A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

Szerző:  Horváth Kornél

Utolsó frissítés: 2024.03.02. 15:28

Közzétéve: 2023.11.17. 18:57

Az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény 2023. november 8-i hatálybalépésével jelentős változások történtek a közbeszerzési eljárásokban is. A közbeszerzési törvényből (Kbt.) kikerültek a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókra (fakszok) vonatkozó rendelkezések, és ezek helyébe az állami közbeszerzési szaktanácsadó lép. A Közbeszerzési Hatóság szükségesnek tartotta, hogy az Ábtv. és a kapcsolódó két új kormányrendelet előírásairól ingyenes tájékoztatást tartson, ami biztosan nagyon hasznos lesz minden érintett számára.

 

A 2023. évi 154. szám számában 2023. október 31. napján megjelent az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény (a továbbiakban: Beruházási törvény vagy Ábtv.), mely – több jogszabály mellett – 2023. november 8-i hatállyal módosította a 2015. évi CXLIII. törvényt (a továbbiakban: Kbt.) is.

Az „Eltűnnek a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók a közbeszerzési eljárásokból?” című cikkünkben írtunk azokról a várható változásokról, amelyekről a sajtó úgy számolt be, hogy Lázár János kizárná a közbeszerzésekből a külsős tanácsadókat. Az Ábtv. olyan új rendelkezésekkel egészítette ki a Kbt-t, amely szerint a Beruházási törvény hatálybalépése napján a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenységről szóló 257/2018. (XII. 18.) Korm. rendelet alapján a Közbeszerzési Hatóság által vezetett felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó névjegyzékben szereplő felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a törvény erejénél fogva az állami közbeszerzési szaktanácsadói névjegyzékbe vételre kerül [2015. évi CXLIII. tv.197/D. § (2) bek.].

A fakszok csak a már folyamatban lévő közbeszerzési eljárásokat fejezhetnék be, de új eljárásban már nem járhatnának el, illetve bizonyos eljárásokban 2026-ig végezhetik a tevékenységüket [2015. évi CXLIII. tv.197/D. § (1) bek.; 2015. évi CXLIII. tv. 197/E. §]. (lásd még: Bizonyos eljárásokban 2026-ig maradhatnak a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók).

A módosítás eredményeként tehát a korábbi felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat felváltja az állami közbeszerzési szaktanácsadók intézménye. A témához kapcsolódó végrehajtási rendeletek szintén a Magyar Közlöny fent hivatkozott számában jelentek meg, a Beruházási törvénnyel egyezően, 2023. november 8. napi hatálybalépéssel:
- az állami közbeszerzési szaktanácsadói tevékenységről szóló 478/2023. (X. 31.) Korm. rendelet
- az állami közbeszerzési szaktanácsadók kötelező közbeszerzési szakmai képzéséről szóló 479/2023. (X. 31.) Korm. rendelet

A Közbeszerzési Hatóság a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő változásokról 2023. november 20-án 14 órától, online formában tart tájékoztatást, melyről részletesen a Hatóság honlapján, IDE kattintva tájékozódhatnak. A tájékoztatáson történő részvétel nem kötött előzetes regisztrációhoz, így minden, a téma iránt érdeklődőnek javasoljuk a részvételt.

 

 

A Hatóság célja, hogy a jogszabályi változások értelmezésével és a gyakorlatban felmerült technikai problémákkal kapcsolatosan adjon válaszokat, ezért előzetesen lehet kérdéseket küldeni 2023. november 17-én 10 óráig az alábbi email címre: nemzetkozi@kt.hu. Az eseményen nem lehet majd kérdéseket feltenni.

A Kbt. Beruházási törvény által módosított rendelkezéseit – ideértve a fenti kormányrendeleteket is – külön cikkben dolgozzuk fel, a Beruházási törvényről szóló ÖSSZEFOGLALÓ CIKKÜNKET IDE KATTINTVA érheti el.

Közbeszerzést érintő kérdéseivel forduljon bizalommal a Procport Consulting Kft-hez
 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt