Fizetni kell az e-építési napló használatáért

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2014.10.01. 10:43

Közzétéve: 2014.07.18. 19:17

2014. július 1-jét követően már fizetni kell akkor, ha elektronikus építési naplót kötelező az adott beruházás tekintetében vezetni. Az általános építmények (a nem sajátos építmények) tekintetében határozott meg a Kormány egy ún. rendszerhasználati díjat, amelyet az e-építési napló készenlétbe helyezését megelőzően kell megfizetni. A rendszerhasználati díj összege a számított építményértéktől függ.

Magyar Közlöny: 2014. évi 34. szám
Érintett jogszabály:
313/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
Módosította: 62/2014. (III. 6.) Korm. rendelet
Hatályos: 2014. július 1.

A bevezetését követő nyolc hónap elteltével már nem lehet ingyenesen használni az elektronikus építési naplót. A Kormány döntése értelmében 2014. július 1. napjától az e-építési napló készenlétbe helyezését megelőzően rendszerhasználati díjat kell fizetni. A rendszerhasználati díj teljesítése nélkül a Lechner Lajos Tudásközpont Területi, Építésügyi, Örökségvédelmi és Informatikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (LLTK) nem helyezi készenlétbe az e-építési naplót az építtető részére [313/2012. (XI. 8.) Korm. rend. 5. § (8) bek.]. A fizetendő díjról már 2014. márciusában megszületett a döntés, de csak most lépett hatályba az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központról, valamint az Országos Építésügyi Nyilvántartásról  szóló 313/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet kiegészítése.

A rendszerhasználati díj nem fogja a beruházás büdzséjét nagyon megterhelni. A díj mértéke attól függ, hogy a megvalósítandó építménynek mi az ún. számított építményértéke. A számított építményérték (SZÉ) az engedélyezési tervdokumentációban megtalálható, és az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet alapján kell meghatározni. A díj alsó sávja 50 milliós számított építményértékig tart, és további hat díjsávot tartalmaz a jogszabály. Egy átlagos családi ház felépítéséhez szükséges e-építési napló készenlétbe helyezése 2.620,- Ft megfizetése mellett lehetséges, míg az egymilliárd forint feletti számított építmény érték esetében a díj 23.580,- Ft (ez a legfelső, 7. díjkategória).

A felhasználó az LLTK e-építési napló oldalára kattintva jelenleg külön is kap tájékoztatást a fizetési kötelezettségről. Figyeljenek arra, hogy az átutalás közlemény rovatába csak pontosan és kizárólagosan az LLTK részéről adott átutalási kódot írják be, ne legyen a közlemény rovatban például szóköz, illetve az építtető neve sem.

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt