Sajátos építményfajták

Szerző: Építésijog.hu Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2015. szeptember 06. vasárnap, 17:20

Közzétéve: 2013. április 19. péntek, 17:24

Sajátos építményfajták: többnyire épületnek nem minősülő, közlekedési, hírközlési, közmű- és energiaellátási, vízellátási és vízgazdálkodási, bányászati tevékenységgel és a bányászati hulladék kezelésével kapcsolatos, atomenergia alkalmazására szolgáló, valamint a honvédelmi és katonai, továbbá a nemzetbiztonsági célú, illetve rendeltetésű, sajátos technológiájú építmények, amelyek létesítésekor – az építményekre, építési tevékenységekre vonatkozó általános érvényű településrendezési és építési követelményrendszeren túlmenően – eltérő, vagy sajátos, csak arra a rendeltetésű építményre jellemző, kiegészítő követelmények megállapítására és kielégítésére van szükség [1997. évi LXXVIII. tv. 2. § 18. pont].
(Megállapította: 2012: CLVII. törvény 64. § 5. pont; Hatályos: 2013.01.01.)

Változás: Egyértelművé tette a jogalkotó, hogy csak építményekre alkalmazható a fogalom, ezért a tágabban értelmezhető mérnöki létesítményekre történő hivatkozás kikerült a fogalomból. A nyomvonal jellegű építmények a sajátos építményfajták körében sajátos követelményekkel rendelkeznek, ezért külön meghatározást kaptak.

2012.12.31. napján hatályos szöveg:

Sajátos építményfajták: többnyire épületnek nem minősülő, közlekedési, hírközlési, közmű- és energiaellátási, vízellátási és vízgazdálkodási, bányászati tevékenységgel és a bányászati hulladék kezelésével kapcsolatos, atomenergia alkalmazására szolgáló, valamint a honvédelmi és katonai, továbbá a nemzetbiztonsági célú, illetve rendeltetésű, sajátos technológiájú építmények (mérnöki létesítmények), amelyek létesítésekor - az építményekre vonatkozó általános érvényű településrendezési és építési követelményrendszeren túlmenően - eltérő, vagy sajátos, csak arra a rendeltetésű építményre jellemző, kiegészítő követelmények megállapítására és kielégítésére van szükség.
(Megállapította: 2010: CLXXXI. törvény 5. §; Hatályos: 2010.12.31.

Sajátos építményfajták (az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendeletet és az Étv. fogalom-meghatározását alapul vételével):
a) közlekedési építmények
b) hírközlési építmények
c) vízellátási és vízgazdálkodási építmények,
d) bányászati építmények,
e) gáz- és olajipari építmények,
f) közmű- és energiaellátási építmények,
g) honvédelmi és katonai, továbbá a nemzetbiztonsági építmények.

Lásd még:Nyomvonal jellegű építmény

EZT OLVASTA MÁR?
×
2018. június 05. kedd, 16:53
2018. június 03. vasárnap, 19:05