükséges használatbavételi engedéllyel alátámasztani, ha az energetikai tanúsítványban az épület használatbavételének dátuma szerepel.

Amennyiben az ingatlant később felújították vagy bővítették, úgy az eredeti, első használatbavételi engedély kiadásának dátuma lesz mérvadó. A támogatásra tehát nem csak az építés óta első korszerűsítés esetén lehet pályázni.

A támogatásban csak a lakott ingatlanok szerepelhetnek. Az igénylőknek tehát ideiglenes vagy állandó lakhelyéül kell szolgálnia a felújítandó ingatlannak. A tervezetben még 2024. május 1-jét jelölték meg a bejelentkezés végső dátumának, ugyanakkor a kérések nyomán ez 2024. július 1-re változott.

Az igénylésből nem zárják ki a felújítandó ingatlant vásárlókat sem, ebben az esetben az adásvételi szerződéssel igazolható a jogviszony.

Aki tehát igényelni szeretné a támogatást, de még nincs bejelentkezve a felújítandó lakásba, annak erre 2024. július 1-jéig kell megtennie.

A támogatási jogosultság teljesülésének feltétele, hogy a korszerűsítési munkálatok nyomán legalább 30 százalék primer energiafogyasztás megtakarítást érjenek el az igénylők. Ugyanakkor ebbe a 30 százalékba nem számít bele a megújuló alapú villamosenergia előállítására számított energiamegtakarítás.


Az Otthonfelújítási támogatás összege
 

A felújítási munkálatokra kölcsön és támogatás kombinációja igényelhető. Ez a finanszírozási összeg, amely minimum 2,5 millió, maximum 6 millió forint lehet. Ezen belül a támogatott kölcsön és a vissza nem térítendő támogatás aránya az igénylők lakhelye szerinti járás átlagjövedelme, illetve egyéni jövedelmük alapján változhat.

A felújításhoz önrész is szükséges, amelynek összege a maximális, 6 millió forintos keretösszeg esetén 1 millió forint. A felújítás költségvetése tehát legfeljebb 7 millió forint lehet. Ha a felújítást ennél kisebb összegből valósítják meg, akkor az önrész is arányosan kisebb lesz.

Ha a 30 százalékos energiamegtakarításhoz ez szükséges, akkor az elszámolható forráson kívül el nem számolható forrás is bevonható, illetve a 7 millió forintnál magasabb költségvetéssel elvégzett felújítás többletköltsége saját forrásból finanszírozható.

A saját forrásba a végleges tervezet szerint a lakástakarékpénztári megtakarítás is beleszámít. Ez logikus is, hiszen a lakástakarékpénztár célja éppen a lakáscélra, így a vásárlára, építésre, bővítésre, illetve korszerűsítésre és felújításra történő előtakarékoskodás.

A jövedelemszámítás módja kedvezőbb lesz a családok számára, náluk ugyanis az átlagjövedelem számításánál az igénylő háztartásában élő eltartott gyermekek is beleszámítanak. Gyermeknek a 25 év alatti, az igénylővel élő, illetve megváltozott munkaképességű gyermekek felső korhatár nélkül számítanak.

A program keretében igényelhető kölcsön futamideje a tervezethez képest kitolódott, 8 év helyett akár 12 év is lehet. Ez alacsonyabb havi törlesztőrészletet eredményez, így alacsonyabb jövedelműek számára is elérhetővé válik.
 

Az Otthonteremtési támogatásra jogosultak köre


A jogosultság feltételei a tervezethez képest a végleges pályázati felhívásban sem változtak. Az igénylőnek hitelképesnek kell lennie, azaz nem szerepelhet a KHR-ben negatív státusszal, illetve szerepelhet adósságrendezési eljárásban, és nem lehet köztartozása sem.

A kamattámogatott kölcsön törlesztőrészlete várhatóan legfeljebb 14-35 ezer forint lesz, amelynek bele kell férnie az igénylő jövedelmébe, illetve a jövedelmére vonatkozó JTM-korlátba. A törlesztőrészletre fordítható jövedelem számításakor a meglévő hitelek törlesztőrészleteit is figyelembe veszik.

Az igénylő életkora a kölcsön futamidejének lejártakor nem lehet több 75 évnél, ugyanakkor adóstárs bevonása lehetséges. Ez azért szükséges, mert a támogatással célzott ingatlanokat sok esetben idősek lakják.

Az igénylő házastársa vagy élettársa adóstársként szerepel a kölcsönben, az ingatlant jelzálogként nem szükséges bevonni.
 

Az elszámolható munkálatokra, építőanyagokra vonatkozó változások


Az eredeti tervezethez képest némileg bővült az elszámolható anyagok és munkálatok köre.

Az Otthonfelújítási támogatásból támogatható:
- A külső nyílászárók cseréje (itt a fa szerkezetű nyílászárók is használhatók);
- Az épület és tetőszerkezet külső szigetelése (az EPS szigetelés mellett elszámolható lesz a kőzetgyapot szigetelés használata is);
- Fűtés korszerűsítése (a kondenzációs kazán mellett a levegő-víz hőszivattyú is támogatott lesz);
- A melegvíz rendszer korszerűsítése.
 

A melegvíz és a fűtési rendszer korszerűsítése önállóan nem támogatható, de az sem, ha a felújítási munkálatokban csak ez a két elem szerepel.

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt