Megszületett az első ÉBM rendelet

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2022.10.09. 11:28

Közzétéve: 2022.09.21. 15:22

Az Építési és Beruházási Minisztérium, Lázár János vezetésével a 2022. májusi kormányalakítással jött létre. A miniszter is jogosult jogszabályokat alkotni, amelyek rövidítése: ÉBM rendelet. Az első miniszteri rendelet a Magyar Közlöny 2022. szeptember 17-i számában jelent meg, és épületenergetikai témájú.

Magyar Közlöny: 2022. évi 151. szám
Érintett jogszabály:  7/2006. (V. 24.) TNM rendelet
Módosító jogszabály: 1/2022. (IX. 17.) ÉBM rendelet
Hatályos: 2022. szeptember 18.

Az Építési és Beruházási Minisztérium feladatairól szóló tájékoztatónkban részletesen bemutattuk a minisztérium feladatait, míg egy másik cikkünkben a kinevezett államtitkárokat, helyettes államtitkárokat mutattuk be (lásd: Kinevezték az Építési és Beruházási Minisztérium új államtitkárait és helyettes államtitkárait).

Az Alaptörvény sorolja fel a jogszabályok típusait:
a) törvény,
b) kormányrendelet,
c) miniszterelnöki rendelet,
d) miniszteri rendelet,
e) a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete,
f) önálló szabályozó szerv vezetőjének rendelete,
g) önkormányzati rendelet.

Jogszabály továbbá a Honvédelmi Tanács rendkívüli állapot idején és a köztársasági elnök szükségállapot idején kiadott rendelete is [Magyarország Alaptörvénye T) cikk].

Lázás János építési és beruházási miniszterként 2022. szeptemberében adta ki az első jogszabályát. Egészen biztos, hogy a jövőben ennél hosszabb jogszabályok is készülnek majd a tárcánál, a sajtóban már hírt adtak átfogó jogszabálycsomagok tervezetéről is (pl. telex.hu, portfolio.hu, promenad24.hu, mandiner.hu). A törvényeket az Országgyűlés fogadhatja el, ezért ezek nem ÉBM rendeletek lesznek, de a szakmai előkészítésüket az Építési és Beruházási Minisztérium feladatkörébe tartozik. A téma fontosságát jelzi, hogy a miniszter az állami beruházási kerettörvény kidolgozására miniszteri biztost is kinevezett.

Az 1/2022. (IX. 17.) ÉBM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletet módosította. Az építtetők 2022. augusztusában további határidőt kaptak a közel nulla követelmények teljesítésére, de akkor a TNM rendeletet nem változott. A kormányrendeleti szintű módosításokat most vezették át a miniszteri rendeletben.

Az 1/2022. (IX. 17.) ÉBM rendeletről szóló tájékoztatót és a jogszabály indokolását az alábbi cikkből ismerhetik meg: Az építtetők további két év haladékot kaptak a közel nulla követelmények teljesítése alól

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt