A Szakmagyakorlási kódex (266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet) 2022 áprilisától hatályba lépő módosításai - cikksorozat

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2022.06.15. 14:54

Közzétéve: 2022.03.26. 08:51


A 618/2021. (XI. 8.) Korm. rendelet átfogóan módosította az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendeletet. A módosítások 2022. április 1. napján lépnek hatályba. A jogszabály több mint 22 címszónál, a főszöveg pedig 16 helyen változik érdemben, e mellett 20-nál több, apróbb változtatás történik, és megújul az 1. számú melléklet. A változásokat négy részből álló cikksorozatból ismerhetik meg.


A módosító rendelethez fűzött indokolás szerint, a Szakmagyakorlási kódex adja a jogszabályi keretet a mérnökök és építészek szakmagyakorlási tevékenységéhez, emiatt alapvető fontosságú jogszabály. A Szakmagyakorlási kódex előírásai kihatnak az építőipari ágazatra is, mert a terveket készítő építészeti-műszaki tervezők és a tervek megvalósulását figyelemmel kísérő, vagy azt szakmailag irányító műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető, szakértő szakemberek szakmagyakorlásának alapjait szabályozza.

A 2022. április 1-jei hatállyal bekövetkezett változásokat Dr. Barta Judit (Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar CTI Kereskedelmi Jogi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanár, Nemzeti Közszolgálati Egyetem ÁNTK Civilisztikai Tanszék félállású egyetemi tanár, B-A-Z Megyei Építész Kamara titkára) által készített cikksorozatból ismerhetik meg:

- 1. rész: A szakmagyakorlási jogosultság megszerzésére vonatkozó új előírások

- 2. rész: A szakmagyakorlási tevékenység végzésére vonatkozó új előírások

- 3. rész: A továbbképzési és vizsgarendszert érintő változások

- 4. rész: Megújul a Szakmagyakorlási kódex 1. számú melléklete

A cikksorozat szerzőjének a témában tartandó előadását az alábbi rendezvényen hallgathatják meg személyesen, vagy online (akár egy héten keresztül ismételten is).

A SZAKMAGYAKORLÁSI KÓDEX VÁLTOZÁSAI MELLETT SZÁMTALAN MÁS ÉPÍTÉSI JOGI JOGSZABÁLY IS MÓDOSULT 2022-BEN. HAT GYAKORLATI SZAKEMBER ELŐADÁSA ÉS SZAKMAI KONZULTÁCIÓ SEGÍTI A VÁLTOZÁSOK GYORS ÉS LÉNYEGRETÖRŐ MEGISMERÉSÉT AZ ALÁBBI ONLINE ÉS SZEMÉLYESEN IS KÖVETHETŐ RENDEZVÉNYEN:  

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt